Stachura se nominoval v playstationu na MS ve hře NHL 20

Josef Stachura bude reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa v počítačové hře NHL 20. Zaměstnanec Třineckých železáren vyhrál kvalifikaci na playstationu, do které se zapojilo 150 hráčů.

Josef Stachura hrál kvalifikaci na mistrovství světa z domu. Foto: archiv J. Stachury

Národní barvy bude hájit společně s Jaroslavem Řehořem, který ovládl zápasy na xboxu. „Zpočátku jsem si neuvědomoval, jak velký je to úspěch. Až když jsem viděl na twitteru, jak všechny státy oslavují vítěze kvalifikací pomalu jako národní hrdiny, tak mi secvaklo: Budu reprezentant! Jsem pyšný, co jsem dokázal. Je to obrovská čest. Turnaj se koná poprvé a pořádá ho mezinárodní hokejová federace IIHF. I to svědčí o důležitosti. Těším se, až to vypukne,“ uvedl Stachura.

„Až když jsem viděl na twitteru, jak všechny státy oslavují vítěze kvalifikací pomalu jako národní hrdiny, tak mi secvaklo: Budu reprezentant! Jsem pyšný, co jsem dokázal. Je to obrovská čest.“Josef Stachura

Na turnaj se kvalifikovalo šestnáct týmů. „Své zástupce mají země, které by letos hrály klasické mistrovství světa v ledním hokeji. Nemáme ale dvě skupiny, rovnou začneme hrát play off a nás v prvním kole čeká Bělorusko. Já i Jaryn odehrajeme proti svým soupeřům po dvou zápasech a výsledky se sečtou,“ pokračoval.

Soupeř je pro Stachuru velkou neznámou. „Nedají se k němu dohledat videa, a dokonce ani výsledky. Nevím o něm nic. Můj parťák nebude mít lehkého soupeře, ale mělo by být v jeho silách, aby vyhrál oba zápasy. Ve čtvrtfinále by nás čekalo Švédsko, to je pro mě spolu s Finskem největší favorit na titul. Jsou dále než my. Švédské hokejové kluby mají po šesti hráčích esports, u nás se letos spustil teprve první ročník,“ vysvětlil.

Do turnaje vstoupí tuto sobotu. „Přál bych si, abychom se dostali do bojů o medaile. To by bylo něco. Zážitkem by ale bylo zahrát si i proti Švédsku, mělo by to pro mě ještě jednu zvláštní příchuť. Na xboxu se kvalifikoval Henrik Eklund, z jehož videí jsem se celou dobu učil NHL,“ pousmál se Josef Stachura. Všechny zápasy mistrovství se dají sledovat na oficiálním twitch kanálu IIHF.

Porazil české mistry, vyzdvihl přínos trenérů

Do kvalifikace se zapojilo zhruba 150 hráčů včetně obou vítězů letošní premiérové esport hokejové ligy (EHL) „Překvapilo mě hodně, že jsem vyhrál. Za úspěch bych považoval postup přes třetí kolo, protože až na jednoho se do kvalifikace přihlásili všichni nejsilnější hráči. Ale zápas od zápasu jsem se zlepšoval a pomohly mi postřehy trenérů,“ uvedl Josef Stachura.

První tři kola vyhrál hladce, dokonce ani jednou neinkasoval (22:0, 12:0, 8:0). „Poté mě už čekali jen hráči z EHL, ve které jsem taky nastupoval. Porazil jsem Michala Vaňka 5:4, Michala Hece 8:3. V semifinále a ve finále jsem se utkal s Radkem Kumberou a Jindřichem Fenclem, kteří vybojovali v EHL pro Mladou Boleslav titul. Oba jsem porazil shodně 3:2,“ popsal svou cestu na MS.

Stachura je v českém světě hokejového esports průkopníkem tím, že má trenéry. Označil je za X faktor v obou závěrečných zápasech. „Ve světě, kde se někteří hraním živí, to je běžné. U nás jsme ještě v některých věcech na bodě nula. Pomáhal mi brácha Václav, který až do juniorky hrál hokej za Oceláře, a kamarád Lukáš Jašek. Sledovali moje zápasy a po první třetině mi sdělili svoje postřehy. Poradili mi, jak změnit hru. Jak vyjíždět z pásma, jak je přečíslit, a od druhé třetiny se vývoj otočil,“ vysvětlil.

S Jaškem také ladil obrannou hru, přesilovku a oslabení. „I Kumbera přiznal, že trenéři rozhodli. Nechápal, jak jsem mohl jeho přesilovky ubránit tak lehce. Nemohl nic vymyslet, zatímco já jsem z přesilovky rozhodl minutu a čtvrt před koncem. Jsem rád, že jsem mu oplatil prohru 0:3 z play off EHL, byť v první třetině jsem byl horší. Ale jak už jsem říkal, semifinále i finále jsem strhl na svou stranu díky trenérům,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu