Oceláři uctili klubové legendy během oslav devadesátin

Oceláři slíbili, že oslava devadesátých narozenin třineckého hokejového klubu bude velkolepá a výsledná podoba dokonce předčila veškerá očekávání. Došlo i na vyvěšení pětice dresů velkých postav klubové historie pod strop haly.

Finalisté z roku 1998 po 21 letech. Foto: Lukáš Filipec

Této pocty se dostalo zakladateli hokeje v Třinci Boleslavu Moravcovi, jehož na ledě zastupovali vnuci Tomáš a Kateřina. Vedle jeho jména je nahoře seřazena čtveřice hráčů i s jejich čísly, která jsou navždy vyřazena: Ľubomír Sekeráš (77), Richard Král (91), Jan Peterek (11) a Radek Bonk (14).

„Beru to jako ocenění mé práce, kterou jsem v Třinci odvedl. Byl jsem tady deset sezon a myslím si, že jsem tu zanechal nějakou stopu. Jeho to takové vyústění mého působení tady a samozřejmě mě to potěšilo,“ řekl Král, kterému diváci při představování hráčů před zápasem tleskali ve stoje. „Kdykoli jsem se vrátil do Třince, připravili mi fanoušci skvělé uvítání a dneska to byla velká pecka. Chtěl bych jim za to poděkovat,“ dodal.

„Kdykoli jsem se vrátil do Třince, připravili mi fanoušci skvělé uvítání a dneska to byla velká pecka.“Nejproduktivnější hráč v historii klubu Richard Král

Ke stropu vyprodané haly putovaly i transparenty připomínající největší úspěchy třineckého hokejového klubu: dva tituly (2011 a 2019) a dva Prezidentské poháry (2010/11 a 2014/15).

Oslavy jubilea vyvrcholily reprízou finále z roku 1998, ve kterém hrál Třinec poprvé v historii o titul a v exhibičním utkání legend porazil Vsetín 8:4. Výhru řídili právě dvě oceněné osobnosti: Král a Peterek zaznamenali shodnou bilanci dvou branek a dvou přihrávek.

„Měl jsem za úkol dát hattrick, ale ty dvě asistence se můžou brát jako gól, takže cíl jsem splnil,“ řekl s úsměvem Peterek, který se pokoušel i o hattrick Gordieho Howea (gól, asistence a bitka). „Za brankou jsem naložil Tesilovi (Radim Tesařík) a vyzval ho na pěstní souboj, ale odmítl,“ dodal.

Excelentní výkon podal i gólman Radovan Biegl, který za polovinu zápasu neinkasoval. Chytal jako za mlada, chytil trestné střílení a také vytáhl parádní semafor. „Přijel jsem si pro český titul,“ vtipkoval Biegl a uznal, že to tam pořád někde je. „Na tom ledě už člověk nemůže jako dřív, to je jasné, tělo tolik nevydrží, bolí nohy. Ale užil jsem si to a po neděli si to užije i doktor, až mi bude vytahávat vodu z kolene,“ dodal.

Každá třetina trvala patnácti minut a měla dvě přestávky. Během nich na multimediální kostce přáli k narozeninám různé osobnosti. Převažovaly ty, které pomáhaly tvořit historii třineckého hokejového klubu. Na kostce se promítlo i pětiminutové video se životním příběhem Boleslava Moravce. Doplnili ho svými vzpomínkami na dědu jeho vnuci Tomáš a Kateřina.

Další klubová ikona Peter Hamerlík se stala kmotrem knihy, která mapuje posledních deset sezon Ocelářů. O druhé přestávce si na ledě vychutnali mistrovskou jízdu v autobuse alá kabriolet hráči, kteří na jaře získali titul.

Fronty se tvořili u stánků s občerstvením, kde platili v cenách z roku 1998 – pivo vyšlo na 16, klobása na 20 a třeba tatranka na 7 korun. Arénou zněly i hity tehdejší doby a při závěrečné děkovačce legendy „žehlily“ led při známé třinecké hymně, kterou složil Jarek Nohavica. „Byl jsem z toho neskutečně dojatý. Atmosféra připomínala finále z roku 1998. Věřím, že si lidé akci užili,“ zakončil Peterek.

Třinec – Vsetín 8:4 (2:0, 1:2, 5:2)
Branky a nahrávky: 1. Peterek (Král), 9. Král (Peterek), 24. Sedlák (Peterek, Král), 30. Král z trest. střílení, 34. Kaděra (Chlubna, Kántor), 40. Zima (Štefanka), 44. Chlubna (Kaděra, Štefanka), 45. Peterek (Sedlák) – 25. Sršeň (Vlach), 29. Stantien (Jakeš), 38. Broš (Tomajko), 42. Tesařík (Kratěna, Stantien). Rozhodčí: Trombik – Lipina, Brázdil. Diváci: 5400 (vyprodáno).
Sestavy:
Třinec: Biegl, Lakosil – Sekeráš, Pavelec, Jančařík, Gřegořek, Štefanka, Kántor – Král, Kaděra, Daňo, Zima, Peterek, Chlubna, Folta, Sedlák, Kontšek. Trenéři: Hadamczik, Konečný.
Vsetín: Čechmánek, Kameš – Tesařík, Zubíček, Jakeš, M. Táborský, P. Táborský – Kratěna, Broš, Tomajko, Sršeň, Stantien, Demel, Barus, Krayzel, Vlach. Trenéři: Neliba, Husička.

Další zprávy z regionu