Oceláři jsou ve finále. Postoupili do něj bez prohry.

Třinečtí hokejisté zvítězili v Mladé Boleslavi 2:1, sérii uzavřeli v poměru 4:0 a počtvrté v řadě postoupili do finále. Oceláři, kteří v letošním play off vyhráli všech osm zápasů, se o titul utkají s vítězem série Sparta – České Budějovice.

Třinec napodobil třemi tituly v řadě Vsetín z konce 90. let. Ilustrační foto: Petr Rubal

„Chtěl bych klukům poděkovat za čtyři odmakané zápasy proti soupeři, proti kterému se nám hrálo těžce,“ uvedl třinecký trenér Václav Varaďa. „Soupeři děkuji za skvělá utkání, určitě se vydali a donutili nás hrát na hraně. Bylo to 4:0, ale v utkáních to tak (jednoznačně) nevypadalo. Vážíme si postupu a těšíme se do finále, ať do něj postoupí kdokoliv.“

„Donutili nás hrát na hraně. Bylo to 4:0, ale v utkáních to tak (jednoznačně) nevypadalo. Vážíme si postupu a těšíme se do finále, ať do něj postoupí kdokoliv.“Václav Varaďa

Mladá Boleslav prahla před startem série po odvetě za loňské vyřazení, ale nezmohla se na ani jednu výhru. Byť jednou podlehla v nájezdech a v prodloužení.

„Mrzí nás, že to skončilo 4:0, chtěli jsme Třinec více potrápit, ale je to silný tým. Měli jsme daleko náročnější program v play off a myslím si, že v sérii nás to tam, kde se to lámalo, doběhlo,“ řekl trenér Mladé Boleslavi Radim Rulík, jehož svěřenci byli po základní části až jedenáctí a do semifinále prošli z předkola. „Třinec byl jednoznačně lepší tým a postoupil zaslouženě. Gratuluju mu.“

Třinec se ujal v desáté minutě z rychlého protiútoku čtvrté formace, který zakončil bekhendem Dravecký. Obhájce titulu poté ubránil 108 sekund dlouhé oslabení tří proti pěti při vyloučení obránců Marinčina s Kundrátkem, byť je jednou zachránila spojnice po střele Kelemana. Na druhé straně v jediné přesilové hře Třince v zápase zvýšil z dorážky Růžička. Domácí už jen trefou Kelemana v 57. minutě zdramatizovali koncovku zápasu.

„Myslím si, že dnešní utkání nalomil první gól, který jsme dali. Dodal nám odvahy. Hráči si ale za vítězstvím šli od prvních minut,“ řekl Varaďa. „Malinko jsme se dostali do problémů při přesilovce soupeře pět na tři ve druhé třetině, ale ustáli jsme to a následně jsme v naší jediné přesilovce dali gól. Poté jsme solidně bránili až do momentu, kdy Bruslaři vstřelili kontaktní gól. V globálu to ale byl dobrý zápas a věřím, že zaslouženě postupujeme dál.“

Růžička souhlasil, že byla série náročná. Kromě prvního zápasu (3:0) skončily všechny zápasy o gól. „Boleslav je skvělý tým a rozhodovaly maličkosti. Jeden nájezd nebo prodloužení. Ale šli jsme si za tím a nakonec se štěstí přiklonilo k nám a postupujeme dál,“ řekl Růžička, který vstřelil v zápase první gól v letošním play off a celkově padesátý.

Mladá Boleslav loni Oceláře potrápila více, semifinále protáhla až do posledního možného duelu. „Musíme uznat, že Třinec je silný a zkušený tým. Ale na druhou stranu se nemáme za co stydět. Kromě jednoho zápasu byly všechny vyrovnané. Nám možná chybělo trošku víc síly a třeba i nějaký náhodný odraz. Asi jsme si to všechno vybrali v sérii proti Hradci. Nic jsme nevypustili, ale góly jsme tam prostě nedokázali dostat,“ řekl kapitán Mladé Boleslavi Martin Ševc.

Třinec ještě nezná jméno svého finálového soupeře. Blíže má k postupu momentálně Sparta Praha, které vede nad Českými Budějovicemi 3:1 na zápasy. Každopádně je jisté, že první finálový zápas se odehraje v pondělí 18. dubna ve Werk Aréně.

Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 57. Kelemen (Jánošík, Pláněk) – 10. Dravecký (Roman, Hrehorčák), 37. Růžička (Vrána, Hrňa). Rozhodčí: Šír, Lacina – Lederer, Rampír. Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. Diváci: 4200 (vyprodáno). Konečný stav série: 0:4.
Třinec: Kacetl – Marinčin, M. Doudera, Kundrátek, D. Musil, Adámek, M. Zbořil – M. Růžička, P. Vrána, Daňo – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Nestrašil – Hrňa, Marcinko, Svačina – Chmielewski, M. Roman, Hrehorčák – Dravecký. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Další zprávy z regionu