Oceláři v přípravě vítězili, Matyáš uspěl na zkoušce

Třinečtí hokejisté zvítězili tento týden v obou přípravných zápasech. Na ledě Frýdku-Místku uspěli 4:0 a po zápase se vedení klubu dohodlo na spolupráci s obráncem Jakubem Matyášem. Poté doma udolali Vítkovice 2:1 po nájezdech.

Milan Doudera vstřelil v utkání s Vítkovicemi vítězný gól v rozstřelu. S nájezdem uspěl i před týdnem v Havířově. Foto: Petr Rubal

Třinec nasměroval k výhře na ledě partnerského klubu Michal Ramik. Osmnáctiletý útočník svým prvním gólem za áčko Ocelářů otevřel ve 28. minutě bekhendem skóre. „Od mala jsem měl sen dát za tento klub v áčku gól a jsem rád, že se mi to povedlo,“ rozplýval se českotěšínský rodák Ramik, který byl v uplynulé sezoně i v širším kádru pro MS do 18 let. Druhou branku přidal Tomáš Kundrátek, který si ve třetí třetině ještě připsal asistenci u tref Víta Christova a Erika Hrni. Čisté konto vychytal Lukáš Daneček.

„Jsem stoprocentně fit a šance si moc vážím. Už jsem ani nedoufal, že by mohlo přijít z Třince laso.“Jakub Matyáš

„Utkání splnilo naše očekávání. Frýdek hrál velmi dobře, dobře bruslil. Naší povinností bylo zvítězit a od půlky zápasu jsme hru kontrolovali, soupeře jsme přehrávali. Musíme se ale více tlačit do brány a vytvářet si více šancí. Ty pak musíme zakončovat, být produktivnější a dávat více branek,“ uvedl k zápasu asistent trenéra Marek Zadina.

Oceláři vedli v derby od 38. minuty, dělovkou z vrcholu levého kruhu se prosadil Kundrátek. Vítkovice vyrovnaly dorážkou Kaluse v čase 51:24. V rozstřelu proměnili své nájezdy Milan Doudera s Martinem Růžičkou, zatímco Marek Mazanec neinkasoval.

„Jsme rádi, že jsme první domácí přátelský zápas zvládli. Bylo to vyrovnané utkání a podruhé jsme si v přípravě zkusili nájezdy, které nám tentokrát vyšly. Nebylo to z naší strany úplně ideální, na konci sezóny ta hra přece jenom vypadala trochu jinak. Furt je to ale příprava a kluci se sehrávají,“ uvedl asistent trenéra Aleš Krátoška.

Chytil jsem šanci za pačesy, těší Matyáše
Jakub Matyáš se vrací do známých míst. V Třinci působil v letech 2013 až 2020, většinu času ale strávil na hostováních v první lize. Za Oceláře odehrál dosud 76 utkání, ve kterých si připsal tři asistence a předloni slavil s týmem titul. V posledních dvou letech ho ale trápila zranění (rameno, kotník), i proto moc zápasů neodehrál a limitovala ho i v poslední sezoně, kterou strávil v prvoligovém Prostějově.

„Jsem stoprocentně fit a šance si moc vážím. Už jsem ani nedoufal, že by mohlo přijít z Třince laso,“ uvedl Matyáš. „Od konce dubna jsem trénoval individuálně, abych byl připraven, když se ocitne příležitost. Měl jsem jen týdenní dovolenou v červenci, poté mi můj agent sdělil, abych se ozval panu Varaďovi, že by chtěl vidět, jak na tom jsem. Chytil jsem šanci za pačesy a jsem moc rád, že to vyšlo a že jsme se domluvili,“ dodal.

Matyáš nastoupil ve třech přípravných zápasech, v žádném nebodoval. „Mám hrát jednoduše, do těla a zodpovědně vzadu. Jsem hlavně defenzivním bekem. Svou roli jsem se snažil plnit na maximum a myslím si, že jsem ji v přípravných zápasech zvládl. I když výsledky týmu nebyly v úvodních dvou zápasech dobré,“ pokračoval.

Podotkl, že místo v áčku garantované nemá. „Záleží na mých výkonech a od toho se bude odvíjet, kde budu hrát,“ vysvětlil Matyáš, který by s týmem měl odcestovat na zápasy Ligy mistrů. Oceláři do soutěže vstoupí zápasy ve Fribourgu (27. srpna) a Leksandu (29. srpna). V nominaci by neměl chybět i díky absenci dalšího obránce Martina Marinčina, který bude společně s Milošem Romanem bojovat ve stejný čas o účasti Slovenska na olympijských hrách v Číně v roce 2022.

Frýdek-Místek – Třinec 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 28. Ramik (Michálek, Peterek), 40. Kundrátek (Hrňa, Nestrašil), 49. Christov (Kundrátek, Zahradníček), 52. Hrňa (Nestrašil, Kundrátek). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1.
Třinec: Daneček – Jaroměřský, Adámek, Zahradníček, Kundrátek, Michálek, Matyáš – Chmielewski, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Kurovský, Nestrašil, Kofroň – Christov, Peterek, Ramik – Hrňa.

Třinec – Vítkovice 2:1 po nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 – 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 38. Kundrátek (Doudera, M. Kovařčík), rozhodující nájezd Doudera – 52. Kalus (Bukarts).
Třinec: Mazanec – Kundrátek, Musil, Doudera, Marinčin, Adámek, Jaroměřský – Růžička, Vrána, Roman – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Nestrašil – Hrňa, Marcinko, Kurovský – Dravecký, Hrehorčák.

Další zprávy z regionu