Zázrak z Návsí udivuje i dobývá šipkařský svět

Adam Gawlas dostal své první šipky a terč letos v únoru k sedmnáctým narozeninám, přesto už podává výkony na profesionální úrovni. Rodák z Návsí se dokonce probil do finále mistrovství světa v kategorii do 18 i 23 let.

Adam Gawlas s trofejí pro vicemistra světa do 23 let. Foto: archiv A. Gawlase

„Je to neuvěřitelné, nikdo mi nevěří, že hraju šipky tak krátce,“ řekl Galwas. Sám je překvapený, jaký spád jeho kariéra nabrala. V dubnu se zúčastnil juniorského mistrovství ČR, kde skončil čtvrtý, ale zaujal reprezentačního trenéra Miroslava Votavu. „Řekl, že pokud to potvrdím i na MČR mužů, tak mě vezme do národního týmu na MS. Mezi dospělými jsem postoupil ze skupiny, přešel ještě i první kolo, a už to jelo,“ pousmál se.

„Zkušenosti hrály roli. Musím je sbírat, abych se jednou stal profesionálem a mistrem světa. Hlavně si z toho výsledku nesmím dělat velkou hlavu.“Adam Gawlas po prohře 0:6 ve finále MS do 23 let

Gawlas dokonce vybojoval v létě s českým reprezentačním družstvem na MS třetí místo a nominoval se do finále MS do 18 let. Kvalifikoval i na prestižní European Tour. Nejlepšímu českému šipkaři Karlu Sedláčkovi trvalo pět let, než se na turnaj této kvality probojoval. Rodák z Návsí to stihl za půl roku, navrch v prvním kole vyřadil Rosse Smithe.

„Vím, že byl v té době ve světovém žebříčku asi padesátý, ale nějak jsem to neprožíval. Chci porazit kohokoli a dostat se co nejdál. Navíc jsou typy hráčů, kterým se proti slabším nezahraje tak dobře a vyhecují se jen na lepšího. Nemá smysl to přeceňovat. Mohlo to skončit opačně, měl dvě šipky na vítězství. Ale to se stává, někdy má člověk dohromady i mnohem více šipek, a nezavře to,“ komentoval Gawlas cenný skalp a výhru 6:5.

V zápase se se blýskl i vysokým průměrem 99,2 bodu na tři šipky. „Z šestnácti utkání prvního hracího dne jsem měl největší průměr. Světový rekord je tuším 125. Všiml jsem si, že i Smith uznale pokyvoval a zatleskal mi,“ těšilo ho.

Soupeři nad jeho raketovým vzestupem žasnou a připomíná jim příběh Roba Crosse – ten v roce 2017 skončil s prací elektrikáře a loni vyhrál titul mistra světa. „Asi jsou někteří pro šipky vyvolení. Moc si to srovnání nepřipouštím, ale věřím, že to také dotáhnu daleko,“ řekl 17letý hráč.

Gawlas je vicemistrem světa do 23 let, chce se šipkami jednou živit
Adam Gawlas se utkal uplynulý víkend o titul mistra světa do 23 let. Finále ale ovládl Luke Humphries, který měl poslední možnost vyhrát tuto kategorii. Brit je už v elitní padesátce světového žebříčku, v utkání triumfoval poměrem 6:0. „Zkušenosti hrály roli. Musím je sbírat, abych se jednou stal profesionálem a mistrem světa. Hlavně si z toho výsledku nesmím dělat velkou hlavu,“ uvedl Gawlas.

Už postup do finále je ale senzací, na své cestě porazil i nasazenou jedničku a profesionála Maxe Hoppa 6:4. „Chtěl jsem se utkat s někým takovým. Trochu jsem před utkáním pochyboval, zda na to mám, ale uvědomil jsem si, že jo. Možná je trochu škoda, že se o titul nehrálo ve stejný den, ale až po třech týdnech na jiném místě,“ pokračoval.

Gawlas si jen účastí ve finále MS do 23 let vydělal pět tisíc liber. „S tím, jaké mám možnosti, to vypadá, že bych se šipkami mohl aktuálně živit. Je to mým cílem,“ uzavřel rodák z Návsí, který si ještě zahraje před Vánoci finále o titul v kategorii do 18 let.

Ještě více informací si o Adamu Galwasovi přečtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu