Oceláři vyhráli ve šlágru kola a jako první překonali stobodovou hranici

Třinečtí hokejisté zdolali Pardubice 3:2 a jako první tým v sezoně překonali hranici sta bodů (101). Oceláři vyrovnali góly Petra Vrány a Mikuláše Zbořila. Souboj prvního s třetím rozhodl ve 49. minutě z přesilové hry Martin Růžička.

Martin Růžička (vlevo) rozhodl gólem v přesilové hře o vítězství nad Pardubicemi. Foto: Petr Rubal

Každá z úvodních dvou třetin skončila 1:1, ale v úvodní měly navrch Pardubice, ve druhé Třinec, který pokaždé dotahoval. Na trefu Říčky odpověděl v početní výhodě po pěkné souhře Vrána. Hosté se ujali ještě jednou vedení z rychlého protiútoku, který zakončil Cienciala. O chvíli později ale vyrovnal svým prvním extraligovým gólem Zbořil.

„Věděli jsme, že od druhé třetiny hrajeme líp, že si vytváříme šance a že to můžeme otočit a vyhrát. Jsem rád, že se to povedlo.“Mikuláš Zbořil

„Čekali jsme lepší nástup, podobný jako posledně s Hradcem, kde jsme hráli v první třetině velmi dobře. Tentokrát jsme ztráceli krok a dostávali se do problémů. Kdyby to bylo po první třetině 0:2, tak bych se nedivil. Pomohli jsme si ale vyrovnávací brankou v přesilovce a bylo pro nás malé vítězství, že jsme ji zremizovali,“ uznal třinecký trenér Václav Varaďa. „Ve druhé třetině jsme se snažili vytvořit si v útoku šance a dostat hosty pod tlak. To se nám dařilo. Teď už bude v posledních zápasech rozhodovat jeden gól a dali jsme ho ve třetí třetině my,“ těšilo kouče.

Jeho svěřenci potvrdili ve třetí třetině pozici nejlepšího týmu ve využívání přesilových her. Úspěšnost mají 29,89 procenta. „Sehráli jsme je, jak jsme potřebovali. Ukázala se v nich naše síla. Díky tomu jsme byli schopni stav otočit,“ pochvaloval si Vrána, který v závěrečných 85 sekundách zápasu trnul na trestné lavici při hře 4 proti 6. „Byl jsem trochu nervózní, nebylo to příjemné. Kluci ale hráli velice obětavě a gólman (Kacetl) chytal výborně.“

Třinci pomohl i nečekaný střelec – Zbořil, který dostal tento týden při četných absencích prostor v obraně, se prosadil v extralize poprvé. „Je super, že se vyhrálo a že jsem vstřelil konečně gól. Říkal jsem si, že když ho jednou dám, tak budu moct skončit, takže můžu teoreticky skončit,“ rozesmál novináře Zbořil. „Věděli jsme, že od druhé třetiny hrajeme líp, že si vytváříme šance a že to můžeme otočit a vyhrát. Jsem rád, že se to povedlo,“ podotkl.

Oceláři by v případě prohry přepustili vedoucí místo Hradci Králové, kterému před dvěma dny podlehli 0:2. „Nevím, jak sledují tabulku kluci, ale přemýšlel jsem nad tím, že když jsem přišel, tak se všechno prohrálo. Říkal jsem si, že jestli se prohraje teď a spadnou na druhé místo, tak to bude průser,“ přiznal Zbořil. „Minulý zápas s Hradcem Králové nebyl z naší strany vůbec špatný, ale neměli jsme štěstí. To sice říká každý, ale bylo to tak,“ dodal.

Třinec hraje příští zápas ve středu 16. února na ledě Komety Brno, který bude od 17.30 vysílat O2 Sport.

Třinec – Pardubice 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 18. Vrána (Marcinko, Růžička), 25. Zbořil (Hrehorčák, Vrána), 49. Růžička (Doudera, Svačina) – 12. Říčka (Poulíček, Cienciala), 21. Cienciala (Poulíček). Rozhodčí: Hejduk, Jeřábek – Ganger, Rampír. Vyloučení: 5:4. Využití: 2:0. Diváci: 1000 (omezený počet).
Třinec: Kacetl – Adámek, Doudera, Jaroměřský, Zbořil, Teper, Krenželok, od 31. navíc Zahradníček – Růžička, Vrána, Hrehorčák – Svačina, Marcinko, Bakoš – O. Kovařčík, Nestrašil, Kofroň – Dravecký, M. Kovařčík, Chmielewski. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Další zprávy z regionu