Drama se šťastným koncem. Oceláři jsou ve finále

Třinečtí hokejisté zdolali Mladou Boleslav v rozhodujícím utkání 3:0 a potřetí v řadě postoupili do finále. Bezgólový stav zlomil 47. minutě Růžička a výhru pojistili při hře soupeře bez brankáře Marcinko a Hrehorčák.

Martin Růžička zlomil ve 47. minutě bezgólový stav. Ilustrační foto: Petr Rubal

„Byla to strašně vyrovnaná a těžká série. Mladá Boleslav hrála opravdu výborně a byl to boj. Hrají takový nepříjemný hokej a z našeho týmu vyndali absolutně všechno. Jsem rád, že jdeme dál,“ řekl Růžička, který je s osmi góly nejlepším střelcem letošního play off.

„Byla to strašně vyrovnaná a těžká série. Mladá Boleslav hrála opravdu výborně a byl to boj. Hrají takový nepříjemný hokej a z našeho týmu vyndali absolutně všechno. Jsem rád, že jdeme dál.“Martin Růžička

Jeho brance předcházel sólový únik Bičevskise. Stíhali ho tři třinečtí útočníci a snažili se mu ztížit zakončení, za což se hosté marně dožadovali faulu a trestného střílení. „To jsem měl staženou prdel. Úplně jsem neviděl, co tam přesně bylo. Jen jsem viděl, že to kluci skvěle dobruslili. Vytrhali si nohy ze zadku a hrábli si,“ komentoval situaci Růžička, který z protiútoku udeřil na druhé straně.

Hostující kouč Pavel Patera následně obdržel trest do konce utkání, když se snažil zastavit odjíždějícího rozhodčího, aby mu celou situaci objasnil. Zlobil se na sudí i ve 13. minutě, že neuznali podle něj regulérní gól Bičevskise. Rozhodčí situaci posuzovali několik minut, kvůli kontaktu Jana Stránského s gólmanem Ondřejem Kacetlem jej ale po trenérské výzvě odvolali.

Růžička si myslí, že oprávněně. „Asi bych se k tomu nechtěl vyjadřovat. Po zápase je každý generál. V utkání je spousta emocí, spousta momentů a může být tak nebo tak. Co jsme se bavili na střídačce s Vencou (trenérem Varaďou), tak tam kontakt byl a myslím si, že byl správně neuznaný,“ řekl Růžička.

Na první změnu skóre se tak čekalo až do 47. minuty, Třinec využil 89 sekund dlouhou výhodu pět na tři. „Šlo o hodně a oba týmy si to uvědomovaly. Asi rozhodl gól v přesilovce, pak jsme to ubojovali,“ pokračoval Růžička. Mladá Boleslav ale ve zbytku utkání ještě dvakrát zacinkala na tyč.

„Byl to vyrovnaný zápas, ve kterém jsem tušil, že bude rozhodovat jeden gól. Trpělivě jsme čekali na šanci, která přišla, a dali gól. Ve třetí třetině jsme měli velké štěstí a po tyčkách jsem tušil, že to vyjde a vyhrajeme,“ uvedl Varaďa. „Chtěl bych poděkovat hráčům za postup do finále a odehraný zápas, který byl nesmírně těžký. A taky Boleslavi, která v sérii proti nám hrála velmi dobře, ale my jsme ukázali sílu,“ těšilo ho.

S výkonem svých svěřenců byl spokojený i Patera. „První třetina byla z naší strany velmi dobrá, dali jsme tam gól, regulérní gól, a měli jsme vést 1:0. Ve druhé třetině byl Třinec o trochu lepší, ale po dvou třetinách byl stav 0:0. Ve třetí třetině se dělo, co se dělo. Třinec dal první gól, který rozhodl utkání. Třinci mohu jen pogratulovat k postupu do finále. Série byla nádherná a je škoda, že to pak rozhodne někdo jiný než hráči. My i Třinec jsme hráli výborně,“ řekl Patera.

Oceláři se utkají o titul v repríze posledního finále s Libercem, který v sedmi zápasech vyřadil pražskou Spartu. „Věřím, že půjdou kluci dál na krev a uděláme to Liberci těžké. Věřím, že se spolu v uvozovkách pobijeme o zlatou medaili,“ řekl Varaďa. „Je to ohromně těžký soupeř. Už iks let hraje tady v Česku na špici. V play off jsou skoro většinou ve finále, takže nás čeká velice těžký soupeř. Bude to opět šichta,“ doplnil Růžička.

Finále začíná už tuto neděli v Třinci.

Třinec – Mladá Boleslav 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 47. Růžička (Špaček), 60. Marcinko, 60. Hrehorčák. Rozhodčí: Hejduk, Hodek – Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 6:4, navíc Patera (Mladá Boleslav) do konce utkání. Využití: 1:0. Bez diváků. Konečný stav série: 4:3.
Třinec: Kacetl – Gernát, Doudera, Adámek, Musil, Kundrátek, Jaroměřský, Freibergs – Růžička, Vrána, Stránský – Rodewald, Marcinko, Hrňa – O. Kovařčík, Špaček, M. Kovařčík – Dravecký, Roman, Hrehorčák. Trenéři: Varaďa a Zadina.

Další zprávy z regionu