Grycz drží krok se světovou špičkou moderního pětiboje

Marek Grycz skončil sedmý ve finále Světového poháru mužů v moderním pětiboji. Člen Sportovního centra v Bystřici označil výsledek za svůj nejlepší v kariéře mezi dospělými a opět si ověřil, že se dokáže vyrovnat světové špičce.

Marek Grycz předvedl ve finále Světového poháru mužů bezchybnou jízdu. Pochvaloval si, že organizátoři postavili náročnou trať. Archivní foto: Filip Komorous

„Jsem velmi spokojený,“ řekl po závodě Grycz. „Pár much by se našlo, například ve finále se mi nepovedla první střelecká položka. To mě mrzí, nechal jsem na stanovišti nějakých deset, patnáct vteřin. Což je škoda, fakt jsem tam stál dlouho. Zbytek střelby byl v pořádku, tak se to trošku vykompenzovalo. Nicméně je to opakující se jev. I v semifinále jsem pokazil první střelbu. S trenérem si zanalyzujeme, co a proč se tam stalo. Zlepšíme to.“

„Pár much by se našlo, ale jsem velmi spokojený.“Marek Grycz

Grycz dosáhl v šermu vyrovnané bilance 17 výher a 17 proher, na dvoustovce zaplaval čtvrtý nejrychlejší čas 2:04,01 a předvedl bezchybnou jízdu na koni. Do závěrečné kombi disciplíny vybíhal šestý.

„Kdybych v šermu udělal dva vítězné šťouchy navíc, byl bych spokojenější, ale myslím si, že jsem v něm podal velmi dobrý výkon. Plavání bylo super, v parkuru jsem měl i s kvalifikací dvě čisté jízdy. Střelbu jsem už komentoval a běh byl výborný,“ zhodnotil Grycz jednotlivé disciplíny.

K medaili měl podle svých slov poměrně daleko. „Kdyby mi vyšla i první střelecká položka, tak by to stačilo na čtvrté místo. Na placku bych k tomu potřeboval právě na šermu ještě jedno nebo dvě vítězství navíc. Ta úplná špička je strašně našlapaná. Rozhodují maličkosti a to, kdo udělá nejméně chyb,“ vysvětlil.

Grycz prokazuje v této sezoně stabilní výkonnost, v každém závodu SP se probojoval do 18členného finále. „Daří se mi celkem slušně, i když se mi žádný závod nepovedl úplně na sto procent. Ale mám před sebou ještě hlavní vrcholy sezony, ke kterým směřuje celoroční příprava (MS a ME), tak věřím, že tam se to třeba sejde parádně,“ řekl Grycz směrem k MS, které se koná za měsíc.

Konkurence bude srovnatelná se závody SP. „Pár kluků, kteří jsou dobří a nestartovali teď ve finále Světového poháru, by se našlo, ale opravdu jen pár. Mistrovství světa je určitě o něco líp obsazený závod, ale jen o chlup. Vím, že mám na to, závodit tam úplně nahoře, a takové budou i cíle.“

Mezi sny Marka Grycze patří účast na olympijských hrách v roce 2024, kvalifikace se ale ještě nerozběhla. „Výsledky z této sezony se nepočítají vůbec. Začne se až ME v příštím roce. Body ze seriálu Světového poháru se budou počítat až v olympijském roce 2024,“ upřesnil.

Další zprávy z regionu