Oceláři i s novou posilou vyhráli v Brně gólem z poslední minuty

Třinečtí hokejisté zvítězili na ledě Brna 3:2 gólem Erika Hrni z poslední minuty. Ve středu druhého útoku Ocelářů nastoupil Michael Špaček, jehož příchod z Tappary Tampere oznámilo vedení klubu v den utkání.

Erik Hrňa (druhý zprava) vstřelil vítězný gól v čase 59:22. Archivní foto: Petr Rubal.

Třinec otevřel v šesté minutě skóre, když Hrehorčák tečoval nahození Adámka. Brno do poloviny utkání otočilo. Mueller vyrovnal po hezké kombinaci v přesilové hře a Svozil využil přečíslení čtyři na jednoho. V závěru druhé třetiny se ale prosadil z dorážky vlastní střely Kurovský, který dal v dresu Ocelářů první extraligový gól. Zápas rozhodl Hrňa v čase 59:22, když se v přesilové hře trefil ze své parkety v pravém kruhu.

„Ve třetí třetině jsme trpělivě čekali na svoji šanci a ta přišla v závěru přesilové hře, která nám zajistila plný bodový zisk.“Třinecký trenér Václav Varaďa

„Zasloužili jsme si dát v zápase první gól. Domácí srovnali hru v přesilové hře, kterou sehráli skvěle. Po té laciné brance, kdy jsem propadli u naší střídačky, nám hodně pomohl vyrovnávací gól. Možná padl trošku se štěstím, ale na to se historie neptá. Ve třetí třetině jsme trpělivě čekali na svoji šanci a ta přišla v závěru přesilové hře, která nám zajistila plný bodový zisk. Moc si toho vážíme, protože Kometa hrála poslední zápasy velmi dobře,“ uvedl třinecký trenér Václav Varaďa.

Spokojený byl i s výkonem Špačka, který stihl s týmem jen dobrovolný trénink a rozbruslení před zápasem. „Michael byl asi jen třikrát během posledních čtrnácti dnů na ledě, ale odehrál velmi slušný zápas. Dostal se do šancí, udržel se na puku, byl silný. Věřím, že se bude neustále zlepšovat, a bude nám pomáhat víc a víc,“ pokračoval kouč.

Špaček působil v zámoří od draftu 2015, kdy si ho ve čtvrtém kole vybral Winnipeg. První dvě sezony odehrál v kanadské juniorce WHL (55+109 ve 144 zápasech), další tři roky strávil na farmě v Manitobě (37+65 ve 195 utkáních). V listopadu 2019 trénoval dokonce celý měsíc s hlavním týmem ve Winnipegu, ale šanci v NHL nedostal a před touto sezonou se přesunul do Finska, kde nedávno skončil.

„Dlouhodobě jsme sháněli centra, kreativního hráče, který je ve věku, kde se stále může zlepšovat. Vidíme v něm potenciál. Jsme proto rádi, že se Michael rozhodl pro nás. Zařadili jsme ho do sestavy hned, protože máme velkou skupinu zraněných hráčů (Chmielewski, Roman, O. Kovařčík). Partnerský klub je navíc na výjezdu, tam nebylo z čeho brát,“ vysvětlil Varaďa.

Špaček v utkání nastupoval s kanadskými útočníky Leierem a Rodewaldech. Bojoval ale hlavně sám se sebou. „Abych se přiznal, necítil jsem se na ledě moc dobře, ale to jsem očekával. Za poslední dva měsíce jsem toho moc neodehrál ani nenatrénoval. Věděl jsem, že to bude těžké. Snažil jsem se hrát jednoduše. Věřím, že se budu zápas od zápasu zlepšovat,“ řekl třiadvacetiletý útočník.

Kometa Brno – Třinec 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 10. Mueller (Zaťovič, Holík), 33. Svozil (Kusko, Bondra) – 6. Hrehorčák (Adámek, Kurovský), 38. Kurovský, 60. Hrňa (Růžička, Doudera). Rozhodčí: Kubičík, Svoboda – Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 7:2, navíc Zaťovič (Brno) 10 min. Využití: 1:1. Bez diváků.
Třinec: Štěpánek – Gernát, Doudera, Musil, Jaroměřský, Adámek, Dravecký – Růžička, Vrána, Stránský – Rodewald, Špaček, Leier – Kurovský, Marcinko, Hrehorčák – Hrňa, M. Kovařčík, Kofroň. Trenéři: Varaďa a Zadina.

Další zprávy z regionu