Oceláři začali finále vítězně. Spartu srazili ve třetí třetině

Třinečtí hokejisté porazili v úvodním finálovém utkání Spartu Praha 4:1 po obratu ve třetí třetině. Oceláři prohrávali ještě ve 45. minutě o gól. O obrat se postarali trefami Vladimír Svačina, Andrej Nestrašil, Aron Chmielewski a Tomáš Marcinko.

Blízko měl ke gólu i Patrik Hrehorčák. Jeho únik v oslabení za stavu 0:1 ale Július Hudáček i se štěstím kryl. Foto: Petr Rubal

„Vedli, nemuseli se tolik hnát dopředu, to bylo celkem logické. My jsme věřili. Pokračovali jsme v naší hře a nic moc jsme neměnili a jenom jsme si řekli chyby, které děláme. Ono se to vyplatilo. Drželi jsme se plánu a ty góly jsme pak dali. Jsme za to strašně rádi, protože ten první krok je pro psychiku hodně důležitý,“ řekl Svačina.

„My jsme věřili. Pokračovali jsme v naší hře a nic moc jsme neměnili a jenom jsme si řekli chyby, které děláme. Ono se to vyplatilo. Drželi jsme se plánu a ty góly jsme pak dali.“Vladimír Svačina

Třinec nehrál v první třetině žádnou přesilovou hru, zatímco Sparta tři a jednu využil Maxim Matuškin. „Fauly, které jsme vyrobili, nám ubraly v aktivitě. Chtěli jsme na ně vletět více, ale i tak jsme si vytvořili pár gólovek. Oni ale využili přesilovku a skóre bylo 0:1. Dostalo nás to dolů, ale od půlky druhé třetiny se už naše hra hodně zlepšila. Tlačili jsme, vytvořili si nějaké příležitosti. Sparta ale hrála velmi dobře defenzivně,“ řekl třinecký trenér Václav Varaďa.

Jako klíčový označil vyrovnávací gól Svačiny. „Od té doby si myslím, že jsme byli lepším týmem a kontrolovali jsme zápas. Napadalo nám to tam a v poklidu jsme utkání dohráli. Když jsme prohrávali, tak jsme nabádali kluky, aby vytrvali v plánu, který máme. Abychom si vytvářeli brankové příležitosti. Na hráčích jsem necítil nervozitu, šli za tím. Věřili jsme, že dva góly dáme, abychom vyhráli,“ pokračoval kouč.

Třinec ještě za stavu 0:1 zachránila v 17. a 26. minutě branková konstrukce. „Docela dobře jsme zápas rozehráli, utkání mělo vysoké tempo, ale bohužel v poslední třetině jsme udělali chyby, soupeř je potrestal. Myslím si, že jsme možná až moc v hlavách spoléhali na to, že bychom mohli vyhrát 1:0 a přestali jsme být nebezpeční dopředu. Možná jsme se moc zaměřili na to, že to nějak dohrajeme, ale to se nám vymstilo. Dva z prvních tří gólů padly po chybách, byly dost laciné,“ řekl hostující kouč Josef Jandač.

Třinec vstoupil do finále s jednou změnou sestavě – zraněného Daňa nahradil Bakoš. Zkušený útočník, který tým posílil v průběhu sezony z KHL, tak zasáhl poprvé do letošního play off.

„Čekání bylo těžké. Člověk chce hrát. Zpotil jsem se asi víc nahoře na tribuně, než při zápase,“ pousmál Bakoš. „Chalani hráli výborně, dvě série vyhráli 4:0, nebyl důvod něco měnit, jen jsem to respektoval. Chystali jsme se. To zázemí, tu péči tady máme naprosto skvělou. I ti nehrající. Jsme dobře nachystaní,“ řekl Bakoš, který má titul s Libercem z roku 2016, tehdy právě on srazil Spartu ve finále zlatým gólem.

Třinec – Sparta Praha 4:1 (0:1, 0:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 45. Svačina (Marinčin, Doudera), 49. Nestrašil (O. Kovařčík, Kundrátek) , 51. Chmielewski (Růžička), 58. Marcinko – 10. Matuškin (Chlapík, Thorell). Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk – Hynek, Špůr. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. Diváci: 5400 (vyprodáno).
Třinec: Kacetl – Marinčin, Doudera, Kundrátek, Musil, Adámek, Zbořil – Růžička, Vrána, Chmielewski – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Nestrašil – Hrňa, Marcinko, Svačina – Bakoš, Roman, Hrehorčák – Dravecký. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Další zprávy z regionu