Vzpomínka na Rafała

Jablunkovské centrum kultury a informací (JACKi) vydalo vzpomínkovou knihu na „Rafała“ Kazimierza Mrózka s názvem Obrazki Rafała kreską malowane. Publikace je zdarma k dostání v JACKi.

Nová knížka je k dostání v JACKi. Foto: tm

Kresby Kazimierza Mrózka a vzpomínky jeho přátel na něj sesbíral Stanisław Gawlik společně se synem pana Mrózka Jakubem. „Je nutno zdůraznit, že kniha vznikla na popud Stanisława Gawlika. Přišel do JACKi s tím, že má hodně nasbíraných materiálů a bylo by fajn vydat knížku,“ řekla ředitelka JACKi Gabriela Niedoba. Tohle se odehrálo na podzim loňského roku.

„Naším úkolem bylo zajistit finance na vydání, to se podařilo a v půlce ledna spatřila knížka světlo světa. Myslím si, že takoví lidé jako Kazimierz Mrózek si zaslouží, aby po nich do budoucna zůstal nějaký odkaz,“ svěřila se ředitelka, která zmíněného Jablunkovana představila: „Byl ilustrátorem, grafikem, milovníkem kultury, tance, jazzu, ale hlavně člověk s velkým srdcem, který měl rád lidi a lidé měli rádi jeho. Vždy se s ním příjemně sedělo, protože býval takovou duší společnosti. Profesně byl fyzioterapeutem.“

Kniha vyšla v nákladu 500 kusů a má 132 stran. O grafické úpravy se postaral Janusz Kurzeja. K dostání je v JACKi. „Musím říct, že o publikaci je velký zájem a zřejmě budeme muset zvážit další tisk,“ zamyslela se Gabriela Niedoba. Podle ní se knížka skládá z ilustrací, které Mrózek dělal – například i pro Gorolski Święto. Druhá část jsou vzpomínky kamarádů, přátel a rodiny.

Další zprávy z regionu