Gernát se vrací po více než roce do reprezentace

Martin Gernát s příchodem do Třince před rokem a čtvrt uvedl, že chce zabojovat o mistrovství světa. Slovenského obránce ale pozvánka do reprezentace míjela až do uplynulého týdne.

Martin Gernát (druhý zprava) patří k nejproduktivnějším hráčům v extralize. V českém výběru si zahraje Michal Kovařčík (vpravo). V nominaci byl jako náhradník i Ondřej Kovařčík (druhý zleva). Ilustrační foto: Petr Rubal

„Oba turnaje jsme skončili poslední, určitě proto chtěli trenéři udělat nějakou změnu,“ řekl Gernát, který je v produktivitě obránců extraligy s bilancí 4+22 na děleném druhém místě.

„Jsem rád, že mě zase pozvali. Budu se snažit ukázat v tom nejlepším světle.“Třinecký obránce Martin Gernát

Trenér Slovenska Craig Ramsay vyzdvihl jeho bruslení, útočnou podporu a rychlost. „Jsem rád, že mě zase pozvali. Budu se snažit ukázat v tom nejlepším světle,“ podotkl. Naposledy reprezentoval zkraje minulé sezony na Německém poháru.

Spolu s ním obdržel pozvánku i Tomáš Marcinko. „Zasloužil si ji. Podává stabilně dobré výkony a je hlavní součástí přesilovek i oslabení. Všichni víme, že se na něho můžeme spolehnout v těžkých chvílích, což z něj dělá lídra týmu,“ řekl na adresu svého spoluhráče.

Podle očekávání si zahraje z třineckého hokejového klubu v českém výběru na Švédských hrách nejproduktivnější hráč týmu Matěj Stránský a David Musil, který se minulou sezonu probojoval až na mistrovství světa. V reprezentačním týmu je i Michal Kovařčík, který v národním týmu v tomhle ročníku debutoval. V nominaci se objevilo i jméno jeho bratra Ondřeje, který byl mezi náhradníky.

„Před sezonou by mě nenapadlo, že bych si mohl zahrát s bráchou i v nároďáku,“ přiznal Ondřej Kovařčík. „Když jsme byli malí, určitě jsme o tom snili. Předloni jsme sice zažili v létě reprezentační kemp pro mladé hráče, ale to bylo pořád daleko. I tehdy jsme se bavili v duchu, že možná jednou, kdyby se to sešlo….Je to krásná představa, že by se nám to mohlo povést,“ dodal.

Nakonec zůstalo jen u pozice náhradníka. „Stojím nohama na zemi, ale jsem rád, že mě trenéři zvažovali. Mě už překvapilo, že mě vůbec vybrali. Zřejmě se jim líbí, jak hraju, to je příjemné zjištění. I když zůstalo jen u náhradníka, je to povzbuzující a motivující. Má to význam,“ podotkl.

Další zprávy z regionu