Kovařčík měl indicie, že je v hledáčku reprezentačního kouče

Pět třineckých hokejistů bylo nominováno na první reprezentační turnaj Karjala Cup. Trenér Miloš Říha povolal obránce Milana Douderu, Davida Musila, Vladímíra Rotha a útočníky Matěje Stránského s Michalem Kovařčíkem.

Martin Gernát (druhý zprava) patří k nejproduktivnějším hráčům v extralize. V českém výběru si zahraje Michal Kovařčík (vpravo). V nominaci byl jako náhradník i Ondřej Kovařčík (druhý zleva). Ilustrační foto: Petr Rubal

Kovařčík si v národním týmu mužů zahraje poprvé. „Kdyby mi někdo před sezonou řekl, že pojedu na první reprezentační turnaj, tak bych se nad tím zasmál,“ přiznal Kovařčík. Měl ale indicie, že se o jeho nominaci mluví. „Asi před dvěma týdny mi volal agent. Ještě nebylo stoprocentní, že si mě trenéři vyberou, ale vypadalo to nadějně. Jistotu jsem získal až na tiskové konferenci, kde se to potvrdilo,“ dodal.

„Kdyby mi někdo před sezonou řekl, že pojedu na první reprezentační turnaj, tak bych se nad tím zasmál.“Třinecký útočník Michal Kovařčík

Slova agenta ho nesvazovala. „Soustředil jsem se na své výkony, abych hrál pořád stejně. Také agent mi říkal, ať hraji svou hru. Jsem rád, že se to vyplatilo a že mě čeká v reprezentaci premiéra. Jsem na to zvědavý, moc se těším,“ uvedl třinecký útočník , který je s bilancí 5+8 nejproduktivnějším hráčem extraligy do 24 let.

Kovařčík se zúčastnil loni i se svým bratrem Ondřejem před sezonou reprezentačního kempu, který Říha uspořádal pro mladé hráče. Kouč tvrdil, že se mu oba sourozenci jevili dobře.

„I díky tomu asi ví, co ode mě může očekávat. Nevím, jaké má ale se mnou plány, jen na tiskovce říkal, že chtěl složit trojici mladých útočníků do jedné řady. Měl jsem hrát s Beránkem a Flekem, který se ale zranil. Nevím, jak to teď vymyslí. Vše se asi dozvím až na místě, i to jakou budu mít roli a úkoly,“ dodal Kovařčík. „Třeba se jednou povede, že se s bráchou setkám i v repre. Třeba Zohornové tam jsou také tři,“ pousmál se.

Musil objel minulou sezonu všechny reprezentační turnaje a zahrál si v květnu po titulu s Oceláři i na mistrovství světa, kde se posunul až do první obranné dvojice. Doudera je povoláván pravidelně, od příchodu do Třince si připsal v reprezentaci za pět sezon 39 startů. Zahrál si v roce 2016 na mistrovství světa. Vladimír Roth nastoupil za český tým naposledy před pěti lety, například loni ale byl nominován na turnaj, o který ho později připravilo zranění.

Stránský, který posílil třinecký klub před sezonou, odehrál v národním týmu v posledních dvou sezonách jedenáct utkání a dal dvě branky. Oceláři tak mají v českém výběru největší zastoupení ze všech klubů. „Jsem rád, že jsou v nominaci i kluci z Třince a že mi pomůžou, když bude potřeba. Zatím jsem se jich ale ještě nevyptával, jak to v reprezentací chodí,“ dodal Kovařčík.

Reprezentace je pro Kovařčíka snem
Michal Kovařčík už dříve prohlásil, že reprezentace je pro něho snem a že by si tím vynahradil i smůlu z mládežnických let. „Zranění mě připravilo o šanci, abych zabojoval o místo v týmu pro mistrovství světa do 18 i 20 let,“ vzpomínal dvaadvacetiletý útočník.

Co konkrétně se stalo? „S osmnáctkou jsem tehdy objel všechny akce, ale zlomil jsem si v dorosteneckém play off ruku a měl jsem po sezoně. Ve dvacítce mě tehdejší trenér Jakub Petr, co teď vede Vítkovice, po turnaji v Rusku veřejně chválil. Chtěl mě vzít i příště, jenže mě borec v Českých Budějovicích po střele fauloval. Utrpěl jsem otřes mozku, měl jsem naštípnutou kost v ruce a tím to haslo. Stalo se to dva měsíce před mistrovstvím a v sezoně, kdy jsme získali s juniorkou titul,“ upřesnil.

Před reprezentační akcí zbývá odehrát ještě dvě extraligová kola – Třinec se střetne v pátek se Spartou Praha a v sobotu s Litvínovem. Obě utkání odehrají doma od 17.00. Na sraz národního týmu se vydají v pondělí. Ve čtvrtek 7. listopadu nastoupí český tým proti Švédsku, 9.11. se utkají s Finy a o den později s Ruskem.

Další zprávy z regionu