Krajíček uzavřel kariéru, už rok ho trápí zánět jícnu

Lukáš Krajíček se ani po půl roce úplně nezbavil zdravotních problémů s jícnem, kvůli kterým přerušil v lednu kariéru. Nemoc a každodenní bolest se snažil porazit od vůlí, ale usoudil, že bude nejrozumnější pověsit brusle na hřebík.

Lukáš Krajíček se svou dcerkou Izabelou bezprostředně po loňském zisku titulu. Třinecký kapitán kvůli otřesu mozku do play off nezasáhl. Foto: Petr Rubal

Krajíček si za poslední rok a půl připsal jen devatenáct startů. „Doufal jsem, že se ještě vrátím, ale jsem realistou. Poslední dvě sezony jsem moc zápasů kvůli otřesu mozku a problémům s jícnem neodehrál. Honza Peterek přišel v lednu s výborným nápadem, že přerušíme smlouvu a necháme si zadní vrátka, kdyby se mi udělalo dobře. Ale ani dnes ještě nejsem stoprocentně fit. Cítím se sice o hodně lépe a nemoc ustupuje, ale pořád mám drobné problémy,“ vysvětlil.

„Držel jsem i striktní dietu, během níž jsem zhubl osm až deset kilo. Nemohl jsem se proto už minulý rok připravit na sezonu, jak bych si představoval, a na výkonech se to podepsalo. Teď by to nebylo jiné.“ Lukáš Krajíček

Zkušenému obránci se celou kariéru vyhýbala zranění a první vážnější zdravotní potíže u něj nastaly až loni v lednu v Chomutově, kde utrpěl otřes mozku. Sezona mu předčasně skončila a mistrovskou jízdu Ocelářů prožíval jen v roli diváka. „Trvalo zhruba tři a půl měsíce, než bolest úplně odezněla. Fit jsem byl až na start letní přípravy v červnu,“ upřesnil Krajíček.

Ne nadlouho. Brzy se mu opět přitížilo. „Po otřesu mozku jsem začal s tréninky, dostával jsem se do pohody, o kterou mě připravil zánět jícnu druhého stupně. Od té chvíle jsem měl bolesti každý den od rána do večera a trvalo x měsíců, než vůbec trochu polevily. Držel jsem i striktní dietu, během níž jsem zhubl osm až deset kilo. Nemohl jsem se proto už minulý rok připravit na sezonu, jak bych si představoval, a na výkonech se to podepsalo. Teď by to nebylo jiné,“ popsal Krajíček.

První problémy s trávením se u něj objevily loni po letní dovolené v Thajsku. „Jedl jsem pálivá jídla a trochu mě chytl žaludek. Myslel jsem si, že jde o střevní chřipku, a neřešil jsem to. Po návratu domů jsem si občas dopřával klasickou naši kuchyni. Nezapřu, že jsem Čech, mám rád bůček i koleno, a vytvořil se mi zánět. Na něj se navázal reflux jícnu, při kterém se šťávy vracejí ze žaludku zpátky do krku. Nic příjemného,“ pokračoval.

Za spouštěč nemoci dnes považuje kombinaci pikantního jídla se stresem a stavy, které prožíval po otřesu mozku. „Kdybych mohl vrátit čas, přestal bych jíst pálivé věci. Tím jsem si určitě nepomohl, když jsem měl jícen chycený,“ litoval Krajíček, jehož překvapilo, kolik lidí trpí stejným problémem. „Přijde mi, že jde o generační nemoc. Nejde se jí ani lehce zbavit. Je uvnitř těla, těžko se léčí, protože pořád něco jíte a pijete. Nejde o škrábanec, který zalepíte a zahojí se,“ podotkl.

Více si přečtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

 

Další zprávy z regionu