Oceláři oznámili první posilu, Stránský odešel do Davosu

Oceláři přivedli do branky Marka Mazance a nové smlouvy podepsali například s Martinem Růžičkou a Petrem Vránou. Počítají ale i ztráty – skončili Matěj Stránský (Davos), Michael Špaček (Frölunda), Ralfs Freibergs (Dinamo Riga).

Matěj Stránský (vlevo) nasázel v třineckém dresu za dvě sezony celkem 61 branek. Ilustrační foto: Petr Rubal

Mazanec vychytal extraligový titul s Plzní (2013), po kterém působil čtyři roky v zámoří a připsal si i 31 startů v NHL za Nashville. Poté nastupoval v KHL (Slovan Bratislava) a poslední dvě sezony byl jedničkou v Hradci Králové. V anketě deníku Sport o nejlepšího hráče ročníku 2020/21 jej třinecký trenér Václav Varaďa zařadil na celkově jedenácté místo a nejvýše z gólmanů.

„Jsme rádi, že se Marek Mazanec rozhodl pro Oceláře. Zájem o jeho služby byl velký i z jiných týmů. Je to výborný brankář, je obrovský a když se hráč podívá na bránu, tak to vypadá, že tam není vůbec volné místo.“Sportovní ředitel Jan Peterek

„Jsme rádi, že se Marek Mazanec rozhodl pro Oceláře. Zájem o jeho služby byl velký i z jiných týmů. Je to výborný brankář, je obrovský a když se hráč podívá na bránu, tak to vypadá, že tam není vůbec volné místo,” uvedl sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek na adresu Mazance, který dotáhl Hradec Králové v sezoně 2019/20 do finále Ligy mistrů.

Daní za úspěch nazývá Peterek odchody důležitých hráčů. O Stránského byl ve Švýcarsku zájem i loni, ale Oceláři jej tehdy udrželi. Teď se nejlepší střelec základní části upsal na dva roky Davosu. „Strávil jsem tu dva krásné roky, moc jsem si je užil,“ uvedl Stránský po triumfální jízdě městem ve speciálně upraveném autobuse. Nevylučuje, že si za Třinec ještě někdy zahraje. „Zázemí a celá organizace funguje na sto procent. Mám to i kousek domů. Rád se vrátím,“ doplnil.

Stránský byl v součtu posledních dvou sezon nejproduktivnějším hráčem týmu (61+51). „Matějovy statistiky hovoří samy za sebe,“ řekl Peterek. „Na jeho místo samozřejmě hledáme náhradu. Rozdíloví hráči zatím vyčkávají a nespěchají s podepisováním smluv někde jinde. Nepropadáme panice, není to poprvé, kdy jsme přicházíme o jednu z opor a potřebujeme ji nahradit,” dodal.

Kromě něj nebudou v Třinci pokračovat další dva hráči, kteří přišli v průběhu sezony. Špaček, který dorazil z Tappary Tampere, byl v play off nejlepším nahrávačem týmu a odchází do Frölundy. Freibergs, nejproduktivnější bek play off, se od Ocelářů odrazil do KHL. Hrát bude za Dinamo Riga.

Zájemci krouží i kolem Martina Gernáta, suverénně nejproduktivnějšího obránce základní části. Nejisté je i pokračování Jacka Rodewalda. „S Jackem nyní jednáme. O Martina je po vydařené sezoně zájem v zahraničí. Obecně se nám těžko konkuruje nabídkám ze Švýcarska, Švédska, KHL nebo NHL. Je logické, že si může Martin vybírat. Oba dva hráči mají u nás dveře otevřené,“ pokračoval Peterek.

Kromě Vrány a Růžičky prodloužil smlouvu i s Tomášem Marcinkem. Nové kontrakty s Oceláři podepsali brankáři Ondřej Kacetl a Jakub Štěpánek, obránce Jan Jaroměřský a útočníci Ondřej a Michal Kovařčíkové, Miloš Roman, Patrik Hrehorčák, Daniel Kurovský, David Kofroň a Erik Hrňa.

Na odchodu z organizace je naopak ještě dvojice obránců Patrik Husák a Filip Haman, kteří vyjma startu v letním Generali Česká Cup strávili sezonu v partnerském Frýdku-Místku. Za novým angažmá odchází také útočník Radek Veselý. Brankář David Honzík se s koncem sezony vrací zpátky do mateřského Litvínova.

Další zprávy z regionu