Oceláři ovládli President Cup, dorost obstál i ve zkoušce života

Třinečtí hokejisté vybojovali poprvé v klubové historii President Cup, který se hraje ve Werk Areně a Mini Werk Areně. Oceláři zvítězili ve všech pěti zápasech, přičemž ve finále zdolali Spartu Praha 5:4.

Oceláři hráli počtvrté ve finále President Cupu, který se organizuje od roku 2015. Po předchozích třech porážkách se letos radovali ze zisku poháru. Foto: Petr Rubal

„Pocity jsou fantastické,“ rozplýval se trenér třineckých dorostenců Marek Malík. „Jsme nesmírně rádi nejen za první místo, ale hlavně za ten týmový projev. Kluci bojovali a plnili taktické věci, které jsme na začátku letní přípravy trénovali. Myslím si, že po celou dobu turnaje jsme hráli to, co jsme chtěli, a to hlavně agresivní a aktivní hokej. Přidanou hodnotou byla ještě obětavost kluků, blokování střel a bekčeking. Tyhle věci byly za nás excelentní. Moc se nám to líbilo,“ dodal.

„Jsme nesmírně rádi nejen za první místo, ale hlavně za ten týmový projev.“Trenér Marek Malík

Jeho svěřenci porazili v základní skupině Malmö 8:3, Spartu 6:3 a Poprad 9:2. V semifinále rozdrtili Trenčín 7:1. „I když některé výsledky vypadají jednoznačně, tak zápasy nebyly tak jednoduché. Ale kluci makali celých šedesát minut, a to je také příjemné zjištění. Turnaj nám sedl. Odehráli ho bez větších výkyvů a individuální i týmový výkon byl výborný,“ těšilo kouče. „Začali jsme sezonu opravdu skvěle. Ještě důležitější ale je, že si kluci po delší době zahráli hokej a že se poměřili s kvalitními soupeři,“ pokračoval.

Třinečtí dorostenci odehráli minulý ročník jen sedm utkání, než se sezona desátého října přerušila a později i předčasně ukončila. Zápasové manko a výpadek týmových tréninků ale nebyl na výkonech mladých Ocelářů během President Cupu znát.

„Situaci, jaká loni nastala, nikdo nezažil. Byl to obrovský výpadek a každý se snažil najít nejlepší cestu, jak kluky udržovat ve formě,“ uvedl trenér třineckého dorostu Marek Malík. „Základem bylo, aby se hýbali. Dostávali proto od kondičního trenéra plány, které ale plnili sami. Vyzkoušeli si tak individuální přípravu, což je pro ně v jejich věku něco netypického, a smekám, jak to zvládli. Když se opatření rozvolnila, přišli krásně připravení,“ pokračoval.

Přitom se o české mládeži i mluví, že si ráda uleví, když se trenér nedívá. „U nás je to prostředí specifické. Kluci si zřejmě uvědomili, že pokud něco neudělají, jak mají, neošidí trenéra, maminku nebo prezidenta klubu, ale sebe. Moc mě těší, jak k tomu přistoupili. V této zkoušce života obstáli. Mám radost i z toho, že je v našem klubu minimum hráčů, kteří by úplně ztratili zájem hrát hokej. Drtivá většina pokračuje,“ uzavřel.

Výsledky Ocelářů:
Základní skupina: Malmö 8:3, Sparta Praha 6:3, Poprad 9:2.
Semifinále: Trenčín 7:1.
Finále: Sparta Praha 5:4.
Konečné pořadí: 1. Oceláři Třinec, 2. Sparta Praha, 3. HS Riga, 4. Dukla Trenčín, 5. Vítkovice, 6. Karlovy Vary, 7. Poprad, 8. Malmö
Sestava Ocelářů: Milota, Heczko, Michalík – D. Buják, Ćmiel, Holub, Martiňák, Pospíšil, Ročák, Sedláček, Solowski – Blaha, Cedzo, Gerych, Holinka, Kubiesa, Lipka, Masnica, Mikula, Pohludka, Sikora, Urbánek, Volas. Trenéři: Malík, (asistent) Mach a (vedoucí mužstva) Benek.

Další zprávy z regionu