Útočník Ocelářů Hrehorčák je ve finále ankety Nováček roku

Patrik Hrehorčák předpokládal, že začne sezonu v první lize ve Frýdku-Místku, ale vybojoval si místo v sestavě Třince a udržel se celý rok. Jeho výkony zaujaly i hokejové komentátory a experty České televize, která vyhlašuje Nováčka roku.

Patrik Hrehorčák nastoupil několikrát i v elitní lajně Třince. Archivní foto: Petr Rubal

Hrehorčáka vybrali mezi tři finalisty. „Všiml jsem si a potěšilo mě to. V soutěži je hodně kvalitních mladých hráčů, a proto si cením, že mě zařadili do poslední trojky,“ uvedl čerstvě jedenadvacetiletý Hrehorčák, který v sezoně nasbíral 16 bodů (5+11).

„Všiml jsem si a potěšilo mě to. V soutěži je hodně kvalitních mladých hráčů, a proto si cením, že mě zařadili do poslední trojky.“Třinecký útočník Patrik Hrehorčák

Ve finále ho doplňují obránce Komety Brno Stanislav Svozil (2+3) a útočník Pardubic Matěj Blümel (4+1). Vítěz ještě není znám. „Od obou jsem starší, těžko se to srovnává. Osobně favorizuji Svozila, hrával v první obranné dvojici s Němcem. Debutoval v extralize v 16 letech a má před sebou velkou budoucnost. Ale všechno je možné, taky mám šanci. V můj prospěch například hraje, že jsem byl nejproduktivnější,“ pokračoval Hrehorčák.

Jen pro srovnání, bratři Kovařčíkovi obsadili před dvěma lety první dvě místa v anketě Nováček roku, přestože měli v základní části horší čísla než Hrehorčák. Vítěz Ondřej nasbíral během ní třináct bodů (5+8), ale zazářil v play off (6+5). Michal si v základní části připsal osm bodů (4+4) a na cestě Ocelářů ke stříbrným medailím získal další tři (2+1).

Hrehorčák kvůli předčasnému ukončení sezony o play off přišel. V dlouhodobé části byl spokojený zejména s úvodní polovinou, dokonce během ní několikrát nastoupil i v elitním útoku. „Povedla se mi. Ukázal jsem, že se ničeho nebojím a že i do velkých hráčů umím jít. Poté ale přišlo zranění a zbrdilo mě. Nemohl jsem se do toho dostat,“ vysvětlil.

V premiérové sezoně ale obstál. „Jsem typ, který si každý týden vyhodnocuje, co bylo dobře nebo špatně, jak na tom jsem. Vím, že potřebuju nabrat na síle, abych se vyrovnal velkým chlapům. Do toho se teď vrhnu. Chci, abych byl lepší a abych podával kvalitní výkony celou sezonu,“ podotkl Hrehorčák.

Taky si uvědomuje, že druhá sezona bývá těžší. „Přesně tak. Člověk musí potvrdit, že předchozí rok nebyl náhodný. Více se od něj očekává. Tlak ale na sebe vytvářím také sám. I kdybych vyhrál nováčka roku, neznamená to, že přestanu makat. Žádný úspěch nepřijde sám od sebe. Zůstanu skromný a půjdu pořád do všeho naplno. Neuspokojím se,“ dodal.

Počítal, že začne ve Frýdku-Místku. V hlavě si nastavil dvě základní věci
Patrik Hrehorčák přiznal, že byl před uplynulou sezonou smířený, že začne v první lize v partnerském klubu Ocelářů. „Hlavně jsem chtěl, aby se mi dařilo ve Frýdku a abych upoutal pozornost trenérů v Třinci natolik, že mě vytáhnou na deset patnáct extraligových zápasů. V nich jsem hodlal ukázat, co ve mně je a plánoval jsem si do dvou let vybojovat stabilní místo v áčku. Vůbec jsem nečekal, že se v kádru udržím prakticky po celý rok,“ řekl.

Na druhou stranu šel Hrehorčák štěstí naproti. „V hlavě jsem si nastavil dvě zásadní věci. Říkám si, že je jedno, kolik máš bodů, ale hlavní je, jak hraješ. Takže do každého zápasu jdu s tím, že chci odehrát dobrý zápas a ne že dám dva tři góly. Stejně platí, že pokud hraješ správně, body obvykle přijdou jako odměna. Dále jsem si stanovil, že se budu každý zápas a trénink učit,“ vysvětlil.

Další zprávy z regionu