Musil si vydobyl u soupeřů velký respekt, prodloužil s Oceláři smlouvu

David Musil podepsal s Oceláři novou smlouvu. Účastník posledního mistrovství světa vyniká zejména defenzivní činností – ovládl v posledních dvou sezonách klubové statistiky v Radegast indexu i v počtu hitů.

V zápase s Olomoucí padl jediný gól. Archivní foto: Petr Rubal

„David Musil je výborný defenzivní obránce s dobrými parametry, hraje srdcem. O jeho platnosti pro tým vypovídá i vyjádření Milana Gulaše. Když se ho na loňském vyhlášení Hokejisty sezony ptali, proti komu se mu hraje nejhůře, odpověděl, že jednoznačně David Musil. To mluví za vše,“ řekl sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek.

„O jeho platnosti pro tým vypovídá i vyjádření Milana Gulaše. Když se ho na loňském vyhlášení Hokejisty sezony ptali, proti komu se mu hraje nejhůře, odpověděl, že jednoznačně David Musil.“Sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek

Musil získal s Třincem titul i stříbro. „Vytvořil se tady tým, který chce vyhrávat a má úspěchy. Líbí se mi, jak pracuje celá organizace a jaké máme zázemí. Vyhovuje mi také, že je Třinec menším městem a že je obklopen horami. Mám rád přírodu. Jsem tu celkově velmi spokojený, proto jsem se rozhodl zůstat,“ uvedl Musil.

Sedmadvacetiletý bek se přesunul do Třince před třemi roky ze zámoří, kde si připsal i čtyři starty v NHL. Už tehdy přicházel s pověstí defenzivního beka a pro jeho styl si ho cení i v národním týmu.

„Jsou hráči, kteří mají čuch na góly. Asi ho nemám,“ řekl Musil, který za tři sezony v Třinci dosáhl bilance 4+33 ve 186 extraligových utkáních. „Samozřejmě chci pomáhat i v útoku a byl bych rád, kdybych dával více gólů. V této sezoně už jsem měl více šancí, jen mi to tam nepadalo. Možná je to i otázkou sebevědomí. Ale na druhou stranu, nejsem tady od střílení branek. Znám svou roli a pro mě je klíčové, abychom vyhrávali jako tým. To se daří,“ pokračoval.

Musil se z Třince odrazil i do reprezentace. Po premiérové sezoně u Ocelářů patřil do širšího kádru pro MS 2018 a o rok později se už do finální sestavy dostal. Dokonce se svými výkony posunul během turnaje na poslední zápasy do první obranné dvojice k Filipu Hronkovi z Detroitu. I v této sezoně se zúčastnil dvou reprezentačních turnajů.

Zdobí ho pracovitost i výdrž, loni odehrál 101 zápasů
Pokud by se udělovala v české extralize cena Železný muž, David Musil by se zařadil k nejžhavějším kandidátům. Od příchodu do Třince odehrál za tři sezony úctyhodných 257 zápasů (součet utkání v přípravě, extralize, Spengler Cupu, Lize mistrů a reprezentaci). Po loňském titulu si protáhl sezonu na mistrovství světa a jeho tělo sneslo celkem 101 startů.

„Cítil jsem se i letos dobře a moc jsem se těšil na play off. Zamrzí, jak to skončilo, ale zdraví je důležitější,“ řekl Musil, který loni dopřál po sezoně jen tři týdny volna. „Stačilo mi to. Možná to bylo až moc, protože mám stejně nejraději aktivní odpočinek. Pro mě je například dovolená i to, že vyrazíme s našima do Špindlu a tam jezdíme padesát šedesát kilometrů na kole. Anebo, když jsme se v Chorvatsku potápěli v moři a na pláži hráli volejbal. To je pro mě lepší regenerace než úplně vypnout a nic nedělat,“ vysvětlil.

Zdobí ho nejen obětavost a výdrž, ale i pracovitost. I kondiční trenér Ocelářů Marek Gryc pronesl, že si nepamatuje, aby Musil někdy vypustil trénink v posilovně. Jak tedy snáší třinecký obránce současnou situaci se zavřenými sportovištěmi?

„Tátovi jsem pomáhal skládat dřevo. Pokácelo se pár stromů. Člověk si u toho dobře pročistí hlavu, protáhne tělo. Je to náročné, ale nedá se to brát jako náhrada posilovny. Dost práce se udělalo i kolem zahrady, na té trávíme hodně času i s přítelkyní. Zašel jsem se i proběhnout. Nic moc extra se ale dělat nedalo,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu