Ocelářům zařídil výhru debutant Matěj, v rozstřelu se trefil dvakrát

Třinečtí hokejisté porazili Kometu Brno 3:2 po nájezdech. Nečekaným hrdinou se stal Pavel Matěj, který v extraligové premiéře rozhodl rozstřel. Oceláři v zápase dotahovali ztrátu 0:1 a 1:2, vyrovnávací góly dali Marcinko a Hrehorčák.

V extralize debutoval nejen Pavel Matěj ale také Jonáš Jobánek (číslo 29). Foto: Petr Rubal

„Jsme rádi za finální vítězství, ale tahali jsme v utkání až na výjimky za kratší konec. Hodně hráčů nám vypadlo kvůli nemoci a ty korekce, které jsme udělali, byly na naší hře znát. Za to všechno jsem rád, že bereme dva body proti týmu, který v poslední době hraje velmi dobře a sbírá body, kde se dá. Toho si vážíme,“ uvedl třinecký trenér Václav Varaďa. Postrádal pět útočníků, kteří hráli v minulém utkání na ledě pražské Sparty (8:5), i proto debutoval nejen Matěj ale také Jobánek.

„Celý den byl náročný, ale užil jsem si zápas parádně. Tohle se nestane každý den. Dát gól v prvním utkání je super.“Pavel Matěj

Kometa otevřela skóre v páté minutě, když se puk po střele Zaťoviče dostal do brankoviště a Kacetl si jej vyrážečkou srazil za svá záda. V přesilové hře vyrovnal Marcinko, který ze záporného úhlu poslal kotouč od betonu Sedláčka do branky. Hosté znovu vedli po střele Tanseyho, která zapadla od hokejky Zahradníčka do sítě. Oceláři přežili ve třetí třetině několik šancí soupeře, než v 52. minutě vyrovnal Hrehorčák.

I rozstřel začalo lépe Brno. V úvodní sérii se prosadil Mueller a byl jediným úspěšným střelcem do čtvrtého kola, ve kterém se z kličky prosadil Matěj. Devatenáctiletý junior poté v šesté sérii ze střely rozhodl. „V áčku sice stihl jeden trénink, ale je šikovný na hokejce. Měli jsme spoustu hráčů mimo sestavu, kteří normálně nájezdy jezdí. Někdy je to takový wow efekt a on se s tím popasoval velmi dobře,“ uvedl Varaďa na adresu Matěje.

Hrdina zápasu prozradil, že specialistou na nájezdy není. „V juniorce je moc nedávám. Nevím, proč se pan trenér (Varaďa) tak rozhodl. Řekl mi, ať jdu, tak jsem se toho chopil a šel na to. Nervózní jsem ale nebyl, neměl jsem co ztratit. Mohl jsem jen překvapit a udělal jsem, co jsem udělal,“ řekl Matěj. „První nájezd jezdím furt. U druhého trochu špatně vyjel, tak jsem mu to tam poslal,“ popsal své zásahy.

Matěj přiznal, že už samotnou nominaci považoval za dodatečný vánoční dárek. Zpráva jej zastihla večer den před zápasem v Hodoníně, odkud pochází. „Už jsem neměl, jak se sem dostat, proto mě taťka vezl ráno autem taťka,“ řekl Matěj. Upřesnil, že vstával v pět hodin, aby se ráno hlásil na tréninku. „Celý den byl náročný, ale užil jsem si zápas parádně. Tohle se nestane každý den. Dát gól v prvním utkání je super,“ rozplýval se.

Třinecký trenér bezprostředně po utkání netušil, zda bude mít příští zápas někoho z marodů k dispozici. Hrají jej už toto úterý od 17.20 před televizními kamerami ČT ve šlágru kola v Hradci Králové. Jde o souboj dvou nejlepších týmů, Oceláři budou hájit náskok osmi bodů.

Třinec – Brno 3:2 po nájezdech (1:1, 0:1, 1:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 14. Marcinko (Doudera, O. Kovařčík), 52. Hrehorčák (Dravecký), rozhodující nájezd Matěj – 5. Zaťovič, 33. Tansey (Krištof, Vincour). Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Kis, Lučan. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci. 1000 (omezený počet).
Třinec: Kacetl – Marinčin, Doudera, Kundrátek, Musil, Zahradníček, Jaroměřský – Růžička, Vrána, Daňo – O. Kovařčík, Marcinko, Hrehorčák – Dravecký, Jobánek, Šedivý – Kofroň, Matěj, Christov – Ramik. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Další zprávy z regionu