Gawlas nadchl šipkařskou elitu, zápas se vzorem skončil zklamáním

Adam Gawlas je prvním Čechem, který startoval na Grand Slam of Darts, a na turnaji zatápěl nejlepším šipkařům na světě. Osmnáctiletý hráč sice nevyhrál ani jeden ze tří zápasů, ale dvakrát ho dělila jedna šipka od vítězství.

Adam Gawlas si zajistil postup mezi elitu v posledním možném dni kvalifikace. Foto: archiv A. Gawlase

Jediný český profesionální hráč Karel Sedláček označil premiéru Gawlase za super vystoupení se smolnými konci. Televizní expert Wayne Mardle chválil styl, jakým hází, a to, jak je soustředěný. Konkurenti ho uznale poplácávali po zádech.

„Určitě se dalo postoupit i ze skupiny. Scházelo mi trochu štěstí u klíčových doublů, kterými se zavírá zápas. Mohlo to dopadnout jinak.“Adam Gawlas

„Víc spokojený se svými výkony asi být nemůžu. Nechal jsem tam vše, co šlo,“ uvedl Gawlas. „Určitě se dalo postoupit i ze skupiny. Scházelo mi trochu štěstí u klíčových doublů, kterými se zavírá zápas. Mohlo to dopadnout jinak. Ale beru to sportovně, získal jsem cenné zkušenosti. Jsou k nezaplacení a věřím, že je v budoucnu zúročím,“ podotkl.

Na úvod turnaje se střetl se svým vzorem Garym Andersonem. Talent z Návsí vedl 2:1 a měl v utkání lepší průměr na tři šipky než dvojnásobný mistr světa (88,31: 83,59), ale prohrál 3:5. „Škoda, že jsem minul hodně šipek na double (sedm z desíti),“ litoval Gawlas po utkání, které mělo pro něj nepříjemnou dohru. Anderson si v televizním rozhovoru stěžoval, že ho český hráč úmyslně rozhodil. Obvinil ho, že hlasitě funěl a popotahoval nosem, když se světová devítka chystala házet.

„Ani zpětně si toho nejsem vědom. Asi si myslel, že jen přijde do haly a vyhraje hladce nad nováčkem. Nechtěl svůj v uvozovkách horší výkon svádět na sebe,“ zamýšlel se Gawlas, jemuž ale soupeř bezprostředně po zápase vztyčeným palcem naznačil, že hrál výborně. Osmnáctiletému hráči to ale přišlo jako formální gesto pochvaly. „Hned potom utekl. Ani jsme si to později nevysvětlili, i když jsme se v hale potkávali. Nevím. Hodně lidí mi říkalo, že k tomu došlo, protože nastupuje éra mladých hráčů a nezvládá to,“ dodal.

Gawlas v dalším utkání proti Ryanu Searlemu (41. hráč světa) vyrovnal z 0:3 na 3:3 a později na 4:4. V rozhodujícím legu měl šanci, aby vyhrál. Když zavíral obtížných 107, jen těsně netrefil double 16. „Nic mi hlavou neblesklo, ani si nemyslím, že by na mě dolehla tíha okamžiku. Snažil jsem se maximálně soustředit, ale těsně jsem minul. Byl to nejlepší zápas z těch tří, jaké jsem na turnaji odehrál,“ řekl Galwas, který dosáhl v utkání průměru 95,16 na tři šipky a zavíral s úspěšností 57,14 procent (4/7).

V závěrečném utkání vedl nad Simonem Whitlockem dokonce 4:0. Nejblíže byl k výhře v sedmém legu, zavíral osmdesát a netrefil poslední šipkou double 20. „Nic jsem nepodcenil, ale nevedl bych 4:0, kdyby Simon zavíral. To bych spíš prohrával. Měl jsem potom jednu šipku, abych zápas ukončil, ale o kousek jsem minul. O tom to je. Ve čtvrtfinále měl Michael van Gerwen osm šipek na výhru a nedal. Kdo by to čekal od světové jedničky, že?“ pokračoval.

Gawlas před rokem po finále MS do 18 a 23 let prozradil, že doubly netrénuje. Vysvětlil, že pokud se trefuje do triple, které jsou menší, tak očekává, že bude jednodušší zasáhnout vnější okraj, kde jsou doubly. „Pořád to mám nastavené stejně. U té hry ale funguje hlava a někdy se těžce ovládá. V tréninku se trefuju, kam chci, s vysokou úspěšností. Zápas je jiný, tlak na hráče je velký a ukončit ho je nejtěžší část,“ pousmál se Gawlas, který zavíral s úspěšností 39 procent (11 z 28). „To je ale dost dobré na hráče, který na takovém turnaji startoval poprvé,“ uzavřel.

Výsledky:
Gawlas – Anderson 3:5
Průběh 0:1, 2:1, 2:4, 3:4, 3:5. Průměry: 88,31 – 83,59. Zavírání: 3/10 – 5/11
Gawlas – Searle 4:5
Průběh: 0:3, 3:3, 3:4, 4:4, 4:5. Průměry: 95,16 – 99,67. Zavírání: 4/7 – 5/9
Gawlas – Whitlock 4:5
Průběh: 4:0, 4:5. Průměry: 90,11 – 96,09. Zavírání: 4/11 – 5/22

Další zprávy z regionu