Oceláři si zpestří Silvestr bojem o triumf na Spengler Cupu

Třinečtí hokejisté zdolali v semifinále Spenglerova poháru Ambri 3:2 v prodloužení a v poledne na Silvestra vyzvou v boji o cennou trofej Kanadu. Český celek nevyhrál turnaj dlouhých 37 let.

Matěj Stránský se raduje z gólu, kterým posunul Třinec do finále Spenglerova poháru. Foto: KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

„Je to obrovský úspěch nejen pro Třinec, ale troufám si tvrdit i pro český hokej,“ radoval se po postupu asistent trenéra Jiří Raszka, jehož svěřenci byli v úvodní třetině pod tlakem a prohrávali od páté minuty 0:1. „Věděli jsme, že Ambri hraje agresivní hokej s aktivním napadáním, je to bruslařský kvalitní tým. Soupeř měl den volna navíc, zatímco my jsme měli v nohách těžký duel s Ufou. První třetina byla proto hrozně náročná,“ vysvětlil.

„Je to obrovský úspěch nejen pro Třinec, ale troufám si tvrdit i pro český hokej.“asistent trenéra Jiří Raszka

Na konci druhé třetiny vyrovnal Ondřej Kovařčík a ve 46. minutě otočil Vladimír Dravecký. Oceláři vedení neudrželi, ale v prodloužení rozhodl o postupu z přečíslení dva na jednoho Matěj Stránský. „Chvíli jsem váhal, jestli se pustit k brance. Řekl jsem si, že když je tam rychlonohý Rosťa (Martynek), určitě ten nastřelený puk dojede, proto jsem zkusil mezi kruhy dobruslit. Bylo štěstí, že gólman byl zalezlý v bráně, hodil jsem mu to pod lapačku,“ řekl Stránský.

Podle jeho slov podali Oceláři skvělý týmový výkon. „Užíváme si to, hrajeme jeden za druhého. Bylo to hrozně těžké, protože únava se už kumuluje, zápasy jdou rychle po sobě a není moc prostor na regeneraci. Chtěli jsme se vyvarovat faulů, což se docela dařilo. Prohrávali jsme, ale pak jsme si řekli, že nemáme co ztratit, musíme mít větší sebevědomí na puku. Naše parta se semkla,“ radoval se.

Třinec se ve finále utká s Kanadou, se kterou prohrál v úvodu turnaje 1:4. „Budeme jim chtít porážku vrátit. Když už jsme došli tak daleko, proč ten turnaj nevyhrát? To je náš cíl a věřím, že každý v sobě najde nějakou sílu navíc. Nemyslím si, že bude problém hrát třetí zápas ve třech dnech. V Americe jsem to zažil, člověk si na to zvykne,“ řekl Stránský před finále Spengler Cupu, který z českých týmů naposledy vyhrála Jihlava v roce 1982. „Je na čase, abychom to změnili,“ podotkl Stránský.

Třinec – Ambri 3:2 v prodl. (0:1, 1:0, 1:1 – 1:0)
Branky a nahrávky: 40. O. Kovařčík (Martynek, M. Kovařčík), 46. Dravecký (Gernát, Stránský), 62. Stránský – 5. Dal Pian (Incir, Douay), 52. Flynn (Jelovac). Rozhodčí: Salonen (Fin.), Hebeisen – Progin (oba Švýc.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 6300.
Třinec: Kváča – Doudera, Gernát, Musil, Hrachovský, Adámek, Zahradníček, Haman – Dravecký, Marcinko, Stránský – Martynek, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Adamský, Polanský, Chmielewski – Hrňa, Mikulík, Novotný – Szturc. Trenéři: Zadina a Raszka.

Další zprávy z regionu