Zadina nadchl krásným gestem a sezonu začne v Třinci

Vedení Ocelářů se dohodlo s Detroitem Red Wings, týmem NHL, na zapůjčení Filipa Zadiny. Dotažení příchodu usnadnil sám hráč, který se bude finančně spolupodílet na uhrazení vysoké pojistky.

Filip Zadina, jehož Ocelářům zapůjčil Detroit při posunutém startu NHL, se zranil během tréninku. Foto: hcocelari.cz

Zadina krásným gestem ukázal, jak velký zájem má hrát v Třinci, kde působí v roli asistenta trenéra jeho otec Marek. Dvacetiletý útočník zůstane do poloviny listopadu, poté by se měly v zámoří rozběhnout přípravné kempy.

„I když děláme vše proto, aby se sezona rozjela v řádném termínu, nacházíme se v nejisté době. Bylo by velmi riskantní platit velké množství peněz za pojistku pro hráče NHL, když se může stát, že odehraje třeba jen tři utkání. Filip se nabídl, že se na té finanční zátěži bude sám podílet. Je to ohromné gesto, kterého si vážíme a ukazuje to, jak moc stojí o to si v Třinci zahrát,“ těšilo sportovního ředitele Ocelářů Jana Peterka.

„Bylo by velmi riskantní platit velké množství peněz za pojistku pro hráče NHL, když se může stát, že odehraje třeba jen tři utkání. Filip se nabídl, že se na té finanční zátěži bude sám podílet. Je to ohromné gesto.“Sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek

Zadina přitom s Oceláři už nějakou dobu trénuje, a ne poprvé. V Třinci se připravoval už v roce 2017 na sezonu před draftem, ve kterém si ho vybral už z šesté pozice Detroit.

„Pro mě to bylo jednoduché rozhodování. Třinec patří v Česku ke špičce. Myslím, že právě tady jsou ty nejlepší podmínky pro hokej v Česku. Další věcí je trenér Varaďa, který mě vedl v juniorské reprezentaci, vyhráli jsme pod ním Hlinka Gretzky Cup,“ vysvětlil Zadina, který si v uplynulé sezoně připsal v NHL patnáct bodů (8+7) v 28 zápasech.

Právě šéftrenér Ocelářů o mladého útočníka velmi stál. Sám proto kontaktoval svého někdejšího protihráče a v současnosti generálního manažera Detroitu Steva Yzermana.

„Jsem rád, že se situace s Filipem nakonec podařila dotáhnout do zdárného konce a že u nás bude působit. Stevovi Yzermanovi jsem nastínil naše plány s Filipem a vizi jeho využití v rámci pauzy v NHL. Vedení Detroitu i Filip ví, že u nás bude poctivě pracovat, jak jsme zvyklí, a proč by i pro Red Wings bylo dobré, aby jejich mladý hráč odehrál před startem NHL zápasy v ostrém tempu,“ řekl Varaďa.

Podle Zadiny sehrál roli i dobře zorganizovaný juniorský šampionát, který se konal na přelomu roku v Třinci a Ostravě. „Zástupci Detroitu sami viděli, jaké je v Třinci zázemí. Své k tomu navíc řekl vedení i Jirka Fischer (jeden z ředitelů hráčského oddělení Detroitu),“ doplnil Zadina, který startoval na dvou mistrovstvích světa dvacítek i dvou MS osmnáctek. Šest zápasů už stihl i za dospělou reprezentaci.

Varaďa prozatím neplánuje, že by mladého útočníka nasadil v nejbližších střetnutích do hry. „Filipa budeme připravovat na ostrý start soutěže, která věřím, že začne v termínu,“ odhaluje kouč. Oceláři by měli do extraligového ročníku 2020/2021 vstoupit v pátek 18. září na ledě brněnské Komety. „Během září ještě budeme hrát přípravné utkání, kde by Filip mohl dostat prostor,“ uzavřel Varaďa.

Další zprávy z regionu