Stránský přiblížil Oceláře k titulu gólem v prodloužení

Třinečtí hokejisté vyhráli v Liberci 1:0 v prodloužení a ve finálové sérii vedou 3:1. Zápas rozhodl v čase 69:14 tečí Matěj Stránský. Ondřej Kacetl kryl 21střel a pátou vychytanou nulou v play off vyrovnal rekord samostatné extraligy.

Matěj Stránský (vlevo) nasázel v třineckém dresu za dvě sezony celkem 61 branek. Ilustrační foto: Petr Rubal

„Hrozně jsme chtěli a bylo to na nás vidět. Byli jsme urputní, důrazní, hráli jsme jednoduše. Myslím si, že jsme si zasloužili vstřelit ten zlatý gól,“ uvedl třinecký trenér Václav Varaďa. „Bylo to o tom jednom gólu od prvních minut. Vytvořili jsme ve druhé třetině tlak, měli tam pár tyček. V prodloužení jsme taky chtěli více a neskutečně si toho vážím po nepříliš vydařeném utkání číslo tři. Herní projev jsme tentokrát měli od prvních minut jiný,“ dodal.

„Hrozně jsme chtěli a bylo to na nás vidět. Byli jsme urputní, důrazní, hráli jsme jednoduše. Myslím si, že jsme si zasloužili vstřelit ten zlatý gól.“Třinecký trenér Václav Varaďa

Jediný gól vstřelil Stránský, který stejně jako Vrána trefil ve druhé třetině tyč. Jeho branku ale ještě posuzoval rozhodčí u videa.

„Věděl jsem asi na 99 procent, že to nebyla vysoká hůl,“ podotkl Stránský, který tečoval střelu Freibergse od modré čáry. „Na klucích jsem v šatně (před prodloužením) viděl, že to chtějí. Byli jsme celý zápas pozitivní. Rvali jsme se o výhru, několikrát jsme je dokázali zatlačit. Cítili jsme, že máme více sil a nakonec to tam spadlo. Přiklonilo se k nám ale také trošku štěstí. Možná za ty dvě tyčky, které jsme ke konci druhé třetiny trefili,“ dodal.

Historicky poprvé nepadl ve finále české extraligy gól v základní hrací době. Domácí Najman mohl ale patnáct sekund rozhodnout poté, kdy Oceláři ztratili u útočné modré čáry puk.

„Jak mi bylo? Málem jsem vyskočil z dresu! Káca to parádně chytil, drží nás a my jsme rádi, že ho máme,“ řekl Stránský. I Varaďa přiznal, že mu zatrnulo. „Člověk si říká, hlavně hoši neudělejte nějakou chybu, a my uděláme takový systémový kiks. Ondra byl ale velký. Možná, kdyby na něj jen nějaký zkušenější hráč, bylo by to těžší. Věřím ale, že by to i tak chytil.“

Oceláři mají první příležitost ukončit sérii v pondělí v domácím prostředí. „Říká se, že poslední krok je nejtěžší,“ prohlásil Stránský. „Je důležité se nastavit na to, že nic není vyhráno. Nesmíme podlehnout uspokojení. Nemyslet na to, co by nás mohlo čekat, jestli se ten zápas povede. Bude to o nastavení každého jednotlivce. Musíme se vyvarovat chyb. Věřím, že se to podaří a uspějeme,“ doplnil.

Liberec – Třinec 0:1 v prodloužení
Branka a nahrávka: 70. Stránský (Freibergs). Rozhodčí: Hodek, Jeřábek – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 300 (omezený počet). Stav série: 1:3.
Třinec: Kacetl – Gernát, Doudera, Kundrátek, Musil, Adámek, Freibergs – Růžička, Vrána, Stránský – Hrňa, Marcinko, Kurovský – Rodewald, Špaček, M. Kovařčík – Dravecký, Roman, Hrehorčák – Chmielewski. Trenéři: Varaďa a Zadina.

Další zprávy z regionu