Štěpánek opouští Oceláře a od příští sezony bude působit v Grenoblu

Jakub Štěpánek opouští po necelých dvou sezonách Třinec i českou extraligu. Čtyřiatřicetiletý gólman bude od příštího ročníku chytat ve francouzském Grenoblu.

Jakub Štěpánek působil v Třinci necelé dvě sezony, během kterých vychytal 28 výher v 45 startech. Ilustrační foto: Petr Rubal

„Přiznám se, že už jsem příliš nečekal, že bych v této fázi kariéry podepsal ještě někde venku. Ale ta nabídka byla velmi zajímavá a je tam příslib, že by na mě měli hodně spoléhat. To je pro brankáře vždy důležité,“ vysvětil Štěpánek.

Přiznám se, že už jsem příliš nečekal, že bych v této fázi kariéry podepsal ještě někde venku. Ale ta nabídka byla velmi zajímavá a je tam příslib, že by na mě měli hodně spoléhat. To je pro brankáře vždy důležité.“Hokejový brankář Jakub Štěpánek

Své nové působiště i město, kam se přestěhuje s manželkou Lenkou a dvěma dcerami, už navštívil minulý týden. Líbilo se mu tam. „Grenoble je moc hezké město pod Alpami. Věřím, že tam budu s rodinou spokojený,“ dodal.

Jeho odchodem se vyřešil přetlak v brankovišti. Oceláři na tento post přivedli po sezoně Marka Mazance a novou smlouvu si vybojoval Ondřej Kacetl, který výbornými výkony dovedl mužstvo koncem dubna k mistrovskému titulu.

„Kuba přicházel před dvěma lety, kdy jsme si slibovali, že by mohl pomoci stabilizovat situaci v brankovišti. Neměl to jednoduché, místo v týmu si vybojoval skrze zkoušku v partnerském Frýdku-Místku. Své umění pak naplno předvedl na Spengler Cupu. V uplynulé sezoně předváděl stabilní výkony, bylo na něj spolehnutí. Počítali jsme, že u nás zůstane i v následujícím ročníku. Kvůli silné konkurenci v brankovišti se nakonec rozhodl přijmout lukrativní nabídku Grenoblu,“ uvedl sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek.

Štěpánek vychytal za Třinec v základní části 28 výher ze 45 utkání při úspěšnosti zásahů 91,5 procenta. Do play off ale ani jednou nezasáhl. Loni se nehrálo a před začátkem letošní vyřazovací části onemocněl covidem-19. Ve výborné formě chytající Kacetl jej následně už nepustil do branky.

V Grenoblu jsou nadšeni, jakou posilu získali. Štěpánek nastupoval osm let v KHL (Petrohrad, Lev Praha, Čerepovec a Slovan Bratislava). Zachytal si i ve Švýcarsku (Bern, Lausanne) a Finsku (Lukko Rauma). Byl součástí týmu, který získal na mistrovství světa poslední český titul mistrů světa (2010). Na klubové scéně ovládl soutěž s Bernem a Třincem.

„Potřebovali jsme brankářskou jedničku. Sledovali jsme spoustu gólmanů, ale Jakub se rychle stal naší prioritou. Hráče s takovým životopisem vidíme ve francouzské lize jen zřídka,“ jásal generální manažer Grenoblu Jean-Francois Dufour. „Jeho angažováním vysíláme všem týmům v lize silný signál, že chceme opět získat pohár,“ doplnil prezident klubu Jaques Reboh. Grenoble získal titul naposledy v roce 2019, v poslední sezoně skončil třetí.

Další zprávy z regionu