Oceláři zahájili přípravu na ledě i s novou posilou

Třinečtí hokejisté odstartovali tento týden přípravu na ledě. Kouč Václav Varaďa měl na úvodní tréninkové jednotce k dispozici 25 hráčů včetně nové posily Miloše Romana, který strávil poslední tři sezony v zámoří.

Třinečtí absolvovali první společný trénink na ledě. Foto: Petr Rubal

„Led dnes nebyl moc kvalitní, vypadalo to tady jako v prádelně a klukům se trošku hůř dýchalo. Jsem ale moc rád, že se to zase rozběhlo,“ uvedl novinářům po tréninku Varaďa. „V tuto chvíli věřím, že máme silný kádr a můžeme usilovat o nejvyšší příčky. Stále ale uvažujeme o posílení některých postů, na kterých cítíme, že bychom mohli mít větší konkurenci,“ řekl.

„Miloš Roman prošel naší mládeží a zažil s ní řadu úspěchů. Známe ho lidsky i herně, takže ve chvíli, kdy se stal volným hráčem, jsme okamžitě zahájili jednání. Mám radost, že jsme se dohodli a že už Miloš absolvoval první společný trénink s týmem.“Sportovní ředitel Jan Peterek

Hráči podstoupí v průběhu týdne i zátěžové testy, proto tomu přizpůsobil podobu tréninku. „Udělali jsme je víc jezdící, aby se hráči nachystali (na testy). V příštím týdnu do toho šlápneme víc,“ podotkl.

Oceláři strávili na ledě hodinku. „První trénink je o tom, abyste se seznámil s bruslemi a výstrojí, protože má člověk často po těch pár měsících pocit, jako by stál na ledě poprvé. Postupem se ale dá všechno do normálu. Připraveni jsme ale dobře a věřím, že to testy potvrdí,“ řekl útočník Tomáš Marcinko. „Ruce zatím sice moc neposlouchají, ale šlo to. Do začátku sezony je dost času, ještě to vypilujeme,“ pousmál se Matěj Stránský.

První zápas odehrají Oceláři už 4. srpna v rámci turnaje Generali Česká Cup, do kterého se zapojí všechny extraligové týmy a z první ligy Kladno s Přerovem. Mužstva jsou rozdělené do čtyř skupin, Třinec se ve své střetne s Přerovem, Vítkovicemi a Zlínem. První dva postoupí do čtvrtfinále. „Odehrajeme zápasy na tři útoky, bude to pro nás kondičního rázu. Vyzkoušíme spoustu hráčů, které potřebujeme jako trenéři vidět. Věřím, že ze skupiny postoupíme dál,“ řekl Václav Varaďa.

Roman nedostal v NHL od Calgary nabídku na nováčkovský kontrakt

Miloš Roman se vrátil po třech letech v kanadské soutěži WHL zpět do Třince, se kterým získal titul ve starším dorostu (2015) i juniorce (2016). Dvacetiletý hokejový útočník nedostal nováčkovský kontrakt od Calgary, kterého si ho v roce 2018 vybralo ve čtvrtém kole draftu NHL, a tak se rozhodl kývnout na nabídku Ocelářů. Ti o něj měli obrovský zájem.

„Miloš Roman prošel naší mládeží a zažil s ní řadu úspěchů. Známe ho lidsky i herně, takže ve chvíli, kdy se stal volným hráčem, jsme okamžitě zahájili jednání. Mám radost, že jsme se dohodli a že už Miloš absolvoval první společný trénink s týmem,“ popsal sportovní ředitel Jan Peterek příchod slovenského útočníka.

Odborníci v zámoří vyzdvihovali Romanovu střelu zápěstím i jeho tvůrčí schopnosti. Během tří sezon se ve Vancouveru Giants vypracoval v asistenta týmu a nasbíral 157 bodů (68+89) ve 189 zápasech. S kanadským mužstvem se probojoval i do finále WHL.
Talentovaný útočník startoval na třech mistrovstvích světa do 20 let a v Třinci si připsal v šestnácti letech extraligovou premiéru. Tehdy nastupoval v Olomouci dokonce v elitní lajně po boku Martina Růžičky.

Další zprávy z regionu