Práce rukama mě baví, řekl Krpálek během návštěvy TŽ

Judista Lukáš Krpálek se umí ohánět rukama nejen na žíněnce. I jako mistr Evropy mužů chodil na brigády na stavbu a myslí si, že i fyzická práce mu pomohla k úspěchům ve sportu.

Lukáš Krpálek navštívil minulý týden Třinecké železárny. Foto: tm

Olympijský vítěz navštívil minulý pátek poprvé Třinecké železárny v rámci dlouhodobé partnerské spolupráce se skupinou Moravia Steel. V areálu TŽ zamířil na vysokou pec a byl svědkem i odpichu. „Oslovila mě celá atmosféra. Obrovské mašiny a líbil se mi hodně i zrod železa, jak teklo a jak lítaly jiskry kolem. Byl to nádherný zážitek,“ řekl Krpálek.

„I před dvěma měsíci jsem pomáhal kamarádovi se zateplením při stavbě baráku. Baví mě práce rukama. Myslím si, že mi fyzická práce pomohla i ve sportu, protože jsem jiným pohybem zapojoval další svaly.“Olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek

Dodal, že fyzická práce mu není cizí. Líbí se mu povolání hasiče, vyučil se truhlářem a umí si opravit motorku, která je jeho velkou vášní.

„Bydleli jsme v Jihlavě, ale každý víkend jsme vyrazili patnáct kilometrů na chatu do Jezdovic. Prázdniny jsem tam trávil celé a prošel si lecčíms. Například jsem jako malé dítě jezdil s traktorem, zapřahali jsme za koně klády a tahali je z lesa. Sázeli jsme stromy. Stavěli jsme i jako dvanácti a třináctiletí kluci baráky. Vedoucí zadal úkoly, vysvětlil, co máme do večera dělat, a potom nás přijel zkontrolovat. Co jsme pokazili, se rozebralo a spravilo. Jezdili jsme i na pole, kde jsme sázeli a sklízeli brambory,“ popsal.

Jeho přístup se nezměnil, ani když se stal v roce 2013 poprvé mistrem Evropy. „Stále jsem chodil na brigády na střechu. Bral jsem to, že si v rámci přípravy máknu. I před dvěma měsíci jsem pomáhal kamarádovi se zateplením při stavbě baráku. Baví mě práce rukama. Formuje mě to jako člověka, umím se postavit k práci. Myslím si, že mi fyzická práce pomohla i ve sportu, protože jsem jiným pohybem zapojoval další svaly,“ vysvětlil Lukáš Krpálek.

Úspěšný judista, který ve váhové kategorii do 100 kilogramu vyhrál všechny vrcholové akce, popisuje v aktuálním vydání Třineckého hutníku, co mu v kariéře pomohlo. Dodal i kuriozitu, že původně chtěl dělat karate, ale strýc ho omylem přihlásil na judo.

Další zprávy z regionu