Oceláře posílil obránce se zkušenostmi z NHL, měl by nahradit Gernáta

Oceláři se dohodli na spolupráci s obráncem Martinem Marinčinem. Slovenský bek, který se přesouvá do Evropy po jedenácti letech v zámoří, vyrazí s třineckým týmem už na soustředění do Nízkých Tater.

Martin Gernát získal s Třincem během tří let dva tituly a v poslední sezoně byl suverénně nejproduktivnějším obráncem české extraligy. Po jeho odchodu do zahraničí za něj našli Oceláři náhradu v podobě Martina Marinčina. Archivní foto: Petr Rubal

„Na Třinec jsem slyšel samou chválu, mají každou sezonu ty nejvyšší cíle. Vůbec nejvíc jsem v kontaktu s Gerym (Martinem Gernátem), který mi vždy vypráví o tom, jak jsou Oceláři skvělá organizace se špičkovým zázemím,“ řekl Marinčin ke svému příchodu.

„Martin je výborný ofenzivní obránce se zkušenostmi z NHL i mezinárodního hokeje. Věříme, že bude pro náš tým přínosem a že si ho naší fanoušci zamilují stejně jako jeho velkého kamaráda Martina Gernáta, který odchází do zahraničí.“Sportovní ředitel Jan Peterek

Marinčina si v draftu NHL vybral Edmonton jako 46. hráče v pořadí, od roku 2015 patřil Torontu. Za oba kanadské kluby odehrál v NHL celkem 227 zápasů v základní části s bilancí pěti gólů a 29 asistencí. V devíti utkáních play off nebodoval. V poslední sezoně si nevybojoval místo v hlavním týmu Toronta a nastupoval pouze na jeho farmě (14 zápasů, 1+4), se kterou před třemi lety vyhrál AHL.

Devětadvacetiletý obránce (193 cm/95 kg) si zahrál celkem třikrát na mistrovství světa dospělých (2014, 2016, 2019). Ve svém druhém startu na MS patřil mezi tři nejlepší hráče Slovenska a před dvěma lety nasbíral sedm bodů (3+4) v sedmi zápasech.

„Martin je výborný ofenzivní obránce se zkušenostmi z NHL i mezinárodního hokeje. Věříme, že bude pro náš tým přínosem a že si ho naší fanoušci zamilují stejně jako jeho velkého kamaráda Martina Gernáta, který odchází do zahraničí,“ řekl sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek. „Je podobným typem jako Gery. Když jsme se dozvěděli, že má zájem vrátit se do Evropy, tak po poradě s Vencou (Varaďou) jsme začali pracovat na jeho příchodu. Jednání bylo rychlé a korektní. Jistě k tomu napomohly i reference od jeho kamaráda,“ dodal.

Marinčin se kromě Gernáta zná například s Davidem Musilem, se kterým se potkal v Edmontonu. S Vladimírem Draveckým a Tomášem Marcinkem nastupoval v národním týmu. Slovensko reprezentoval i na olympijských hrách (2014), třikrát si zahrál na juniorském MS a dvakrát na MS do 18 let.

„Vážím si zájmu, který o mě klub měl. Věřím, že pro mužstvo budu přínosem. Nemám prozatím osobní zkušenost s trenérem Václavem Varaďou, ale věřím, že když budu hrát co nejlépe dovedu, brzo zapadnu do herního stylu, který Ocelářům vetkl,” uzavřel Marinčin.

Další zprávy z regionu