Oceláři obhájili titul, na trůn usedli ve své historii potřetí

Třinečtí hokejisté porazili Liberec 3:0, reprízu finále ovládli 4:1 na zápasy a obhájili mistrovský titul. Oceláři se stali vítězem extraligy potřetí v klubové historii a navázali na triumfy v letech 2011 a 2019.

Kapitán Petr Vrána zvedá nad hlavu mistrovský pohár. Spolu s ním se raduje i prezident klubu Ján Moder. Foto: Petr Rubal

Všechny tři tituly zažili Erik Hrňa a Martin Růžička, který byl v play off s patnácti body (8+7) nejproduktivnějším hráčem týmu. „Pocity jsou krásné, nepopsatelné. Možná je to teď ještě lepší a intenzivnější, protože obhájit je těžší. Jsem rád, že se nám to povedlo,“ radoval se Růžička v on-line rozhovoru s novináři.

„Pocity jsou krásné, nepopsatelné. Možná je to teď ještě lepší a intenzivnější, protože obhájit je těžší. Jsem rád, že se nám to povedlo.“Martin Růžička

Třinec na cestě k titulu vyřadil Kometu Brno 4:0 a Mladou Boleslav 4:3. „Nejnáročnější byl asi sedmý zápas v semifinále proti Mladé Boleslavi, kdy se mohlo stát cokoliv,“ zamýšlel se Růžička. „Ve finále nám pomohly první dva vítězné zápasy a urvaný (čtvrtý zápas) v Liberci. Dnes už jsem věřil, že to dotáhneme,“ dodal.

Třinec získal rozhodující bod díky dvěma využitým přesilovým hrám. V polovině utkání se prosadil z mezikruží Jack Rodewald a v 52. minutě Michal Kovařčík tečí střely Martina Gernáta. Výhru zpečetil do prázdné branky Vladimír Dravecký. Ondřej Kacetl chytil 23 střel a je prvním gólmanem v historii samostatné české extraligy, který si v jednom play off připsal šest nul.

„Do utkání jsme velmi dobře vstoupili a bylo na nás vidět, že jsme byli lepším týmem. Hlavně v první třetině, kdy jsme si od začátku vytvářeli šance a Liberec v podstatě čekal, co s nimi uděláme. Nepodařilo se nám ale v ní vstřelit branku a hra se od druhé třetiny malinko srovnala, trošku jsme i znervózněli. Celkově jsme si ale za tím šli a výkon byl velmi dobrý. Na Liberci bylo vidět, že jim chyběli rozdíloví hráči,“ uvedl třinecký trenér Václav Varaďa.

Kouč měl v den utkání 45. narozeniny. „Vzpomínám si, že před dvěma lety nás ve stejný den Ondra Kovařčík poslal v Liberci gólem v prodloužení do šestého zápasu (za stavu 3:2), dneska jsme zase vyhráli. Každý rok na narozeniny titul nezískáš. Je to skvělé a vím, že to nebude trvat věčně, tak si to užívám. Věřím ale, že vždycky uděláme maximum pro to, abychom vyhrávali,“ rozplýval se Varaďa.

Samostatnou kapitolou jsou výkony Kacetla. V základní části měl průměrná čísla (úspěšnost zásahů 88,76 procent a gólový průměr 2,45), ale v play off exceloval a obě nejsledovanější brankářské statistiky v play off ovládl (95,52 procent a 1,11).

„Zpočátku to nebyla žádná sláva, co se mých výkonů týká. Spíš nahoru a dolů, jak jste všichni slyšeli a četli, chvíli jsem se tu hledal,“ připustil Kacetl. „Ale v play off mi kluci strašně moc pomohli a kvůli tomu se začalo dařit. Ten pocit je teď úžasnej. Nemám slov. Po deseti letech od chvíle, kdy jsme vyhráli juniorský titul se Znojmem, mám teď tady extraligový chlapský titul, to je neskutečný,“ řekl Kacetl.

Oceláře ocenil i kouč Liberce Patrik Augusta.“Byla to těžká série a kromě prvního zápasu, který se nám nepovedl, to bylo hodně vyrovnané. Rozhodovaly přesilové hry a v závěru i to, že ofenziva Třince byla kvalitnější. My jsme nějaké hráče ztratili, což není výmluva, to se stává. Ve čtvrtém zápase se k nám nepřiklonilo štěstíčko, ale soupeř byl velice kvalitní. Gratuluji Třinci k výhře, hraje neskutečně pevnou defenzivu a těžko se proti nim prosazuje.“

Třinec – Liberec 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 30. Rodewald (M. Špaček), 52. M. Kovařčík (Gernát, M. Špaček), 58. Dravecký (Rodewald). Rozhodčí: Šír, Lacina – Hynek, Lederer. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. Konečný stav série: 4:1.
Sestavy:
Třinec: Kacetl – Gernát, Doudera, Kundrátek, D. Musil, Adámek, Freibergs – Růžička, Vrána, Stránský – Hrňa, Marcinko, Kurovský – Rodewald, M. Špaček, M. Kovařčík – Dravecký, Roman, Hrehorčák – Chmielewski. Trenéři: Varaďa a Zadina.
Liberec: Kváča – Knot, Vitásek, Kolmann, Rosandič, Havlín, Derner – Lenc, A. Musil, Bulíř – Najman, Jelínek, Vlach – D. Špaček, Šír, Rychlovský – Dlouhý, Pabiška, Průžek. Trenér: Augusta

Další zprávy z regionu