Český Těšín zakázal žebrání

Situace, kdy k zákazníkovi supermarketu přichází bezdomovec a žádá o peníze, by už od počátku listopadu neměla být v Českém Těšíně k vidění. Žebrání totiž zastupitelé na svém posledním zasedání zakázali nejen u supermarketů, ale i v historické části města, podchodu pod nádražím, na nábřeží nebo na hraničním přechodu.

Od listopadu bude žebrání zakázáno v obou Těšínech. Ilustrační foto: Designed by Freepik

Loudění peněz na veřejnosti nově zabraňuje obecně závazná vyhláška, jejíž návrh zastupitelstvu předložila rada Českého Těšína. „Navrhovaný materiál souvisí se stížnostmi občanů, kterým podobná aktivita vadí zejména na parkovištích před supermarkety, na nádraží nebo třeba v blízkosti hranic. Návrh jsme konzultovali také s ministerstvem vnitra,“ objasnila vedoucí právního odboru města Alexandra Gajdzicová.

Do Českého Těšína se navíc doposud stahovali také žebrající z Cieszyna, kde je podobná činnost již delší dobu zakázána, a českotěšínská městská policie proti tomuto neměla jak zakročovat. „Když nás doposud občané volali, že jsou žebráky obtěžováni, nic jsme nezmohli. Vyhláška tak bude nástrojem, jak tomu budeme moci zabránit,“ řekl zastupitelům ředitel českotěšínských strážníků Petr Chroboczek.

Podrobnosti o zákazu vcházejícím v platnost 1. listopadu se dočtete v zítřejším vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu