Oceláři vyrovnali až po siréně, Růžičkovi gratuloval i Voráček

Třinečtí hokejisté podlehli doma Plzní 0:1 a poprvé v sezoně prohráli dva zápasy za sebou. Oceláři sice při hře bez brankáře vyrovnali, ale rozhodčí po krátké poradě u videa branku neuznali. Padla těsně po závěrečné siréně.

Martin Růžička dostal před zápasem plaketu a dres s číslem 568 na památku překonaní klubového rekordu v produktivitě. Vlevo mu tleská jeho maminka Jitka. Foto: Petr Rubal

Zápas tak rozhodla situace ze třicáté minuty. Povedenou kombinaci zakončil v přesilové hře do prázdné branky Thorell. „První třetina nebyla podle našich představ. Pomalu jsme se rozjížděli a trvalo nám, že jsme se do toho dostali. Od druhé třetiny jsme už začali vyhrávat osobní souboje, měli jsme více ze hry a vytvořili jsme si šance, bohužel jsme je neproměnili,“ řekl k zápasu asistent trenéra Marek Zadina.

„V globálu jsme byli v útočné fázi bezzubí. Opticky to vypadalo, že máme tlak, ale nebyli jsme v koncovce dost hladoví, abychom dali alespoň jeden gól.“Marek Zadina

Ještě ve druhé třetiny dělilo Třinec od vyrovnání pár centimetrů, ale plzeňský obránce Holý zachránil hosty od jistého gólu a puk směřující do branky zachytil. A když Kundrátek skóroval při hře šesti proti čtyřem, tak bylo pozdě. „Velká škoda, že nezbývala ještě sekunda, trochu štěstíčko pro soupeře,“ litoval obránce Martin Marinčin.

Oceláři tak podruhé v sezoně nevstřelili ani gól. „Plzeň hraje v obraně dobře a agresivně. Věděli jsme, že to bude těžké a že si budeme muset góly zasloužit, ale chodili jsme málo do předbrankového prostoru. Ve třetí třetině jsme se tlačili dopředu, oni hráli jednoduše, vyhazovali to. Hrozili brejky, ale v globálu jsme byli v útočné fázi bezzubí. Opticky to vypadalo, že máme tlak, ale nebyli jsme v koncovce dost hladoví, abychom dali alespoň jeden gól,“ vysvětlil Zadina.

Souboj prvního se čtvrtým celkem soutěže přirovnávaly oba tábory k play off. „Bylo to ubojované z obou stran. Nějaké šance jsme si vytvořili, ale neproměnili je a bez gólu nemůžeme vyhrát,“ konstatoval třinecký útočník Miloš Roman, pro něhož to byl stejně jako pro ostatní třinecké olympioniky poslední extraligový zápas před odletem do Pekingu. A jak je trenéři hodlají nahradit? „Něco máme v hlavách, ale necháme si to pro sebe,“ řekl Zadina.

Růžičkovi přáli i Francouz s Hrubcem

Před úvodním buly převzal Martin Růžička plaketu, hodinky a dres s číslem 568, které symbolizuje jeho posun do čela historické produktivity Ocelářů. Slavnostnímu ceremoniálu přihlíželi přímo na ledě i jeho rodiče Roman a Jitka, manželka Marie a sestra Veronika. V úvodní třetině mu během komerčních přestávek na dálku pogratulovali Jakub Voráček, Pavel Francouz a Šimon Hrubec. Ve třetí se ještě přidali Matěj Stránský a trenér Kevin Constantine.

„Doslechl jsem se, že ses stal nejproduktivnějším hráčem v historii Třince. Nepřekvapuje mě to, vždycky jsi byl šikovný. Pamatuju si, jak jsem jako sedmnáctiletý capart s tebou trénoval v Mariánkách (u kondičních trenérů Sajlerových) a jak jsme spolu týden v kuse slavili titul mistrů světa. Toho si vážím. Hlavně buď zdravý a spokojený, to je nejdůležitější,“ řekl Voráček, který si v NHL připsal nedávno tisící start.

Diváky v hale poté rozesmáli oba gólmani. „Věřím, že jsem k tvému rekordu pomohl. Pamatuju si, že jsem od tebe pár gólů dostal,“ řekl Francouz, který má v NHL aktuálně sérii sedmi výher a s Coloradem vede Západní konferenci. „Dokázal jsi něco velkolepého. Je to skvělé, jak pro tebe, tak hlavně pro Oceláře Třinec. Chci ti ještě říci, že máš štěstí, že jsi nehrál proti mně, trvalo by ti to o něco déle. Moc gratuluju. Jsi pašák,“ přál Hrubec.

Třinec – Plzeň 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka nahrávky: 30. G. Thorell (Blomstrand, Bulíř). Rozhodčí: Jeřábek, Úlehla – Malý, J. Svoboda. Vyloučení: 3:5, navíc Daňo – Mertl oba 5 minut. Využití: 0:1. Diváci: 982 (omezený počet).
Třinec: Kacetl – Marinčin, Doudera, Kundrátek, Musil, Adámek, Zahradníček – Růžička, Vrána, Daňo – O. Kovařčík, Roman, Chmielewski – Nestrašil, Marcinko, Kofroň – Dravecký, Szturc, Hrehorčák. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Další zprávy z regionu