Byrtus se obětoval pro tým má bronz z MS do 19 let

Viktor Byrtus odmítl svou účast v individuální soutěži ve squashi na MS do 19 let ve prospěch týmu a udělal dobře. Se spoluhráči získal na šampionátu v soutěži družstev bronz, což je nejlepší výsledek v historii českého squashe.

Viktor Byrtus s bronzovou medailí a týmovým talismanem. Foto: archiv V. Byrtuse

„Pět let za sebou jsme přivezli medaili z mistrovství Evropy (do 17 a 19 let) a jsem rád, že jsme všem ukázali, že patříme i do světové špičky. Je to příjemné zjištění a nepopsatelný pocit, že se opět nevracíme s prázdnou. Když jsme sem odlétali (Indie), každý z nás v medaili ve skrytu duše doufal. Ale věděli jsme, že to bude těžký oříšek,“ uvedl Viktor Byrtus, kapitán českého výběru.

Paradoxem je, že Česká asociace squashe dlouho zvažovala, zda vůbec nějakou výpravu vyšle. Ve své historii tak učinila jen jednou, jejich předchůdci skončili před deseti lety na devatenácté příčce.

„Naše squashová asociace není nejbohatší, dokonce se chvíli i říkalo, že nepojede nikdo. Otočilo se to po juniorském ME, kde jsme skončili v družstvech třetí a já jsem byl navíc ve dvouhrách stříbrný,“ vysvětlil Byrtus.

Pořád to mělo ale háček. „Jedna varianta byla, že bych jel jenom já a hrál bych v soutěži jednotlivců. Druhou bylo, že nás přihlásí jen do soutěže družstev a uhradíme si i část nákladů, každý dvacet tisíc korun. Bylo to na mně a zvolil jsem tým, i když lidé odhadovali, že bych měl na nejlepší čtyřku. Je fakt, že jsem aktuálně nejlepší v Evropě do 19 let, ale věděl jsem, že ve stejné soutěži ještě můžu startovat i příští rok. Tak jsem zvolil družstva. Věřil jsem, že bychom i zde mohli uspět,“ dodal.

„Naše squashová asociace není nejbohatší, dokonce se chvíli i říkalo, že nepojede nikdo.“Viktor Byrtus o stavu, kdy hrozilo, že čeští squashisté na MS do 19 let nepojedou

Český tým vyhrál základní skupinu, když si v ní poradil se Zimbabwe a Pákistánem. V play off vyřadil Švýcarsko a také překvapivě Malajsii, squashovou velmoc. Byrtus přiznal, že je favorit hrubě podcenil.

„Přišli jsme na kurt soustředění a jejich chování kontrastovalo s naším. Viseli na mobilu, pořád byli samá srandička. Mysleli si, že se jim nemůže nic stát. Jejich přístup nás zdravě naštval, už během rozcvičování jsem klukům říkal, že jim ty úsměvy smažeme a že kdo se směje naposled, ten se směje nejdéle. Naše motivace ještě vzrostla. I když už do zápasu jsme šli nažhavení a cítili jsme šanci. Jsem rád, že se to naplnilo. Po kurtu jsme lítali, odehráli jsme já i Ondra (Vorlíček) skvělý zápas a zaslouženě vyhráli. Postup zároveň znamenal i jistotu medaile. O třetí místo se nehraje,“ pokračoval.

. Jejich tažení zastavil až Egypt, turnajová jednička obsadila v jednotlivcích první čtyři místa na mistrovství světa do 19 let. „Nešli jsme na zápas se svěšenými hlavami. Ale museli bychom proti nim odehrát životní zápas a ani tak si nejsem jistý, zda by to stačilo. Se svým soupeřem jsem nehrál špatně, rezervy jsem měl, to jo, ale celkově bych svůj výkon hodnotil jako chvalitebný. A stejně jsem prohrál 0:3 na sety,“ řekl.

Byrtus stoupá i ve světovém žebříčku mužů

Viktor Byrtus nastupoval proti nejlepším hráčům soupeře a v utkání s Malajsií si připsal cenný skalp – porazil Rahula Pragasama, který skončil pátý na letošním MS do 19 let a v mužském žebříčku je na 135. místě.

„Je to i pro mě dobré měřítko. V této sezoně jsem odehrál jen tři turnaje na okruhu PSA mezi dospělými a díky semifinále z Polska jsem se posunul na 253. místo. To už vypadá mnohem lépe, ještě před rokem jsem byl někde v Prčicích. Navíc na všech turnajích mě vyřadili hráči, kteří jsou zhruba okolo stého místa. Potřeboval bych s nimi hrát častěji, ale letos jsem měl hodně povinností v rámci juniorské Evropské tour. Věřím, že další sezonu už to bude lepší,“ řekl aktuálně nejlepší hráč Evropy do 19 let.

 

Další zprávy z regionu