Bartošák porušil životosprávu a v Třinci skončil. Rozhodl se jít léčit

Třinecký hokejový klub rozvázal smlouvu s gólmanem Patrikem Bartošákem kvůli opakovanému porušování životosprávy a povinností profesionálního sportovce. Účastník posledního mistrovství světa přiznal v tiskovém prohlášení psychické problémy, které řešil alkoholem, a rozhodl se podstoupit léčení.

Patrik Bartošák a Petr Kváča přišli do Třince před sezonou. Archivní foto: HC Oceláři

„Patrik se nám za svou chybu omluvil a svého prohřešku lituje. Nicméně my jsme profesionálním sportovním klubem a takové chování vyžadujeme také od všech našich hráčů. A pro udržení dobré atmosféry v týmu a pravidel v kabině musíme měřit všem stejným metrem. Nemůžeme rozlišovat, zda je někdo hvězda anebo někdo zatím pouze začínajícím hráčem. Proto jsme se domluvili na ukončení spolupráce,“ vysvětlil sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek.

„Prožívám velmi složité období, rád bych se všem omluvil. Pevně věřím, že všechno překonám a brzy se zase vrátím k hokeji.“Patrik Bartošák

Třinecký trenér Václav Varaďa dodal, že šancí dal Bartošákovi několik. „Už to takhle dál nešlo, proto jsme se s Patrikem rozloučili a přejeme mu, ať si vyřeší své věci a dá se dohromady, protože pořád je to velmi dobrý brankář, když je nastavený správně. Možná pro něj bude pauza delší, ale je pořád mladý a má to před sebou,“ podotkl.

Varaďa přiznal, že celou situaci řešil i se svým nejlepším kamarádem Radkem Bonkem, který je Bartošákovým strýcem. „Situací, kterou si prochází Patrik… Musí sám chtít a teď vidíme, že chce a že si chce pomoct,“ doplnil kouč.

Bartošák momentálně přerušil kariéru. „Svoji situaci si uvědomuji, vyhledal jsem odborníky a podstoupím léčení. Po vzájemné dohodě jsme se s vedením Ocelářů dohodli na ukončení spolupráce a já se mohu věnovat léčbě,“ řekl Bartošák. „Chtěl bych vedení třineckého klubu poděkovat za podporu, spoluhráčům, trenérům, členům realizačního týmu a fanouškům za pochopení. Prožívám velmi složité období, rád bych se všem omluvil. Pevně věřím, že všechno překonám a brzy se zase vrátím k hokeji,“ doplnil.

Kváča zazářil nulou
Petr Kváča se stal ze dne na den brankářkou jedničkou Ocelářů a novou roli zvládl v úvodním utkání výtečně – zastavil při výhře 3:0 nad Mladou Boleslaví všech 27 střel a připsal si první nulu v extralize. Navíc zaznamenal i asistenci u třetí branky.

„Není příjemné, co se stalo. Musíme s tím žít. Kvakymu (Kváčovi) věříme, už chytal nějaké zápasy a vedl si výborně. Myslím si, že to dnes rozhodl. Odchytal skvělý zápas, měl tam nějaké velké zákroky. Bylo vidět, že se s tím umí poprat. Neviděl bych to jako extrémní problém,“ uvedl třinecký kapitán Lukáš Krajíček.

Situací okolo Bartošáka se Kváča nenechal vůbec rozhodit. „Trenéři mi řekli, že půjdu do brány. To bylo jediné, na co jsem myslel a snažil jsem se na to připravit na sto procent,“ uvedl Kváča a své zásluhy na výhře s Boleslaví přehlížel. „Je tady radost chytat za klukama. Neuvěřitelně mi pomohli, padali do střel. To byl další týmový výkon, tohle nás teď zdobí v extralize. Takovou hrou se chceme prezentovat, dopředu, dozadu,“ zdůraznil.

Třinecký klub povolal z prvoligového Frýdku-Místku talentovaného Nicka Malíka, který Ocelářům vychytal na jaře titul v juniorce. Také podle vyjádření Varadi je zjevné, že oběma gólmanům věří a prohlásil, že by uvítal spíše posílení ofenzivy než brankářského postu.

„Hrajeme co druhý den, nějakých sedm utkání za dvanáct dní. Určitě dostane v těchto zápasech prostor i Nick Malík. A Petr (Kváča) tuto sezonu dokazuje, že si zaslouží šanci. Já bych si spíš přál posílení kádru na pozicích útočníků,“ řekl Varaďa.

Peterek se ale vzniklou situací zabývá. „Nynější situaci v brankovišti řešíme, ale je ještě příliš předčasné dávat jakékoli prohlášení, kdo k nám případně přijde anebo ne. Vše je to o správném vyhodnocení situace na hráčském trhu, navíc věříme, že naši současní brankáři chytnou šanci za pačesy. Chceme se dobře rozhodnout, proto nám dejte pár dní času,“ řekl sportovní ředitel Ocelářů.

Třinec – Mladá Boleslav 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 24. Chmielewski (O. Kovařčík), 47. Novotný (Hrňa, Dravecký), 60. Dravecký (Musil, Kváča). Rozhodčí: Mrkva, Stolc (Rak.) – Hlavatý, Tschrepitsch (Rak.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 4497.
Třinec: Kváča – Kundrátek, Gernát, Krajíček, Doudera, Musil, Galvinš – Chmielewski, Vrána, Stránský – Hrňa, Novotný, Dravecký – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Hrehorčák – Kofroň, Polanský, Adamský. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Další zprávy z regionu