Marinčin otevírá po návratu z NHL novou kapitolu

Martin Marinčin si zahrál loni v létě play off NHL, následující sezonu ale poprvé od roku 2013 do nejslavnější hokejové ligy nezasáhl. Pro slovenského obránce, který před dvěma lety posbíral na MS sedm bodů (3+4), to byl signál pro změnu.

Martin Marinčin začal angažmá u Ocelářů týmovým soustředěním v Tatrách. Přiznal, že nejvíce mu dal zabrat výšlap na Chopok. Foto: HC Oceláři

„Každým rokem je v Torontu obrovská konkurence a je těžké se dostat do hlavního týmu. Snažil jsem se vybojovat si stále místo a například před covidem se mi hrálo na začátku loňského roku super. V NHL mi dávali hlavně obranné úkoly, ale najednou jsem měl dovoleno i zaútočit. Jenže od té doby jsem po pauze moc nehrál, a proto jsem už během sezony zvažoval variantu, že se vrátím do Evropy,“ uvedl Marinčin.

V uplynulé sezoně si připsal jen čtrnáct startů (1+4) v Torontu Marlies, se kterým v roce 2017 vyhrál AHL. Nějaký čas strávil v taxi squad (cestující náhradníci). Šlo o skupinku hráčů, kteří cestovali s hlavním týmem a byli připraveni na případ, že by někdo kvůli covidu vypadl.

„Patřil jsem do této skupiny i během play off. Makal jsem a čekal na šanci. Člověk nikdy neví. Přijdou zranění a najednou jste v sestavě,“ vysvětlil Marinčin. Ptal se i klubu, zda ho neuvolní na MS. Slovenský tým o něj měl velký zájem. „I já jsem měl chuť hrát. Ale předpokládalo se, že Toronto půjde v play off daleko, a zamítli to. Sice jsme vypadli v prvním kole, ale mistrovství světa už probíhalo a skrz všechna opatření to nešlo sladit. Ale beru to, jak to je. Jsem vděčný, že jsem mohl hrát v NHL, teď otevírám novou kapitolu,“ podotkl.

Z nabídek ho nejvíce oslovili Oceláři. „Lákaly mě ambice. Třinec dosahuje výborných výsledků, poslední roky hraje stále o pohár a vyhrává ho. Těším se i na Ligu mistrů. Gery (Martin Gernát) mi v předchozích letech během letní přípravy vyprávěl, jaká je tu super parta, a od prvního dne se mi to potvrzuje. Také lidé v klubu jsou skvělí, zázemí je na vysoké úrovni. I život se nám tu líbí. Bydlíme s rodinkou v Bystřici, kde je krásně. Mám rád klid, přírodu, i z toho hlediska je to příjemná změna oproti ruchu v Torontu,“ pousmál se.

Sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek řekl o Marinčinovi, že je podobný typ hráče jako Martin Gernát, který se minulou sezonu stal nejlepším obráncem české extraligy a přestoupil do Lausanne. S ním odešlo 48 bodů (14+34).

„Vím, že byl produktivní. Na body se ale koukat nebudu, hlavní je, aby se vyhrávalo. Ani se nechci s Gerym srovnávat. Jdu hrát svůj hokej a budu se snažit týmu pomoct, jak nejlépe dovedu,“ řekl Martin Marinčin. Rád by ale navázal na výkony z předloňského MS. „Dostal jsem tam prostor, cítil jsem se jako doma a odrazilo se to i v bodování,“ řekl Marinčin.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu