Stachura volil srdcem a NHL na play stationu bude hrát za Oceláře

Josef Stachura mohl být prvním českým profesionálním hráčem ve hře NHL na play stationu. Musel by ale upřednostnit jiný klub před Oceláři. I když přiznal, že ho nabídka lákala, rozhodl se hrát za tým, jemuž od mala fandí.

Josef Stachura bude hrát od nové sezony za Oceláře, kterým fandí od mala. Foto: archiv J. Stachury

„Chtělo mě získat více extraligových týmů. Jeden mi nabízel i peníze a práci v klubu. Musel bych dojíždět, asi bych byl nucen, abych dal ve werku výpověď. Lámali mě a nebudu lhát, představa profesionálního hráče se mi líbila. Byl by to splněný sen,“ uvedl sedmadvacetiletý Stachura, který pracuje v TŽ jako předák i jeřábník na expedici kontislitků.

„Chtělo mě získat více extraligových týmů. Jeden mi nabízel i peníze a práci v klubu. Jsem ale od mala fanouškem Ocelářů. Od šesti chodím pravidelně na jejich zápasy a můj brácha (Václav) za ně dokonce do juniorky chytal.“Josef Stachura

Podotkl, že volil srdcem. „Jsem od mala fanouškem Ocelářů. Od šesti chodím pravidelně na jejich zápasy a můj brácha (Václav) za ně dokonce do juniorky chytal. Klub se ke mně také zachoval skvěle, když jsem potřeboval na mistrovství světa rychlejší připojení internetu a umožnil mi hrát zápasy ve Werk Areně. Pár lidem jsem i slíbil, že příští ročník už budu hrát za ně. Slovo se má taky držet,“ pokračoval.

I přes jeho vztah k Ocelářům ale odehrál loňský premiérový ročník za Kometu. „Došlo k nedorozumění. Vyplňoval jsem formulář a neuvedl jsem klub, který preferuju. Postavil jsem na stejnou úroveň čtyři týmy, protože jsem chtěl hlavně hrát. Zpětně si uvědomuju, že se mi to málem vymstilo už při draftu. I když jsem v kvalifikaci patřil k nejlepším, tak jsem šel na řadu až mezi posledními. I lidé v hledišti křičeli, berte už toho Stachurčíka,“ rozesmál se. „Většina hráčů ale vypsala kolonku, jaký tým upřednostňují, a kluby podle toho vybírali. Oceláři tehdy netušili, že jsem z Třince, takový údaj o mně vůbec neměli,“ vysvětlil.

Cení si i přístupu Brna, že mu nedělali problém odejít. „Každý klub minulý rok draftoval dva hráče, na jednoho měl právo. Mohli mě vyšachovat ze hry. Klidně mohli říci, že mě chtějí jako jedničku, a měl bych smůlu. Ale chápali mě, navíc mají v týmu ryzího Komeťáka. Například Liberec ale svého hráče, který chtěl jít jinam, nepustil,“ dodal.

Třinec si ponechal Jana Budaye. „Jsem moc rád, je to dobrý hráč. Honza navíc přiznal, že do tréninků dává o hodně víc, když zjistil, že bude hrát se mnou. Poradil jsem mu také, aby trénoval jinak, a nese to ovoce,“ řekl na adresu nového parťáka.

Stachura po premiérové sezoně navrhoval ligovému vedení, aby každý tým reprezentovali tři hráči. „Těší mě, že můj nápad prošel. Je to správný krok, pokud chceme dohánět světovou špičku. Například hokejové kluby ve Švédsku a Finsku mají pod sebou esports tým o šesti hráčích. Slibuju si od toho, že se zvýší počet hráčů na vyšší úrovni, protože nový člen se může od zbývajících dvou učit a rychleji se jim vyrovná,“ vysvětlil.

Dodal, že navíc v kvalifikacích vidí šikovné hráče s potenciálem. „Jednoho máme v merku, kterého bychom si chtěli draftovat jako třetího do party. Nedávno jsem s ním i prohrál,“ pousmál se Stachura. „Draft nás čeká za týden, poté by se měla spustit i liga. Myslím si, že můžeme vytvořit hodně silné a vyrovnané trio. S umístěním ve trojce bych byl spokojený. Chci ale, abychom vyhráli titul, to je jasné,“ podotkl.

Další zprávy z regionu