Gawlas obstál na ME v šipkách, vyřadila ho až světová jednička

Adam Gawlas splnil postupem do druhého kola na mužském ME v šipkách svůj cíl. V osmifinále se pokoušel o malý zázrak a nad světovou jedničkou chvíli vedl. I přes slibný začátek jej ale Gerwyn Price vyřadil 10:3 na legy (hra na 501 bodů).

Adam Gawlas se ve druhém kole ME mužů v šipkách nezalekl světové jedničky Gerwyna Price (úplně vpravo). Na snímku se raduje, že vede 2:0 na legy. Foto: archiv A. Gawlase

Gawlas se v roce 2019 stal vicemistrem světa do 18 i 23 let, ale mužské ME si zahrál poprvé. Na turnaj se kvalifikoval díky výsledkům na European Tour a byl nasazenou šestnáctkou. Premiéru ozdobil výhrou 6:4 nad Joe Murnanem. „Splnil jsem to, co jsem chtěl. Mohl jsem si zahrát velký televizní turnaj, dostal jsem se do druhého kola. To byl můj cíl,“ těšilo devatenáctiletého Gawlase.

„Splnil jsem to, co jsem chtěl. Mohl jsem si zahrát velký televizní turnaj, dostal jsem se do druhého kola. To byl můj cíl.“Adam Gawlas

Ještě před startem ME se nacházel ve světovém žebříčku na 114. místě, postupem do druhého kola získal možnost poměřit síly s aktuální jedničkou. Price je i úřadujícím mistrem světa. „Nějak jsem neřešil, koho mám proti sobě. Výkonnostně je jinde než já, ale vím, že se i nejlepším šipkařům dokážu rovnat, když mi to sedne,“ podotkl.

Zpočátku se zdálo, že by Gawlas mohl mít v souboji se světovou jedničkou svůj den. Soupeře se nezalekl, v úvodním legu trefil dvě maxima (180) a uzavřel jej jedenáctou šipkou. Vyhrál poté i druhý leg zápasu a nadějně měl rozjetý také třetí, jenže Price prokázal svou extratřídu. Velšan vyšrouboval průměr na tři šipky na 102.96 (Gawlas 86,92) a zavíral legy s úspěšností 55,56 procent, což je vysoké číslo (Gawlas 27,27%).

„Nevím, jestli jsem ho v úvodu zaskočil. Říkal, že nehrál na začátku dobře a pak ho (ve třetím legu) nakoplo, že zavřel 119. Od té doby už jel rakety a ukázal, kdo je tady pánem. I tak jsem si ale zápas moc užil,“ řekl závěrem Adam Gawlas.

Další zprávy z regionu