Zuzana Kluzová učí, trénuje i šije

Jejím životním posláním je vzdělávaní dětí, její vášní, bez které nemůže být, je pohyb. Učitelka Zuzana Kluzová učí na prvním stupni 6. základní školy v Třinci a ve volném čase cvičí. Natáčí cvičební videa, v nichž radí těm, kteří chtějí s pravidelným pohybem začít.

Zuzana Kluzová cvičení doslova miluje. Foto: archiv ZK

Zuzana Kluzová vystudovala Pedagogickou fakultu na Ostravské univerzitě se zaměřením na první stupeň a tělocvik. Studovat však začala v Olomouci, vybrala si matematiku a hudební výchovu pro druhý stupeň.

„Matika byla šílená. Kdo tenkrát odešel z výšky, musel okamžitě do práce. Takový byl příkaz rodičů. Dodnes si pamatuji, jak jsem se šla zeptat na práci ve škole v Jablunkově. Bylo půl osmé ráno. Řekli mi, že jdu jako na zavolanou, že budu učit matematiku a fyziku v šesté, sedmé a osmé třídě. Dostala jsem do ruky učebnice a v osm hodin jsem šla učit do osmičky první hodinu,“ vybavuje si začátek učitelství.

Záhy zjistila, že učit odborné předměty na druhém stupni není nic pro ni. „Po dvou a půl měsících jsem přešla na dva měsíce do družiny. Znovu jsem si podala přihlášku a dostala se do Olomouce i do Ostravy, kam jsem odešla kvůli svému nastávajícímu,“ vzpomíná na svá studentská léta Kluzová.

Dvaadvacet let učila na základní škole v Návsí, nyní působí třetím rokem na Základní škole Slezská v Třinci. „Děti jsou pořád stejné, akorát mají jinou mentalitu a odlišná je také výchova. V pohybu je mezi dětmi dříve a dnes patrný veliký rozdíl. U malých dětí moc vidět není, ale čím jsou děti starší, tím je to bohužel markantnější,“ poukazuje Kluzová.

Třebaže fotbal nikdy nehrála a tvrdí, že nedovede kopnout do míče, coby kondiční a fitness trenérka spolupracuje s třineckým fotbalovým oddílem. „Před pěti lety jsem začala ve fotbalové školičce s čtyřletými prcky, spolupracuji s trenérkou školičky Janou Zipserovou. Věnuji se i dorosteneckým i žákovským mužstvům, společně se zaměřujeme na posilování, kompenzační a balanční cvičení, především pak v přípravném období. Děláme to, co si přejí trenéři,“ upřesňuje milovnice pohybu.

Sport má Zuzana Kluzová doslova v genech, věnuje se mu již od útlého dětství. „Hýbu se odjakživa. Jsme tři sestry, já jsem prostřední. Táta si přál syna, asi ho ze mě chtěl udělat. Ve čtvrté, páté třídě jsme s kamarádkou začaly s aerobikem, až do střední školy jsme vystupovaly na plesech. Dodělala jsem si kurs na aerobic, předcvičovala jsem ho v tělocvičnách,“ vypráví.

Další zprávy z regionu