Oceláři zdolali České Budějovice a prodloužili sérii výher

Třinečtí hokejisté porazili České Budějovice 6:3 a nadále si udržují v této sezoně jako jediní neporazitelnost. Na kontě mají osm výher a k té poslední Ocelářům pomohl opět vydařený začátek zápasu – už ve 22. minutě vedli 3:0.

Tomáš Marcinko vstřelil v Českých Budějovicích jediný třinecký gól. Archivní foto: Petr Rubal

„Budějovice mě ale mile překvapily. I když prohrávaly, nepřestaly hrát a postupem času se zlepšovaly. Donutily nás pořád makat, protože naší tendencí je, že občas trochu polevíme. Tentokrát to nešlo. Od druhé třetiny se hrálo na obě strany,“ uvedl třinecký brankář Josef Kořenář na adresu nováčka, který nadále čeká na první výhru sezony.

„Budějovice mě ale mile překvapily. I když prohrávaly, nepřestaly hrát a postupem času se zlepšovaly. Donutily nás pořád makat, protože naší tendencí je, že občas trochu polevíme. Tentokrát to nešlo.“Třinecký brankář Josef Kořenář

Oceláři soupeře v úvodní části přestříleli 16:5, i hostující trenér Václav Prospal přiznal, že začali ustrašeně. Ve zbytku utkání už byla statistika počtu střel vyrovnaná 27:27 a také skóre bylo od stavu 3:0 nerozhodné 3:3.

„Navázali jsme na předchozí výkony z domácích zápasů. S veškerým respektem k soupeři to byly povinné tři body a bylo by ztrátou je nezískat. Budějovice ale působily velmi dobře, i za nepříznivého stavu nepolevovaly a hrály stále naplno, organizovaně. V tomto směru jsme to měli těžké,“ uvedl asistent trenéra Ocelářů Marek Zadina.

Pod první dvě branky se podepsal Martin Gernát, který se tím vyhoupl do čela produktivity obránců (3+8). Slovenský bek otevřel skóre se štěstím, když si jeho přihrávku si srazil do vlastní branky bruslí Venkrbec. Druhý gól přidal z dorážky Aron Chmielewski a z rychlého protiútoku zvýšil Guntis Galvinš. Hosté rychle snížili, ale Tomáš Marcinko a Matěj Stránský zblízka upravili na 5:1.

Zatímco Stránský skóroval v sezoně už podeváté a vede tabulku střelců soutěže, Marcinko si připsal první gól. Slovenský reprezentant přitom v předchozích letech dával v úvodu sezony hodně branek. „Nebyl jsem kvůli gólové absenci nějak nervózní. Každý hráč chce dávat góly, ale není to jen o tom. Snažím se být pro mužstvo přínosem také v bránění, na buly, v dohrávání soubojů. Po každém vítězném utkání vás navíc neproměněné šance nemusí tolik mrzet. Zní to jako klišé, ale podstatné jsou body pro tým,“ vysvětlil Marcinko.

Hosté snížili v početní výhodě a poté dal první gól sezony i Lukáš Jašek, který vyhnal ve 45. minutě gólem na 6:2 Čiliaka z branky. Jeho náhradník Patera neinkasoval, byť za ním po střele Růžičky zazvonila tyč. Poslední slovo měl nováček soutěže, který v dlouhé přesilové hře pět na tři zkorigoval výsledek.

Oceláři odstartovali sezonu stejně jako před čtyřmi lety, tehdy také v úvodních osmi kolech ztratili jen jeden bod. V neúplné tabulce jsou třetí, protože Sparta i Plzeň odehráli o tři a čtyři zápasy víc.

Třinec – České Budějovice 6:3 (2:0, 3:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 4. Gernát (Doudera, Roman), 12. Chmielewski (Jašek, Gernát), 22. Galvinš (Marcinko, Chmielewski), 27. Marcinko (Růžička, Doudera), 32. Stránský (Růžička, Vrána), 45. Jašek (O. Kovařčík, Galvinš) – 22. Michnáč (Raška, Karabáček), 36. Plášil (Čiliak). Rozhodčí: Kika, Micka – Hlavatý, Lederer. Vyloučení: 6:5, navíc Vydarený (České Budějovice) 10 min. Využití: 1:2. Bez diváků.
Třinec: Kořenář – Doudera, Gernát, Musil, Galvinš, Adámek, Jaroměřský – Růžička, Vrána, Stránský – Chmielewski, Marcinko, F. Zadina – O. Kovařčík, Jašek, M. Kovařčík – Dravecký, Roman, Hrehorčák – Hrňa. Trenér: Varaďa.

Další zprávy z regionu