Růžička je nejlepším střelcem Ocelářů, v čele vystřídal Polanského

Martin Růžička se podepsal dvěma góly pod výhru třineckých hokejistů 6:3 na ledě Litvínova a v historické tabulce střelců Ocelářů překonal Jiřího Polanského. Excelentní kanonýr má kontě aktuálně 219 tref v 423 zápasech.

Martin Růžička je s 219 góly nejlepším střelcem v historii Ocelářůl. Archivní foto: Petr Rubal

„Moc kluků o tomto milníku nevědělo. Já z minulé sezony tušil, kolik gólů chybělo. Je to pro mě velké a jsem za to strašně rád. Osobní statistiky sice neřeším, ale tohle je dlouhodobá práce, moc mě to těší. Měl jsem v Třinci vždy štěstí na špičkové spoluhráče, za což jim patří díky,“ řekl novinářům Růžička.

„Osobní statistiky sice neřeším, ale tohle je dlouhodobá práce, moc mě to těší. Měl jsem v Třinci vždy štěstí na špičkové spoluhráče, za což jim patří díky.“Třinecký útočník Martin Růžička

Výjimečný zápas ozdobil i dvěma asistencemi. „Nahrávka mě ovšem pokaždé potěší stejně jako vstřelený gól. Počítá se ale především výhra týmu. Někdy se vám podaří gól či asistence, ale prohraje se a člověk pak určitě nemá takovou radost. Vždy jsem to měl postavené tak, že hlavní je pomáhat mužstvu,“ podotkl.

Třinec od druhé minuty prohrával, ale ještě v úvodní třetině otočili skóre Patrik Hrehorčák a Petr Vrána. Růžička zvyšoval krátce po změně stran na 3:1 a vyrovnal tím rekord Polanského. Litvínov ještě v prostřední třetině dvakrát vstřelil kontaktní gól (na 2:3 a 3:4), ale Ocelářům vždy vrátil přesilových hrách dvougólový náskok Matěj Stránský. Vítězství zpečetil Růžička v závěru při hře bez brankáře.

„Klíčové byly asi naše tři góly z přesilovek, to vždy pomůže. Celkově jsme hráli slušný hokej. Když se vám povedou nějaké góly, jste na koni. Podali jsme kolektivní výkon a jsme rádi, že jsme sezonu odstartovali dvěma výhrami,“ dodal Růžička. Oceláři jsou po dvou kolech bez ztráty bodu druzí, díky lepšímu skóre je před nimi jen Liberec.

Zranil se Štěpánek, do brankářské výstroje se navlékl obránce Jaroměřský
Třinečtí trenéři měli v Litvínově nečekané starosti s obsazením brankářského postu. Po první třetině odstoupil zdravotně indisponovaný Josef Kořenář a Jakub Štěpánek se ve 26. minutě zranil po nezaviněném střetu s Martinem Látalem za brankou. Zkušený gólman opouštěl hrací plochu otřesený s dopomocí, ale po svých, a ze šatny se vrátil Kořenář. Záda mu kryl obránce Jan Jaroměřský, který na sebe navlékl brankářskou výstroj.

„Sehrálo roli to, že jsme měli sedm beků a že Kuba Štěpánek je přece jen vyšší, takže jeho výstroj je větší. Do těch parametrů se nám šiknul Honza Jaroměřský,“ vysvětlil volbu trenér Václav Varaďa. „Zvláštní by bylo, kdybychom ho opravdu museli poslat na led. Teď si to ani nedovedu představit, ale jsme rádi, že jsme to zvládli,“ dodal.

Ani nevěděl, že Jaroměřský má určitou brankářskou zkušenost. „Ale když chytáte v nějaké osmé třídě, je to trochu něco jiného než čelit extraligovým mazákům, kteří to mrskají tolik let. Nevím, jaký bych zvolil styl. Asi bych musel chytat jako Dominik Hašek, který skákal pod nohy. Na rozehrávku bych si zřejmě netroufal. Alespoň bych zabral v brance hodně místa, byl jsem v té výstroji docela velký. Snad by mě něco trefilo,“ smál se Jaroměřský.

Oddechl si, že do branky nemusel. „Už jen stát ve výstroji na střídačce mi dělalo docela problém,“ přiznal Jaroměřský. „I když byl Pepa lehce zraněn, odchytal to s velkou grácií a měl spoustu důležitých zákroků. Jsem rád, že v brance nakonec vydržel až do konce. Věřím, že příště zase budu hrát na místě, na které jsem dlouhé roky zvyklý,“ dodal.

Kořenář předvedl zřejmě klíčový zákrok v závěru druhé třetiny, kdy za stavu 3:4 zneškodnil trestné střílení Viktoru Hüblovi. „Josefa jsme nenasadili po první přestávce z důvodu drobného zranění, které ho omezovalo. Necítil se stoprocentně připravený, proto jsme ho stopli. Po tom nešťastném zranění Kuby Štěpánka jsme neměli jinou možnost. Zhostil se toho velmi dobře, byť se sebezapřením. Dal to, teď po zápase se cítí v pořádku,“ těšilo Varaďu.

Litvínov – Třinec 3:6 (1:2, 2:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 2. Ščotka (Hanzl, Zygmunt), 25. Jarůšek (Zdráhal), 35. Lukeš (Gerhát) – 10. Hrehorčák (Kundrátek), 20. Vrána (Růžička, Gernát), 21. Růžička (Gernát, Vrána), 25. Stránský (Hrňa, Gernát), 46. Stránský (Hrňa, Růžička), 59. Růžička (Stránský, Galvinš). Rozhodčí: Hejduk, Pilný – Frodl, Kis. Vyloučení: 6:3. Využití: 0:3. Diváci: 1037.
Třinec: Kořenář (21.-26. Štěpánek) – Doudera, Gernát, Musil, Galvinš, Kundrátek, Jaroměřský, od 21. navíc Adámek – Růžička, Vrána, Stránský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski – Hrňa, Jašek, Raška – Dravecký, Roman, Hrehorčák. Trenéři: Varaďa a Zadina.

Další zprávy z regionu