V Třinci jsem pookřál,“ tvrdí Štěpánek po podpisu smlouvy

Jakub Štěpánek řekl, že má za sebou sezonu, jakou v kariéře nezažil. Poté, kdy Slovan Bratislava odstoupil z KHL, se vrátil do české extraligy, ale v Pardubicích vydržel jen šest zápasů. Novou chuť do hokeje našel znovu až v Třinci.

Jakub Štěpánek přišel minulou sezonu do Třince na zkoušku a vedl si nadmíru dobře. Foto: hcocelari.cz

Spokojeny byly obě strany, i proto se rychle domluvily na pokračování spolupráce. „Kuba nás přesvědčil, že je výborným brankářem,“ řekl Jan Peterek, sportovní ředitel Ocelářů, a vypíchl i hodnoty dvou nejsledovanějších brankářských statistik. „V extralize měl u nás úspěšnost zásahů 93 procent a průměr inkasovaných branek stlačil pod dvě celé. To mluví samo za sebe. Své kvality potvrzoval i na Spenglerově poháru, kde dominoval. Navíc je to charakterově výborný kluk do šatny,“ vysvětlil.

„Některé předchozí zápasy jsem měl odchytat lépe. V globálu jsem ale v Třinci pookřál, vyhrávali jsme. Hokej jsem si užíval, více jsem se zase těšil na tréninky a do kabiny.“Třinecký brankář Jakub Štěpánek

Peterka zaujal Štěpánek i tím, jak se postavil k situaci, že nejdříve nastoupí v první lize. „Po příchodu k nám neměl vůbec problém začít v našem partnerském klubu ve Frýdku-Místku, přestože je to hráč s parádní kariérou. I to svědčí o tom, jaký je. Navíc tam odchytal oba zápasy neuvěřitelně,“ dodal Peterek.

Štěpánek měl od začátku nabídky jasno a o žádné jiné možnosti ani neuvažoval, přestože ještě loni v létě ho lákalo po konci v KHL zahraničí. „Nebylo co řešit. Jsem v Třinci spokojený, po dlouhé době hraju v ambiciózním mužstvu. Když se mě proto Honza Peterek zeptal, zda bych měl zájem pokračovat, rozhodl jsem se rychle. Dohodu jsme upekli bez žádných velkých průtahů,“ uvedl Štěpánek.

Základní část zakončil ve velkém stylu – dvěma vychytanými nulami proti Liberci a Plzni. „Některé předchozí zápasy jsem měl odchytat lépe. V globálu jsem ale v Třinci pookřál, vyhrávali jsme. Hokej jsem si užíval, více jsem se zase těšil na tréninky a do kabiny. Je tu také super kolektiv. Sedli jsme si s Jardou Kamešem (trenérem gólmanů) i po lidské stránce, a to je pro mě hodně důležité. S Kvakym (Petrem Kváčou) jsme si rozuměli. Za tři čtyři měsíce, co jsem tady, si nemám nač stěžovat,“ podotkl.

Zařadil se k nejlepším gólmanům v extralize, přál by si s Třincem vychytat titul
Jakub Štěpánek nastoupil za Oceláře v extralize k patnácti utkáním a v úspěšnosti zásahů (93%) i průměru inkasovaných branek (1,96) by se dělil s Dominikem Hrachovinou z Liberce o pozici nejlepšího gólmana soutěže.

„Nebudu zastírat, ta čísla se mi líbí. Pomohly mi poslední tři zápasy, ve kterých jsem dostal jen jeden gól. Na druhou stranu si uvědomuju, že jsem v Třinci neodchytal celou sezonu a že se v daném množství zápasů statistiky mění rychleji. Stačí jedno špatné utkání a vypadaly by jinak. Ale i nová smlouva je důkazem, že s mými výkony byl klub spokojen. Doufám, že na ně navážu i další sezonu a že budeme úspěšní,“ pokračoval.

Úspěch = titul? Štěpánek už dovedl Vítkovice před deseti lety do finále, mistrovské zlato mu ale z extraligy chybí. „Nikdy jsem neměl rád velkohubá prohlášení. Samozřejmě bych si titul přál, člověk chce vyhrávat. Mohlo se to povést už letos. Na konci základní části jsme se nastartovali a věřil jsem, že můžeme dojít daleko. Ale to se už nikdo nedozví, osud tomu chtěl jinak,“ konstatoval.

Stejně při zemi se držel i na dotaz, zda by se chtěl usadit v extralize. V červnu mu bude 34 let. „Těžko něco plánovat. Na začátku sezony bych neřekl, že ji dochytám v Třinci. Dopředu si proto nic neplánuju a zrovna v této chvíli mi to přijde i zbytečné,“ vysvětlil.

Jakub Štěpánek má bohaté zkušenosti z KHL, kde působil osm let (Petrohrad, Lev Praha, Čerepovec a Slovan Bratislava). Zachytal si i ve Švýcarsku (Bern, Lausanne) a Finsku (Lukko Rauma). Byl součástí týmu, který získal na mistrovství světa poslední český titul mistrů světa (2010). Na turnaji působil jako trojka, do hry vůbec nezasáhl, i proto si více váží triumfu s Bernem, který dovedl v roce 2016 k titulu.

Další zprávy z regionu