Oceláři mají v Lize mistrů postup ze skupiny ve svých rukou

Třinečtí hojisté udolali v Lize mistrů doma Lausanne 2:1 v prodloužení a před posledním utkáním mají ve svých rukou postup ze skupiny. Zápas rozhodl Matěj Stránský. K hrdinům utkání patřil také Petr Kváča, který kryl i trestné střílení.

Petr Vrána snížil v 53. minutě na 3:4, ale kýžený bod v Lausanne Oceláři nezískali. Archivní foto: Petr Rubal

Stránský před třemi dny po výhře nad Karlovými Vary řekl, že pokud nad švýcarským týmem vyhrají, znamená to, že jsou lepší než Philadelphie. Tým z NHL v Lausanne prohrál totiž minulý týden v posledním utkání přípravy.

„Ukázali, že mají výborný a hodně kvalitní tým. Vůbec mě neudivuje, že s nimi měla Philadelphia problém.“Třinecký útočník Matěj Stránský

„Něco v šatně na to téma zaznělo. Ale byl to takový vtip, nemyslel jsem to úplně vážně,“ pousmál se Stránský. „Ukázali, že mají výborný a hodně kvalitní tým. Vůbec mě neudivuje, že s nimi měla Philadelphia problém. Byl to hodně náročný zápas a jsme rád, že jsme získali alespoň dva body,“ pokračoval. „Mohlo to skončit i opačně, výborně nám ale zachytal Petr Kváča a kluci bojovali. Rozhodne se příští týden,“ doplnil trenér Václav Varaďa.

Třinec se ujal v sedmé minutě vedení gólem Erika Hrni v přesilové hře pět na tři. Soupeř vyrovnal v závěru druhé třetiny. Za stavu 1:1 kryl Kváča betonem trestné střílení a v prodloužení rozhodl Stránský tečí střely Petra Vrány. „Z devadesáti procent je to jeho zásluha. Odehrál to celé sám, už jsem lapal po dechu. Nakonec jsem se hecnul, šel do brány, nastavil hokejku a nějak se to tam odrazilo,“ pousmál se Stránský.

Díky jeho brance je Třinec na druhém postupovém místě o bod za Lausanne, na jehož ledě odehrají příští úterý poslední zápas skupiny. Ve vyrovnané tabulce je třetí Junosť Minsk, má stejně bodů jako Oceláři. Čtvrté je Lahti, které ztrácí tři body na českoběloruskou dvojici. „Cíl je jasný, chceme postoupit. Musíme vyhrát i příště. Budeme makat a doufám, že se to povede,“ podotkl.

Utkání nedohrál po faulu kolenem Guntis Galvinš. Na střídačce dělal náhradního gólmana Patrik Bartošák, který po zranění už trénuje bez omezení.

Třinec – Lausanne 2:1 v prodl. (1:0, 0:1, 0:0 – 1:0)
Branky a nahrávky: 7. Hrňa (Stránský, P. Vrána), 64. M. Stránský (P. Vrána, Krajíček) – 34. Genazzi (Bertschy, Vermin). Rozhodčí: Staňo (SR), Hejduk – Gebauer, Lederer (všichni ČR). Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. Diváci: 3702.
Třinec: Kváča – Roth, Gernát, Musil, Galviņš (4. Zahradníček), Krajíček, Doudera – M. Stránský, P. Vrána, Hrehorčák – Hrňa, Marcinko, Dravecký – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski – D. Kofroň, Hladonik, Adamský – Polanský. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Další zprávy z regionu