Oceláři poprvé nasadili Kacetla, ale v derby prohráli

Třinečtí hokejisté nastoupili poprvé s Ondřejem Kacetlem v brance, ale jeho premiéru neozdobili výhrou a podlehli ve Vítkovicích 1:2 po nájezdech. Oceláři promarnili v prodloužení dlouhou přesilovou hru pět na tři.

Ondřej Kacetl si odbyl premiéru v třineckém dresu. Foto: archiv HC Oceláři

Třinec před jedenácti dny v derby dominoval a vyhrál 6:0. V následujících třech zápasech ale odešel z ledu poražen. S Olomoucí 0:1, v nájezdech podlehl Karlovým Varům (3:4) i Vítkovicím. „Není to nic příjemného. Všechna tři utkání ale byla velmi vyrovnaná, dvě jsme prohráli po nájezdech. Šance máme, ale také máme velký problém dávat branky,“ vysvětlil špatnou sérii třinecký trenér Václav Varaďa.

„Viděli jsme, že se hrálo prakticky na jednu branku. My měli plno šancí, škoda, že nám tam nepadlo víc gólů. Nájezdy jsou vždy loterie, tam to závisí na šikovnosti útočníků.“třinecký gólman Ondřej Kacetl

Oceláři se radovali v derby z gólu už v deváté minutě, ale rozhodčí branku Stránského po zhlédnutí záběrů u videa neuznali pro vysokou hůl. Skóre se měnilo až na začátku druhé třetiny, když se Hrehorčák trefil zpoza levého kruhu. Zhruba v polovině zápasu mohl zvýšit Růžička z trestného střílení, ale s bekhendovou kličkou neuspěl.

Vítkovice vyrovnaly ve 44. minutě, do odkryté branky zakončoval Lakatoš. Zanedlouho trefil tyč Stránský, který se v závěru základní hrací doby blýskl fair play gestem a odvolal vyloučení Poláka. Přesto Oceláři měli v prodloužení velkou šanci rozhodnout v přesilové hře, ale promarnili 68 sekund pět na tři. V rozstřelu se v první sérii prosadil Stránský, po něm ale překonali Kacetla domácí Lakatoš a Hruška.

„Viděli jsme, že se hrálo prakticky na jednu branku. My měli plno šancí, škoda, že nám tam nepadlo víc gólů. Nájezdy jsou vždy loterie, tam to závisí na šikovnosti útočníků,“ uvedl Kacetl, který přišel do týmu před Vánoci. V sestavě nahradil Josefa Kořenáře, jenž se vrátil zpět do zámoří.

Třicetiletý gólman si v extralize zachytal téměř po roce, v této sezoně nastupoval za Přerov a v první lize měl nejlepší obě nejsledovanější brankářské statistiky – úspěšnost zásahů (94,76%) a průměr inkasovaných gólů na zápas (1,43). V premiéře kryl 27 střel. „Kluci mi vzadu hodně pomohli a neřekl bych, že měli nějaké tutovky, i když pár nepříjemných střel tam bylo. Škoda, že jsme zápas nezlomili v prodloužení na svou stranu, kdy jsme hráli v pěti proti třem,“ dodal.

Třinec vede soutěž o pět bodů před Spartou Praha a další zápas sehraje v pondělí v Olomouci. Otázkou je, zda bude mít k dispozici Tomáše Marcinka, který z utkání odstoupil. „Byl dohrán po odehrání kotouče rukou do hlavy a necítí se moc dobře. Uvidíme, co s ním bude,“ upřesnil Varaďa.

Vítkovice – Třinec 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 44. Lakatoš (Štencel, Polák), rozhodující nájezd Hruška – 26. Hrehorčák (Gernát, O. Kovařčík). Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 6:3. Bez využití. Bez diváků.
Třinec: Kacetl – Doudera, Gernát, Musil, Galvinš, Jaroměřský, Kundrátek, od 21. Adámek – Stránský, Vrána, Růžička – Hrňa, Marcinko, Kurovský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Hrehorčák – Šedivý, Veselý, Dravecký. Trenéři: Varaďa a Zadina.

Další zprávy z regionu