Gawlas si ověřil, že se může měřit s nejlepšími šipkaři na světě

Adam Gawlas společně s Karlem Sedláčkem potrápili na šipkařském mistrovství světa dvojic favorizovanou Belgii. Pátému nasazenému páru podlehli nejtěsnějším rozdílem 4:5 na legy (leg = jedna hra 501).

Adam Gawlas (vpravo) utvořil na mistrovství světa dvojic tandem s Karlem Sedláčkem. Foto: archiv A. Gawlase

Na turnaji tak skončili v úvodním kole, přes které český tým ve své historii ještě nikdy nepřešel.

„Je to mega dobrá zkušenost a poslouží mi i jako dobrá příprava na grandslam, který startuje za týden. Hlavní ale je, že jsem si na turnaji uvědomil, že na to mám a že se můžu měřit s nejlepšími.“ Adam Gawlas

Gawlas se Sedláčkem prohráli první leg, ale další tři získali a vedli 3:1. Soupeř vývoj otočil, česká dvojice se však zvedla a vyrovnala na 4:4. Dramatickou koncovku zvládla lépe Belgie, jejíž hráči po postupu řekli, že si zhluboka oddechli.

„Scházelo nám například, abychom vyhráli před zápasem rozstřel, který určuje, kdo bude začínat. Hodili jsme slušných 25, ale soupeř trefil čistý střed. To se ukázalo jako důležité, soupeř měl v posledním legu výhodu. Ještě mrzí, že jsme nevyužili šance jít do vedení 4:3. Měli jsme tři možnosti, abychom uzavřeli leg, a promarnili jsme je. Je to škoda, mohli jsme je dostat pod tlak, navíc bychom v dalším legu začínali. Ale už je to za námi. Šipky jsou úžasné i tím, že rozhodují maličkosti. Vždy se objeví takový moment a záleží, jak ho zvládnete. Byl to jinak krásný a vyrovnaný zápas. Nemáme se za co stydět, i soupeř nás pochválil,“ řekl Gawlas k utkání.

Během zápasu se oba hráči ve dvojici střídali po třech šipkách a Gawlas nezaostával za zkušenějším Sedláčkem, který letos získal jako historicky první český šipkař statut profesionálního hráče. Osmnáctiletý rodák z Návsí měl dokonce vyšší průměr (velmi dobrých 92,5 bodu na tři šipky) než jeho kolega.

„Formu jsem měl výbornou a myslím si, že jsem v zápase hrál hezky. Asi se mi vyplatilo, že jsem před turnajem trénoval až moc, okolo čtyř hodin denně. Dokonce jsem v tréninku dvakrát zavřel leg na devět šipek, tedy nejnižší možný počet,“ pokračoval.

Gawlas přiznal, že byl ve své premiéře na MS dvojic nervózní. „Můžu trénovat sebevíc, ale zápasové zkušenosti, a navíc na takové úrovni, jsou nejdůležitější. Jsem rád, že jsem dostal šanci. Je to mega dobrá zkušenost a poslouží mi i jako dobrá příprava na grandslam, který startuje za týden. Hlavní ale je, že jsem si na turnaji uvědomil, že na to mám a že se můžu měřit s nejlepšími,“ podotkl.

Je prvním Čechem, který si zahraje Grandslam

Adam Gawlas se stal loni vicemistrem světa v kategorii do 18 i 23 let a postupně se začleňuje mezi elitu dospělých. Už si připsal skalp Rosse Smithe, který se pohybuje okolo padesátého místa světového žebříčku. Další ostruhy získal minulý týden na šipkařském MS dvojic.

„Nestihla se u nás odehrát kvalifikace. Měl jsem ale oproti ostatním českým hráčům výhodu, že jsem se nominoval na European tour v Rakousku a jako jediný jsem měl body v žebříčku,“ vysvětlil Gawlas svou nominaci.

Teď jej čeká další prestižní akce – je prvním českým hráčem, který si zahraje na Grand Slam of Darts. Turnaj začíná 16. listopadu, vysílá ho Nova Sport.

Gawlase jen mrzí, že si nezopakuje loňskou účast ve finále mistrovství světa do 23 let. „Postoupil jsem ze skupiny (mezi 32 nejlepších), ale prohrál jsem v prvním kole play off. Pohořel jsem na doublech (vnější obvod terče, do kterého se musí trefit, aby uzavřel leg). Snad příští rok,“ uzavřel Adam Gawlas, který s šipkami začal teprve před dvěma roky.

 

Další zprávy z regionu