Stachura je hrdý, jak hráli na MS v počítačové hře NHL 20

Josef Stachura nebyl s parťákem Jaroslavem Řehořem na mistrovství světa v počítačové hře NHL 20 daleko od největšího překvapení na turnaji. Ve čtvrtfinále prohrávali se Švédskem ještě v poslední minutě jen o gól.

Josef Stachura (vpravo) se svým trenérem Lukášem Jaškem. Zápasy hrál ve Werk Areně. Foto: hcocelari.cz

Favorit ale v závěru zpečetil dvěma trefami výhru 15:12 a zhluboka si oddechl, že se mu nevymstily vzkazy na twitteru, kde si už před začátkem utkání gratuloval k postupu.

„Jsou profíci. Každý týden mají turnaje, na kterých reprezentují švédské hokejové kluby ve světě. Je to jejich zaměstnání, živí se tím. My jsme amatéři, teprve letos proběhl v ČR první ročník esport hokejové ligy. Čekali proto, že nás rozbijou a že zápas skončí 25:5. Ale podali jsme životní výkon a hodně jsme je potrápili. Čtvrtfinále bylo napínavé až do konce,“ uvedl Stachura.

„Čekali, že nás rozbijou a že zápas skončí 25:5. Ale podali jsme životní výkon a hodně jsme je potrápili. Čtvrtfinále bylo napínavé až do konce.“Třinecký rodák Josef Stachura

Třinecký rodák reprezentoval ČR na playstationu a proti švédskému soupeři dosáhl vyrovnané bilance – první duel prohrál 3:4 v prodloužení, v odvetě zvítězil 4:3. Řehoř podlehl na xboxu 3:5 a 2:3. Výsledky všech čtyř utkání se sčítaly.

„Někteří mi spílají, že jsem měl vyhrát první zápas v prodloužení. Ale nevíme, jak by se čtvrtfinále v dalších třech zápasech vyvíjelo. Je to jen spekulace. Navíc prodloužení jsem si vynutil gólem v poslední minutě, nemuselo k němu ani dojít. Spíše ovlivnily moje zápasy přesilovky. Nečekal jsem, že by je mohl mít tak dobré. V prvním utkání využil tři ze čtyř, ve druhém dvě ze tří. Ve hře pět na pět jsem ho k ničemu nepouštěl, ale v oslabeních mě bohužel vyškolil,“ vysvětlil.

Stachura hrál klíčovou úlohu v prvním kole při postupu nad Běloruskem (4:2 a 8:1), což neuniklo pozornosti švédských soupeřů.

„I když byli až přehnaně sebevědomí, tak se na mě připravovali hodně a věděli, co ode mě můžou čekat. Ale v Jarynovi se spletli. Neznali ho. Vycházeli ze zápasu s Běloruskem, ve kterém ho hodně svazovala nervozita. Navíc už v průběhu první třetiny úvodního zápasu nad ním Švéd vedl 4:0. Přiznám se, že v této chvíli jsem se obával fiaska. Jaryn měl ze soupeře přehnaný respekt. Možná mu ale špatný vstup pomohl. Řekl si, že horší to být nemůže, odhodil strach a hra se začala obracet,“ pokračoval.

Manko stáhli až na rozdíl jediného gólu – 12:13. „Věřil jsem, že zápas ještě otočíme. Jaryn vedl 2:1 a měl i nějaké šance, aby zvýšil. Moc nechybělo. Z doslechu vím, že švédský komentátor prohlásil deset minut před koncem, že už se na to nemůže dívat. Dodal, že si musí zakouřit a že přijde až po zápase. Předpokládám, že zůstal, ale prožíval to, jakoby Švédové hráli finále,“ pousmál se.

Další drama už soupeř nedovolil a v poslední minutě se uklidnil dvěma góly. „Jaryn riskoval, otevřel hru. Podle některých chyboval, že se neměl v prvním utkání po snížení z 4:0 na 4:3 tak hnát za vyrovnáním. Místo toho inkasoval třicet sekund před koncem popáté. Do problémů nás dostal i jeho špatný začátek. Ale nic mu nevyčítám. Naopak. Jsem na něj hrdý, jak se vzchopil a jak hrál,“ dodal.

Švédové silných řečí litoval, zápas sledoval i Peterek
Švédští hráči vydřeli postup, o kterém původně nepochybovali. „Gratulovali si před utkáním na twitteru, že jsou v semifinále. Přidal se i jejich komentátor. Brali nás jako trénink, neprojevili žádný respekt. Četl jsem jejich zprávy, než jsme začali, a zdravě mě to naštvalo. Tehdy jsem si říkal, že by se jim to mohlo vymstít,“ pokračoval.

Jejich vystoupení i tak vzbudilo ohlas. „Gratulovali nám nejlepší hráči na světě. Odehráli jsme neuvěřitelné zápasy, udělali jsme českému esportu ve světě dobrou reklamu. I Český svaz ledního hokeje nám poděkoval za reprezentaci,“ řekl.

Stachura hrál utkání v třineckém Werk aréně. „Na můj druhý zápas se přišel podívat i Honza Peterek. Přinesl mi štěstí, vyhrál jsem. Stál za mnou, plácal si se mnou po každém gólu. Vydržel celý zápas a překvapilo, ho, že znám taktiky, jak hrát ve středním pásmu a tak dále. Zaujalo ho to a potěšilo mě, že náš zápas prožíval. Asi jako já semifinále proti Slávii v roce 2011 a celou mistrovskou jízdu. Moc děkuju Ocelářům, že mi umožnili, abych si v jejich hale mohl zahrát,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu