Výstava v MUZ-ICu poukazuje na ušlapávání lidských hodnot v Číně

Pravdivost, soucit a snášenlivost v umění je název mezinárodní výstavy obrazů, kterou mohou návštěvníci bystřického MUZ-ICu spatřit do 31. března. Za zrodem výstavy stojí vyznavači meditační metody Falun Gong.

Vernisáž výstavy v bystřickém MUZ-ICu. Foto: tm

Obrazy, jejichž reprodukce jsou k vidění v Bystřici, začaly vznikat v roce 2003. Malovali je umělci žijící v USA a Kanadě. Jsou to většinou čínští malíři, kteří z Číny utekli před komunistickým režimem. „Spojovalo je cvičení Falun Gong, které v roce 1999 čínský komunistický režim zakázal. Umělci si uvědomovali, že tento zákaz je špatný a chtěli to světu ukázat,“ řekl koordinátor výstavy David Czyž.

Expozice v Bystřici čítá 19 reprodukcí obrazů. Kompletní výstava pak obsahuje více než 70 děl a další přibývají. K vidění již byla na všech kontinentech a ve více než 40 zemích. „Reprodukce, které jsou v Bystřici, zapůjčila Asociace Falun Gong ČR a působí věrně, protože jsou na plátnech. Originály jsou vystavovány v prestižních světových galeriích,“ vysvětlil Czyž. Na jejich tvorbě se nepodíleli jen ti, kteří byli pronásledování, ale rovněž malíři, kteří v Číně nikdy nežili. Myšlenka všech maleb je jednoduchá, proč je něco tak úžasného jako Falun Gong v Číně pronásledováno?

Více přineseme ve středečním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu