Zahradníček přesvědčil Oceláře tvrdou hrou. Ale měl by více střílet

Jan Zahradníček odehrál drtivou většinu ze svých 24 startů v extralize mužů v této sezoně. Dokonce nastupoval v několika zápasech v první obranné dvojici a výkony přesvědčil vedení klubu, aby s ním prodloužilo smlouvu.

Jan Zahradníček zaujal vedení klubu důrazem a tvrdou hrou. Také vstřelil v této sezoně svůj první gól v extralize mužů. Foto: Lukáš Filipec

„Honza Zahradníček udělal velký pokrok. Měl poslední rok na to, aby ukázal, co v něm je, a šanci chytil za pačesy. Šel do sebe a hrál dobře za Oceláře i ve Frýdku-Místku. Je na něm vidět, že se vyhrál a začal si více věřit,“ uvedl sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek. Vyzvihl i jeho fyzickou hru. „Honza na to nevypadá, ale umí si najít nečekaně protihráče a pořádně ho trefit tělem. To bývá strašná rána. Cítím to až tribuně!“

„Honza na to nevypadá, ale umí si najít nečekaně protihráče a pořádně ho trefit tělem. To bývá strašná rána. Cítím to až tribuně!“Sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek

Zahradníček je součástí klubu už deset let. „Vůbec to nebylo těžké rozhodnutí. Jsem v Třinci od osmé třídy a cítím se tu jako doma. Nemám důvod měnit klub a organizaci,“ řekl Zahradníček.

S Oceláři má doposud tři medaile – bronz s osmou třídou (2011), stříbro se starším dorostem (2013) a titul s juniorkou (2016), kde plnil roli asistenta kapitána. Po triumfu se přesunul do Frýdku-Místku, ale skvěle se zhostil šance na turnaji v Davosu, kam vyrazil Třinec během olympijské přestávky v roce 2018. Tehdy trenéry zaujal svým důrazem a po návratu si připsal i debut v extralize mužů. V další sezoně si připsal opět jeden start.

Výrazněji se do sestavy probil až v poslední sezoně, ve 22 utkáních si připsal gól (jeho první v extralize mužů) a tři asistence. Získal také dva kladné body ve statistice +/-.

„Cítím, že se zlepšuju. Sbírám zkušenosti a ohromně mi pomáhá, koho jsem měl v Třinci vedle sebe. Milan Doudera, Tomáš Kudrátek, David Musil. To jsou všechno reprezentační beci, hraje se s nimi perfektně. Poslouchám také rady trenérů. Měli by to posoudit oni, ale na videorozborech vidím, že v obranném pásmu přistupuju rychleji a lépe k hráčům. Umím situaci už lépe vyhodnotit. Myslím si, že s poslední sezonou můžu být z osobního hlediska spokojený,“ těšilo ho.

Chce být více platný v útoku. I přítelkyně mu radí, aby více střílel
Jan Zahradníček dosáhl ve Frýdku-Místku bilance deseti přihrávek ve 25 utkáních. Gól nevstřelil. „Poslední dobou jsem spíše defenzivnější. Mojí předností je důraz, nebojím se hry u mantinelu. Ale chci být více platný i vepředu. Kombinační hra mi není cizí, zlepšil jsem ji díky inline hokeji. Jen to prozatím neumím prodat,“ vysvětlil Zahradníček.

Uvědomuje si, že by měl více střílet. „To mi radí i přítelkyně Terezka. Tvrdí, že mám dobrou ránu, tak ať ji používám. Vyzná se, je to mistryně světa v hokejbale. Nemá tak k hokeji daleko, dokáže se mnou rozebírat různé situace. A není první, kdo mi to říká. Slyším to z více stran. Je to věc, na které chci zapracovat,“ pokračoval.

Ke zlepšení útočných schopností mu pomáhá i inline-hokej, ve kterém je i mistrem světa z roku 2015 a který stále dělá.

„Letošní ročník zrušili, jinak hraju vždy po sezoně extraligu za Nový Jičín. Děkuju Ocelářům, že mi to v každé smlouvě umožňují. Můžu tak v soutěži nastupovat, pokud se zápasy nepřekrývají s klubovými povinnostmi v Třinci,“ upřesnil Zahradníček. „Je to úžasný sport a jsem přesvědčen, že mi pomáhá zlepšit kombinační hru i techniku. Bavil mě i hokejbal. Ještě před dvěma roky jsem pomáhal třineckému klubu v baráži o slovenskou extraligu,“ dodal.

Motivuje a inspiruje ho i zážitek z jeho premiérové sezony 2010/11. Tehdy zblízka pozoroval vítězné tažení áčka. „Vzpomínám si, jak jsme s fanoušky vletěli a naskákali na led. Říkal jsem si tehdy, že bych to chtěl zažít i jako hráč. Už loni se dočkali Kovařčíci, se kterými jsem hrával v Novém Jičíně v jedné pětce. Myšák je stejný ročník jako já a spolu jsme se radovali v třinecké juniorce ze zisku titulu. Přál bych si, abychom zvedli pohár společně i s áčkem,“ pokračoval.

A jak tráví poslední dny? „Přestěhovali jsme se, tak jsme s přítelkyní zvelebovali byt. To byla hlavní náplň tohoto období. Překvapila mě, jak zastane i chlapské práce. Přiznám se, že je Terezka šikovnější a zručnější než já. Určovala tempo, já se jí jen snažil stíhat a zvládli jsme to spolu vcelku rychle. Pomáhá mi ale i s přípravou na sezonu. Je kondiční trenérkou, spolu jsme chodili v poslední době na inliny nebo jsme si v Třinci zahráli discgolf. Je skvělá, dobře jsem si vybral,“ těší ho.

Další zprávy z regionu