Oceláři vykročili do finále jasnou výhrou 6:2

Třinečtí hokejisté vstoupili do finále s Libercem přesvědčivou výhrou 6:2. Zápas rozhodl povedený začátek a gólová podpora obránců. Oceláři vedli 3:0 už v čase 14:09 a polovinu všech branek vstřelili beci.

Třinec napodobil třemi tituly v řadě Vsetín z konce 90. let. Ilustrační foto: Petr Rubal

Třinec postoupil do finále přes Mladou Boleslav až v rozhodujícím utkání a v žádném ze sedmi utkání nedal více než tři góly. Tentokrát se ale rozstřílel. „Liberec hraje trošku jiný styl než Bolka. Bylo to více hokejové a ne tak urputné. Napadaly nám zpočátku góly a to určilo ráz celého zápasu,“ vysvětlil obránce Milan Doudera, který ve 36. minutě uzavřel skóre.

„Byl to pro nás takový svátek, že jsme mohli v ochozech vidět více lidí pohromadě. Myslím si, že i pro ně to byl zážitek. Na hokej se strašně těšili a my jsme se jim odvděčili parádním hokejem.“Třinecký obránce Milan Doudera

Kromě něj se prosadili i beci Ralfs Freibergs a Tomáš Kundrátek, kteří dali první dva góly zápasu. „Je to trochu náhoda, ale hrajeme týmově, v pěti dopředu a v pěti dozadu. Jak útočníci pomáhají nám dozadu, tak my jim pomáháme dopředu a takhle to vyšlo,“ řekl Doudera.

Liberec v prostřední třetině snížil na 1:3 a 2:4, ale Oceláři vždy rychle odpověděli. Od poloviny utkání se za stavu 5:2 na ledě přiostřilo a do bitky se pustili Jack Rodewald s Jaroslavem Vlachem. Oba útočníci si z pěstního souboje odnesli krvavý šrám a zamířili do kabin na ošetřovnu.

„Liberci nic jiného nezbývalo. Vedli jsme o tři góly a snažili se s tím zápasem něco udělat tímto způsobem, udělat si půdu na další zápas. Myslím si, že jsme se s tím dobře vypořádali. Jack se toho nebál a měl pár pěkných úderů. Taky jsme mu pak všichni aplaudovali,“ řekl Doudera.

Ve třetí třetině hrál Třinec jedenáct minut v přesilové hře i díky zákroku Adama Musila, který ležícího Tomáše Marcinka udeřil rukavicí do tváře. Další gól už Oceláři nepřidali, byť využili své první dvě přesilovky – Erik Hrňa zvýšil na 3:0 a Matěj Stránský na 5:2.

„Došlo k tomu těsně pod střídačkou před útočníkami. Co kluci říkali, byla to prasárna, ale nemůžu to hodnotit, protože jsem to neviděl,“ řekl Doudera k situaci, za který Musil inkasoval pět minut plus do konce utkání. „To by se stávat nemělo. Kdyby tam ale zase nebyly žádné emoce, tak by to nebyl dobrý finálový zápas,“ řekl třinecký trenér Václav Varaďa.

Překvapilo ho, jak pěkné branky padaly. „My i Liberec jsme si to dávali do prázdné branky, takové v play off nečekám,“ řekl kouč. Podle něj rozhodl úvod. „Podařilo se nám vstřelit brzké góly. I přesto, že si Liberec v první třetině vytvořil šance, byla tam tyčka, tak jsme to přestáli. Pokaždé, když se ve druhé třetině dostal Liberec zpět do hry gólem, tak jsme byli schopni odskočit, a pak jsme si zápas hlídali. Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě,“ dodal.

Zápas mohlo v hledišti sledovat omezený počet 300 diváků z řad dlouhodobých majitelů permanentek s negativním PCR testem. „Bylo to super, říkali jsme, že na to nejsme zvyklí. Byl to pro nás takový svátek, že jsme mohli v ochozech vidět více lidí pohromadě. Myslím si, že i pro ně to byl zážitek. Na hokej se strašně těšili a my jsme se jim odvděčili parádním hokejem. Sami jsme byli překvapení, jaké pěkné branky nám napadaly. Můžou být spokojeni,“ řekl Doudera.

Série pokračuje druhým zápasem v pondělí od 17.00 opět v Třinci.

Třinec – Liberec 6:2 (3:0, 3:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Freibergs (Růžička, Adámek), 10. Kundrátek (Doudera, Stránský), 15. Hrňa (Freibergs, Růžička), 26. Špaček (Freibergs, O. Kovařčík), 30. Stránský (Gernát, Růžička), 36. Doudera (M. Kovařčík, Špaček) – 21. Birner (Gríger, Lenc), 29. A. Musil (Birner, Najman). Rozhodčí: Šír, Lacina – Ondřáček, Špůr. Vyloučení: 8:10, navíc Rodewald (Třinec), Vlach oba 10 min, A. Musil (oba Liberec) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 300 (omezený počet).
Třinec: Kacetl – Gernát, Doudera, Adámek, D. Musil, Kundrátek, Freibergs – Růžička, Vrána, Stránský – Rodewald, Marcinko, Hrňa – O. Kovařčík, Špaček, M. Kovařčík – Dravecký, Roman, Hrehorčák – Kurovský. Trenéři: Varaďa a Zadina.

Další zprávy z regionu