Ocelářům pomohla k výhře v Plzni i trenérská výzva

Třinečtí hokejisté vyhráli v Plzni 2:1 trefou Martina Růžičky z 51. minuty. Oceláři ubránili dvě dlouhá oslabení tří proti pěti a pomohla jim chvíli před vítěznou brankou úspěšná trenérská výzva, po které rozhodčí neuznali gól domácích.

Martin Růžička (druhý zleva) dal v Plzni dva góly včetně vítězného. Lídr Třince vystřídal v čele produktivity soutěže Marka Daňa. Ilustrační foto: Petr Rubal

„Zápas byl těžký, ale velmi dobře jsme plnili taktické pokyny. Plzeň jsme do ničeho velkého nepouštěli, výborně jsme hráli ve středním a obranném pásmu. Vítězství je ubojované, ale zasloužené,“ uvedl třinecký gólman Ondřej Kacetl, který kryl 22 střel.

„Na hranici brankoviště mě podkopl hráč, který tam projížděl. Myslím, že neúmyslně. Spadl jsem, snažil jsem se hned otočit, ale puk jsem už nestihl. Pak je to na posouzení rozhodčích.“Třinecký brankář Ondřej Kacetl

Skóre otevřel v desáté minutě Hrehorčák nahozením od modré čáry. Domácí srovnali krok v polovině utkání Bulířem, který obkroužil branku a nadvakrát překonal Kacetla. Vzápětí prohýřila Plzeň 115 sekund dlouhou přesilovou hru pět na tři, ale z gólu se radovala v čase 47:34. Jenže Václav Varaďa si vzal trenérskou výzvu a rozhodčí po zhlédnutí videa gól neuznali, protože Mertl podrazil třineckého brankáře.

„Na hranici brankoviště mě podkopl hráč, který tam projížděl. Myslím, že neúmyslně. Spadl jsem, snažil jsem se hned otočit, ale puk jsem už nestihl. Pak je to na posouzení rozhodčích,“ popsal Kacetl situaci, kterou se ještě rozhodl třinecký obránce Musil řešit ručně a složil Mertla na led. Oba dostali pětiminutový trest za bitku.

A tak udeřilo na druhé straně. Růžička nahazoval puk zpoza branky a plzeňští hráči si jej srazili sami do sítě. Oceláři ve zbytku zápasu uhájili těsné vedení i díky skvělému oslabení, když uhájili dalších 55 sekund hry tří proti pěti.

„Domácí jsou ve statistice využití přesilových her těsně za námi druzí s velkou procentuální úspěšností a v posledních utkáních v nich dokázali obracet zápasy. Jsme proto rádi, že jsme ubránili jejich přesilovky. Stálo to spoustu sil, kluci jsou pobouchaní, ale bude se nám dobře odpočívat před úterním zápasem,“ řekl Varaďa.

Plzeň byla jediným týmem, se kterým Oceláři v první čtvrtině nebodovali. „Viděli jsme pohledný zápas, i když branek nepadlo hodně,“ řekl Varaďa. „Věděli jsme, že domácí hráli v posledních utkáních velmi dobře, ale tvrdě jsme pracovali. Zblokovali jsme hodně střel, hráli jsme obětavě a s podporou brankáře Kacetla máme tři body,“ těšilo jej.

Oceláři si upevnili první místo, extraligu vedou o čtyři body před Pardubicemi. Další zápas odehrají v úterý na ledě Litvínova.

Plzeň – Třinec 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 30. Bulíř (Kvasnička, Thorell) – 10. Hrehorčák, 51. Růžička (Dravecký). Rozhodčí: Lacina, Veselý – Gerát, Bohuněk. Vyloučení: 4:5, navíc Mertl – Musil 5 min. Bez využití. Diváci: 2862.
Třinec: Kacetl – Kundrátek, Musil, Adámek, Doudera, Zahradníček, Jaroměřský – Růžička, Vrána, Daňo – O. Kovařčík, Roman, Nestrašil – Hrňa, Marcinko, Šedivý – Dravecký, Szturc, Hrehorčák – Kofroň. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Další zprávy z regionu