Oceláři porazili Plzeň a po základní části skončili druzí

Třinečtí hokejisté porazili v posledním kole základní části Plzeň 3:0. Oceláři se výhrou posunuli na druhé místo a kvalifikovali se do Ligy mistrů. Ve čtvrtfinále narazí na tým z předkola – Olomouc, Hradec Králové anebo Karlovy Vary.

Třinec vyřadil Plzeň loni v cestě za titulem. Západočeský klub proto cítil před sérií zvýšenou motivaci a jeho hráči prohlašovali, že mají Ocelářům co vracet. Archivní foto: Petr Rubal

Třinec zvítězil v pěti ze šesti posledních utkání a základní část završil výhrami nad vedoucím Libercem a Plzní, která byla před utkáním v tabulce druhá. „Některé naše výkony byly jako na houpačce. Byli jsme schopni zahrát jeden zápas excelentně, druhý nám nevyšel. Jsem rád, že jsme po delší době byli schopni kvalitně odehrát tři čtyři dobrá utkání po sobě. To je základ do play off. Snad to bude dobré,“ těšilo Štěpánka, který vychytal poprvé v kariéře v mistrovských utkáních dvě nuly po sobě.

„Jsem rád, že jsme po delší době byli schopni kvalitně odehrát tři čtyři dobrá utkání po sobě. To je základ do play off.“Třinecký gólman Jakub Štěpánek

Třinec opět výborně bránil, Liberci povolil 21 střel a Plzni ještě o dvě méně. „Kluci musí gólmanovi pomoct. Sám to nikdo nezvládne a kluci přede mnou teď odváděli parádní práci. Jenom doufám, že si to přeneseme do play off, ve kterém se nehraje na nuly nebo obdržené góly, ale na vítězství,“ podotkl Štěpánek.

Třinec vedl po čtrnácti minutách hry 2:0, pod obě branky se podepsal jeho nejproduktivnější hráč Matěj Stránský (23+22). Nejdříve šikovně uvolnil Martina Růžičku, druhý gól přidal přesnou trefou z levého kruhu k bližší tyči. Skóre uzavřel v poslední minutě střelou z mezikruží Ondřej Kovařčík.

„Věděli jsme, že mají dlouho cestu v nohách, tak jsme na ně chtěli vletět. To se nám povedlo, dali jsme rychlý gól a od toho se zápas odvíjel,“ pokračoval Štěpánek. Přiznal, že před utkáním nepočítal s druhým místem. K němu jim pomohla i Olomouc, která obrala Spartu Praha o bod. „Myslel jsem si, že skončíme třetí a budeme hrát s Kometou. To byl takový můj tip před zápasem,“ dodal.

Čtvrtfinále zahájí Třinec doma 18. a 19. března. Odměnu v podobě delšího volna nepovažuje Štěpánek za nic příjemného. „Bude to těžké, ale je to tak nastavené. Někdo je v kabině rád za pauzu, dají se doléčit šrámy. Někdo by hrál nejradši za tři dny. Máme i prostor si odpočinout od sebe. Dáme si pauzičku a pak zase vletíme do tréninků, ať jsme připravení na čtvrtfinále,“ řekl.

Třinec – Plzeň 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Růžička (Stránský), 14. Stránský (Roth), 60. O. Kovařčík (M. Kovařčík). Rozhodčí: Hradil, Micka – Hlavatý, Lederer. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 4884.
Třinec: Štěpánek – Doudera, Gernát, Roth, Musil, Kundrátek, Galvinš, od 21. M. Adámek – Růžička, Vrána, Stránský – O. Kovařčík, Marcinko, Hrňa – Chmielewski, M. Kovařčík, Hrehorčák – Kofroň, Dravecký, Adamský. Trenér: Varaďa.

Další zprávy z regionu