V širší nominaci české reprezentační dvacítky jsou tři Oceláři

Adam Raška doufá, že si po roce opět zahraje na hokejovém mistrovství světa. Myslí si, že pokud jej trenéři vyberou a turnaj se mu povede, mohl by dostat i nabídku do přípravného kempu San Jose, kterého nedávno draftovalo.

Adam Raška vstřelil dva góly v letošním ročníku Česká Generali Cup. Archivní foto: Petr Rubal

„Účast na mistovství světa juniorů je mým cílem. Bude to vyvrcholení mé celé mládežnické kariéry, nechtěl bych tam chybět. Jisté místo ale nemám, jen cítím větší šanci než loni,“ uvedl Raška s tím, že start na MSJ v Třinci a Ostravě byl pro něj velkou školou. „Viděl jsem, že mám hodně co zlepšovat, abych se dotáhl na špičku. Hlavně ve střelbě, v tom byla například Kanada, která vyhrála titul, fantastická,“ podotkl.

„Účast na mistovství světa juniorů je mým cílem. Bude to vyvrcholení mé celé mládežnické kariéry. Nechtěl bych tam chybět. Jisté místo ale nemám, jen cítím větší šanci než loni.“Adam Raška

Z Ocelářů jsou v širší nominaci české reprezentace do 20 let ještě i Nick Malík a Jonáš Peterek. Všichni tři patřili loni k hlavním strůjcům třineckého titulu v juniorce a shodně se poté přesunuli do zámoří, odkud se po roce vrátili zpět. Zúčastnili se také všech tří přátelských utkání českého reprezentačního výběru do 20 let v této sezoně. Tým se měl znovu sejít příští týden a hokejový svaz usiluje u vlády o výjimku, aby mohli kvůli přípravě na MSJ trénovat na ledě.

„Asi to prozatím neklaplo. Měli jsme na příští týden naplánovaný reprezentační kemp, ale zrušili ho. Ještě před pár dny proběhl týmový mítink, spojili jsme se alespoň virtuálně formou aplikace zoom. Doufal jsem, že se teď uvidíme i na živo, ale soustředění se nekoná,“ pokračoval. Jejich vrstevníci z Ruska budou hrát na turnaji Karjala Cup místo dospělých. „V současné chvíli nemám zprávu o tom, že by náš svaz chtěl postupovat stejně,“ dodal.

Inspirací mu bude Palát. V Kanadě zlepšil stravovací návyky

Adam Raška a Nick Malík byli největšími želízky Ocelářů v letošním draftu NHL. Odhadovalo se, že si je některé z týmů vyberou. Raška přišel ale na řadu až z 201. pozice, Malíkovo jméno nezaznělo vůbec. „Hodně lidí se divilo, že si Maldu nikdo nevybral. Mě taky,“ uvedl Raška.

Očekával, že i on bude výš, po Raškovi se už dostalo jen na 16 hráčů. Na druhou stranu Ondřej Palát, letošní vítěz Stanleyova poháru a člen elitní formace Tampy Bay, byl vybrán jako 208. Ani Malík není bez šance. Dva ze tří stabilně chytajících českých gólmanů v soutěži (Pavel Francouz a David Rittich) draftem neprošli.

„Ne, že by se mi to vybavilo, ale slyšel jsem od kluků podporu, že i z takového místa se dá do NHL prosadit. Ondra je toho důkazem. Asi si přečtu jeho příběh na Bez frází, kde popisuje svou cestu a jak se prokousával nahoru. On a další kluci, kteří prošli takhle pozdě draftem anebo dokonce vůbec, budou pro mě inspirací a motivací,“ pokračoval.

Netuší, jaké s ním mají plány v San Jose. „Na druhý den po draftu mi volali přímo z klubu, aby mi poblahopřáli a přivítali mě. Nic víc. Jen vím, že se letos nováčkovský kemp zrušil. Je proto reálné, že zůstanu celý rok v třinecké organizaci. Záleží ale taky, jak se předvedu, pokud mě trenéři nominují, na mistrovství světa juniorů. Když zahraju, na co mám, mohl bych třeba dostat šanci v přípravném kempu hlavního týmu. Uvidíme,“ dodal.

Vyloučen není ani návrat do kanadské juniorky. Loni působil v Rimouski a jeho spoluhráčem byl Alexis Lafrenière, jednička draftu NHL a nejužitečnější hráč posledního MSJ.

„Ani bych neřekl, že mě nějak ovlivnil a že jsem se od něj něco nového naučil. Přínosný byl pro mě hlavně celý rok. Začal jsem v Kanadě lépe jíst, hodně tam dbají na stravu. Nic jsem vyloženě z jídelníčku nevyřadil, ale omezil jsem například pizzu. Už si ji nedávám tak často a velkou změnou je přísun zeleniny. Moc ji nemusím, ale je lehká na trávení a dodává tělu potřebné látky. Mám díky tomu více energie. Cítím se teď mnohem lépe, než když jsem do Kanady odletěl,“ uzavřel Adam Raška.

Další zprávy z regionu