Zadina prodloužil s Oceláři o pět let, předčasný konec využil ke studiu

Asistent trenéra Marek Zadina prodloužil s třineckým hokejovým klubem smlouvu až do roku 2025. Pokračovat tak bude jeho úspěšné spojení s hlavním koučem Václavem Varaďou, pod jejichž vedením získali Oceláři titul a stříbro.

Marek Zadina působí na třinecké lavičce v roli asistenta trenéra už tři roky. Foto: Lukáš Filipec

„Vůbec jsem neváhal. Končila mi v dubnu smlouva a věřil jsem, že za práci, jakou jsme s Vencou Varaďou odvedli, bude klub chtít s námi prodloužit smlouvu. Nic jiného než Třinec jsem ani v hlavě neměl. Jsem tu maximálně spokojený a doufal jsem, že se domluvíme. Jsem rád, že se moje předpoklady naplnily,“ uvedl Zadina.

„Věřil jsem, že za práci, jakou jsme s Vencou Varaďou odvedli, bude klub chtít s námi prodloužit smlouvu. Nic jiného než Třinec jsem ani v hlavě neměl. Jsem tu maximálně spokojený.“Asistent Ocelářů Marek Zadina

Smlouvu podepsal na pět let, vyprší mu o dva roky dříve než Varaďovi. „Probírali jsme to spolu, zvažoval jsem i jiné možnosti a cítil jsem, že takhle to bude nejlepší. Moc bych si přál, aby se nám povedlo kontrakt dodržet a aby se dařilo týmu i nadále. Máme také kvalitní hráče, se kterými se skvěle pracuje. Klub nám vytvořil skvělé podmínky, zázemí. Těším se na další pokračování,“ pokračoval.

Zadina si vyzkoušel v posledních dvou letech i roli hlavního kouče, protože Varaďa připravoval a vedl českou reprezentační dvacítku na juniorském mistrovství světa. Třinecký asistent obstál. Na Spengler Cupu dokonce udělal s Oceláři českému hokeji skvělou reklamu postupem do finále.

„Nad prací hlavního trenéra jsem ještě nepřemýšlel. Nejsem ani přehnaně ambiciózní. Jsem rád, jak to je a že jsem v perfektním klubu. Funguje nám to, mám tu hodně práce a můžu se realizovat. Chci v tomhle pokračovat,“ vysvětlil.

Přestože Varaďa ani Zadina neměli před příchodem do Třince velké trenérské zkušenosti, dosahují od začátku skvělých výsledků – během tří sezon hráli dvě finále a při letošní obhajobě obsadili Oceláři druhé místo po základní části.

„Máme stejný pohled na hokej a hráče. Klape nám to lidsky, doplňujeme se. Rozhodující slovo má hlavní trenér, jen mu sděluju své poznatky. Usnadňují nám to ale také hráči, kteří dobře pracují a chtějí se zlepšovat. Respektujeme se a věří, že to, co se zavedlo a nastavilo, je správné a jdou za tím. Klub zajistil výborné podmínky. Není to jen o nás,“ dodal.

Jaká trenérská náplň ho nejvíce zaměstnává? „Záleží na fázi sezony. V letní přípravě řešíme hodně tréninky, v soutěžním období mi nejvíce času pohltí příprava na zápasy. Starám se o rozbor soupeře u videa, zpracuju veškeré podklady pro poradu. Sedneme si s Vencou ještě před mítinkem s hráči a uděláme finální verzi. K tomu ještě trénujeme,“ popsal Zadina.

Oba trenéři jsou bývalými úspěšnými útočníky, přesto měl Třinec pod jejich vedením v posledních dvou letech jednu ze dvou nejlepších obran. „Tým bereme jako celek a nemáme úlohy speciálně rozdělené, že by se jeden věnoval více obráncům a druhý útočníkům. S hráči trénujeme i individuálně, když vidíme, že potřebuje někdo pomoc. Komunikujeme s nimi o hře, jejich úkolech, povzbuzujeme je. I tohle je důležité,“ pokračoval.

Předčasný konec využil ke studiu na zkoušky
Marek Zadina složil loni přijímací zkoušky ke studiu trenérské licence A. Do prvního ročníku nastoupil se startem extraligy. „Rozhodl jsem se sám od sebe. Říkal jsem si, že by se hodilo, abych si doplnil vzdělání, a ostatní mě podpořili. Ve třídě nás je asi třicet, spojeni jsme i s basketbalem. Naše sporty mají hodně společného, jen specializace je samozřejmě jiná,“ vysvětlil Zadina.

Jednou měsíčně tak dojížděl v průběhu sezony do Prahy na Fakultu tělesné výchovy a sportu. „Učební blok trvá tři dny od pondělí do středy. Pokud se mi výuka kryla se zápasem, odjel jsem dříve a vracel se zpátky. Vždy jsem si to zařídil tak, aby to nepoznamenalo mužstvo,“ podotkl.

Předčasný konec sezony tak využil ke studiu. „Měl bych mít v červnu zkouškové období.
Učení je hodně, každý předmět mi dává zabrat. Některé věci jsou i nezáživné a pociťuju také, že v mém věku už leze učení do hlavy pomaleji,“ pousmál se Zadina. „Máme asi čtrnáct předmětů. Sportovní trénink, fyziologii, anatomii a tak dále. Je toho fakt dost,“ upřesnil.

Další zprávy z regionu